Ce precauţii impune epilarea pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metoda poate fi riscantă pentru pielea bronzată şi pentru cea cu leziuni necicatrizate. Dă cele mai bune rezultate în cazul persoanelor cu piele albă şi cu păr de culoare închisă. Părul blond sau roşcat se elimină mai greu, iar cel cărunt aproape deloc.

Numită iniţial „definitivă", epilarea cu laser sau cu lumină intens pulsată (IPL) înlătură părul pentru perioade de ani de zile. Ea acţionează prin distrugerea foliculului pilos, adică rădăcina firului de păr, surprins în faza de creştere. Iar pentru că nu toţi foliculii se află simultan în aceeaşi fază, rezultatele se obţin în mai multe şedinţe (3-6), repetate la interval de 6-8 săptămâni.

Pielea trebuie protejată cu FPS

Epilarea de lungă durată este în general o metodă sigură, lipsită de obişnuitele foliculite post-epilare, adică infecţii ale foliculului pilos. Totuşi, există câteva precauţii de care trebuie să ţinem cont înainte de a demara acest proces şi care ţin de mecanismul ei de acţiune. „Energia luminoasă emisă de aparat este absorbită de melanina din foliculii piloşi, unde se transformă în energie termică, distrugând rădăcina firului de păr", explică medicul dermatolog Oana Clătici, specialist dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Întrucât  melanina se regăseşte şi în celulele pielii, acestea pot suferi arsuri sau hiperpigmentări sub acţiunea fasciculul luminos. Din acest motiv, epilarea de lungă durată nu se face pe o piele bronzată sau pe una intens pigmentată.

„Excepţie pot face unele aparate laser moderne, care ţintesc doar depozitele de melanină din foliculul pilos. Însă IPL-ul este contraindicat în sezonul estival", completează medicul dermatolog. Indiferent de metoda folosită, pielea epilată astfel se protejează cu loţiuni cu factor de protecţie solară (FPS) de minimum 30. De asemenea, persoanele care suferă de afecţiuni ce evoluează cu fotosensibilizare, precum lupusul, care iau medicamente fotosensibilizante (tetraciclină sau isotretinoin), precum şi cele care au făcut electroliză în ultimele şase luni nu pot beneficia de această metodă de epilare. Alte contraindicaţii sunt sarcina şi prezenţa unor boli de coagulare a sângelui.

Tratament în foliculite

Alte contraindicaţii sunt prezenţa de tatuaje, de machiaj permanent sau de infecţii active pe zona supusă epilării. Astfel, deşi este metodă  de tratament în foliculitele rebele, intervenţia se face doar după ce infecţia s-a „calmat". Pielea cu leziuni canceroase sau precanceroase şi cea cu istoric de cicatrici hipertrofice nu poate fi supusă epilării de durată. Se impune prudenţă şi în ceea ce priveşte pielea afectată de psoriazis. Persoanele care suferă de hirsutism (pilozitate excesivă cu distribuţie tipic masculină) sau de hipertricoză (prezenţa de păr în exces, normal distribuit) trebuie să consulte medicul endocrinolog pentru a stabili cauza acestor manifestări.

Părul nu se smulge între şedinţe

Între şedinţele de epilare nu se folosesc metode care smulg firul de păr din rădăcină (ceară sau aparate electrice). În acest fel, fasciculul luminos va putea acţiona pe cât mai mulţi foliculi piloşi. Zona pe care se intervine se rade înainte de intervenţie, conform sfatului medicului. Astfel, firele de păr nu vor absorbi din energia luminoasă şi nu vor „arde" la suprafaţa pielii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite