Ce precauţii trebuie să-şi ia cardiacii iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frigul îngustează arterele si creşte tensiunea, de aceea cardiacii trebuie să evite să stea în ger
Frigul îngustează arterele si creşte tensiunea, de aceea cardiacii trebuie să evite să stea în ger

Infecţiile respiratorii, mai frecvente iarna, şi frigul agravează starea bolnavilor de inimă, crescând riscul de deces. Medicii recomandă vaccinarea gripală, tratarea infecţiilor bacteriene, evitarea plimbărilor lungi în aerul rece şi purtarea unor haine călduroase.

Temperaturile scăzute şi infecţiile favorizate de acestea sunt un real pericol pentru persoanele care suferă de boli cardiace. Frigul, umezeala, vântul, dar şi trecerea bruscă de la temperaturile scăzute de afară la cele mari din interior duc la modificarea parametrilor de funcţionare a organismului. El reacţionează, printre altele, prin modificarea tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace.

Căciula şi mănuşile, indispensabile

Pentru a conserva căldura corpului, vasele de sânge se contractă, dar, odată cu îngustarea lor, şi presiunea sângelui creşte, de aici şi riscul mai mare de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Acestui risc sunt expuse în mod special persoanele cu hipertensiune şi cele cu diabet sau cu boli renale cronice.

„Cardiacii ar trebui să evite să iasă din casă atunci când este frig şi vânt, să nu facă plimbări pe distanţe mari dimineaţa şi seara, când este mai frig. Dacă totuşi ies din casă, ei trebuie să poarte haine călduroase", spune profesorul doctor Eduard Apetrei, şeful secţiei de cardiologie a Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu" din Bucureşti. Potrivit specialistului, accesorii precum căciula şi mănuşile sunt obligatorii pentru cardiaci în timpul iernii, pentru că reduc
suprafaţa de piele expusă la frig. „Alte efecte negative ale vasoconstricţiei pot fi necrozele şi cangrenele, ambele leziuni importante", mai spune profesorul doctor Eduard Apetrei.

Vaccinarea gripală scade riscurile

Bolnavii cronic cardiaci sunt consideraţi o categorie cu risc crescut de complicaţii în sezonul rece, fiindcă pot prezenta probleme grave de sănătate în caz de infecţie cu virusul gripal, de exemplu. De aceea, ei beneficiază de vaccinare gripală gratuită. Miocardita, o inflamaţie a muşchiului inimii şi pericardita, inflamaţie a pericardului, adică a „sacului" ce îmbracă inima, sunt două dintre riscurile la care se expun cardiacii dacă fac gripă.

Imunizarea gripală este contraindicată cardiacilor doar dacă manifestă reacţii alergice la o componentă a vaccinului. Persoanele care se vaccinează pot prezenta reacţii adverse precum durerea şi roşeaţa la locul înţepăturii şi reacţii sistemice precum febra, durerile de cap, transpiraţia şi frisoanele, dar acestea se întâlnesc la mai puţin de 1 la sută din persoanele vaccinate.

Infecţiile bacteriene, un risc

Potrivit specialiştilor, frigul scade imunitatea şi favorizează infecţiile bacteriene. „Pentru cardiaci, infecţiile bacteriene sunt chiar mai periculoase decât infecţiile cu virusuri", precizează profesorul doctor Eduard Apetrei.

Printre acestea, cele mai frecvente sunt amigdalitele şi pneumoniile, care apar mai ales iarna, dar şi infecţiile pielii, cum sunt furunculozele. Toate aceste infecţii bacteriene trebuie tratate prompt, fiindcă, în caz contrar, pot pune în pericol sănătatea inimii prin declanşarea reumatismului articular acut. Aceasta este o boală care constă în afectarea valvelor inimii, care se sclerozează şi nu se mai pot închide sau deschide corespunzător. Consecinţele pot fi, în unele cazuri, insuficienţa cardiacă şi chiar decesul.

"Cardiacii ar trebui să evite să iasă din casă atunci când este frig şi vânt, să nu facă plimbări pe distanţe mari dimineaţa şi seara când este mai frig şi ar trebui să poarte haine călduroase."
Prof. dr. Eduard Apetrei institutul „C.C. Iliescu"

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite