Ce putem trata prin terapia cu apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroterapia ajută la tonifierea organismului, stimulează digestia, circulaţia şi sistemul imunitar. Procedurile cu apă caldă au efect relaxant, deoarece încetinesc activitatea organelor interne, în timp ce apa rece revigorează organismul.

Hidroterapia, tehnică medicală de recuperare şi de întreţinere, include duşuri, băi, împachetări sau şedinţe de saună.

„Acest tip de terapie se referă la o serie de proceduri care utilizează apă, la diferite temperaturi, printre care băi generale sau parţiale pentru anumite segmente sau pentru întreg corpul. Există mai multe tipuri de băi, în funcţie de temperatura apei, de durata procedurii, de suprafaţa tratată, de indicaţii şi de contraindicaţii", explică medicul primar balneofizioterapie şi recuperare medicală Georgiana-Ozana Tache de la Centrul „Medical Care" din Bucureşti.

Atenuează durerile

Impulsurile determinate de acţiunea apei asupra corpului ajung adânc în organism prin intermediul terminaţiilor nervoase de la nivelul pielii. Astfel este influenţată activitatea hormonală, sunt stimulate circulaţia sanguină şi digestia şi este atenuată durerea.

Duşurile activează circulaţia

Doar câteva şedinţe de hidroterapie, în care sunt alternate duşuri cu apă fierbinte şi cu apă rece, sunt necesare pentru combaterea tensiunilor musculare, stresului, oboselii şi stărilor de anxietate. În hidroterapie însă, duşul este diferit de cel obişnuit, adică apa nu acoperă corpul, ci el va fi stropit progresiv, de jos în sus, în sensul circulaţiei sângelui către inimă.

De exemplu, pentru afecţiunile genunchilor, duşul va începe de la degetele picioarelor până la genunchi, după care jetul de apă va coborî înapoi. Procedura este utilă şi pentru combaterea varicelor şi pentru scăderea tensiunii arteriale.

Tehnica este contraindicată în caz de infecţii ale tractului urinar, de sciatică şi în timpul menstruaţiei. Această procedură se poate aplica şi la nivelul coapselor (în caz de varice sau de reumatism), braţelor (mâini reci, tulburări nervoase, nevralgii, vertij, dureri de cap), pieptului (bronşită cronică şi astm bronşic, angină pectorală), gâtului (dureri de cap, sensibilitate la schimbările meteorologice, depresie uşoară, tinitus, vertij), spatelui (dureri de spate, scleroză multiplă, astm bronşic).

Sauna elimină toxinele

Sauna relaxează musculatura şi eliberează tensiunea asociată stresului şi anxietăţii. Este o metodă prin care sunt eliminate toxinele şi este stimulată circulaţia sângelui. Nu este recomandată însă persoanelor care suferă de artrită, infecţii acute, tuberculoză, boli cu transmitere sexuală sau de inflamaţii ale vaselor de sânge. Şedinţele nu vor depăşi 20 de minute.

Măsuri de precauţie

În cazul diabeticilor, medicii recomandă evitarea băilor fierbinţi şi împachetările mai ales la nivelul membrelor inferioare. Tratamentele cu apă caldă şi sauna nu sunt indicate persoanelor care suferă de diabet, scleroză multiplă şi celor care au probleme cu tensiunea arterială. Terapia cu băi fierbinţi este contraindicată bătrânilor, copiilor şi femeilor însărcinate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite