Ce presupune „ştergerea“ tatuajelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatuajele efectuate de experţi pot fi îndepărtate mai uşor, deoarece sunt mai uniforme
Tatuajele efectuate de experţi pot fi îndepărtate mai uşor, deoarece sunt mai uniforme

Dacă desenul este îndepărtat cu laserul, este nevoie, în medie, de cinci-şapte şedinţe. Cicatricele şi ştergerea incompletă a desenului sunt câteva dintre riscurile posibile ale intervenţiilor de îndepărtare a tatuajelor.

Există mai multe metode de îndepărtare a tatuajelor, în alegerea acestora fiind nevoie de sfaturile medicului dermatolog. „Sunt importante experienţa artistului care a efectuat tatuajul, cât de mare este tatuajul, localizarea acestuia şi care este capacitatea persoanei de a se vindeca", afirmă medicul specialist dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. În cazul tatuajelor efectuate de experţi, desenele pot fi îndepărtate mai uşor, deoarece culoarea este injectată mai uniform şi la aceeaşi adâncime.

Laserul, cel mai eficient

Laserele de ultimă generaţie acţionează asupra întregii game de culori folosite la tatuaje. „Sunt necesare mai multe şedinţe, în medie cinci-şapte, chiar şi în cazul tatuajelor de mici dimensiuni. Cel mai uşor este eliminată culoarea neagră, urmată de albastru şi de roşu. Cel mai greu se îndepărtează culorile galben şi verde", menţionează medicul Oana Clătici.

Înainte de procedura laser, este nevoie de anestezie locală sau de aplicarea unei creme anestezice. Senzaţiile date de impulsurile laser sunt asemănătoare celor din timpul efectuării tatuajului, având o intensitate mai mică. Pe porţiunea de piele tratată, care va avea un aspect roşiatic, ca după o arsură solară, se va aplica un pansament cu cremă ce conţine  antibiotic.

Şedinţele se fac la un interval de şase-opt săptămâni, eficienţa laserului fiind influenţată de culoarea pielii (pielea deschisă răspunde mai bine la tratament), de culorile tatuajului, de cât de profund a fost făcut desenul, precum şi de imunitatea persoanei, care influenţează capacitatea de îndepărtare a pigmentului.

Poate fi nevoie de grefă de piele

Pentru tatuajele mici şi pentru cele liniare este preferată metoda chirurgicală sub anestezie locală, urmată de sutură. „Poate fi necesară şi grefa de piele sau expandarea tisulară - se plasează sub piele un balon de silicon care se umflă cu ser fiziologic şi se lasă două-trei luni, iar excesul de piele apărut va fi folosit în etapa a doua chirurgicală, pentru acoperirea defectului care rămâne după excizia tatuajului", explică medicul Oana Clătici.

Alte metode de îndepărtare a tatuajelor sunt dermabraziunea (pe zona tatuată se aplică o soluţie specială, după care se exfoliază cu un instrument) şi salabraziunea (pe pielea tatuată se pune o soluţie din apă şi sare de bucătărie şi se îndepărtează desenul tot cu un instrument special).

Cicatricele, apariţia unor pete mai închise sau mai deschise decât restul pielii, îndepărtarea incompletă a desenului sunt câteva dintre riscurile posibile ale procedurilor de îndepărtare a tatuajelor.

"Cu cât este mai recent un tatuaj, cu atât poate fi mai dificilă îndepărtarea lui."
Dr. Oana Clătici medic specialist dermatolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite