Ce precauţii impun medicamentele eliberate fără reţetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administrarea mai multor medicamente cu aceeaşi substanţă activă poate avea efect toxic
Administrarea mai multor medicamente cu aceeaşi substanţă activă poate avea efect toxic

Aspirina poate agrava simptomele astmului, de aceea trebuie evitată de această categorie de bolnavi. Tratamentele eliberate fără prescripţie medicală se pot lua cel mult o săptămână. Dacă simptomele persistă, este nevoie de consult medical de specialitate.

Cele mai comune tipuri de dureri, precum cele de cap, arsurile gastrice şi febra sunt câteva dintre neplăcerile care pot fi combătute cu ajutorul medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală. Însă aceste medicamente, numite şi OTC-uri (over the counter), ne pot face mai mult rău decât bine, mai ales dacă nu respectăm indicaţiile de pe prospect.

„Sunt acceptate a se elibera fără reţetă, în general, medicamentele care prezintă riscuri suficient de mici pentru ca utilizarea lor fără a consulta un medic să nu fie periculoasă. În principiu, este vorba de medicamente care au reacţii adverse rare şi puţin periculoase", afirmă profesorul doctor Ioan Fulga, specialist în farmacologie, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

Câteva dintre cele mai frecvente tipuri de medicamente care se pot elibera fără reţetă sunt analgezicele, antialergicele, antiacidele, antitermicele (care scad febra), antispasticele, antimicoticele, pansamentele gastrointestinale, laxativele, antidiareicele, suplimentele de vitamine şi de minerale şi descongestionantele nazale.

Citirea prospectului, esenţială

Chiar dacă se eliberează fără recomandarea medicului, orice persoană trebuie să citească prospectul medicamentului şi să ceară informaţii suplimentare farmacistului. Aceste măsuri sunt cu atât mai necesare la bolnavii cronic, care urmează deja un tratament prescris de medic. În acest caz, pot apărea interacţiuni medicamentoase care fie pot da complicaţii, fie scad eficienţa tratamentului. Astfel, aspirina poate potenţa efectul anticoagulantelor, în timp ce antiacidele pot determina absorbţia mai lentă a anticoagulantelor.

De asemenea, aspirina poate da crize de astm la cei care au această afecţiune. Medicamentele pot interacţiona cu alcoolul, cu fumatul şi chiar cu unele alimente, de aceea este necesară citirea atenţionărilor de pe prospect. Atenţie la medicamentele care conţin aceeaşi substanţă activă, dar care au denumiri diferite! Combinarea pastilelor care au acelaşi efect duce la supradozare şi la intoxicaţie.

Sunt de evitat în sarcină

Precaute în administrarea medicamentelor eliberate fără reţetă trebuie să fie şi femeile însărcinate. În afara suplimentelor de vitamine recomandate de medic, gravidele pot lua numai medicamente permise în sarcină. Este bine să fie evitate orice fel de tratamente în primul trimestru, când se formează organele copilului, proces ce poate fi perturbat de unele substanţe medicamentoase.

De asemenea, sunt necesare precauţii şi în cazul medicamentelor pentru copii. Este indicat ca, până la împlinirea vârstei de un an, tratamentele medicamentoase ale copiilor să fie prescrise numai de medicul pediatru. În cazul copiilor, se pot lua fără reţetă medicamente precum cele pentru combaterea febrei (paracetamol sau ibuprofen). Cele mai multe dintre acestea sunt sub formă de suspensie orală şi sunt prevăzute cu o linguriţă sau cu o seringă dozatoare. În administrarea suspensiilor orale se ţine cont de vârsta şi de greutatea copilului.

Se pot lua cel mult o săptămână

Medicamentele de tip OTC nu se iau decât cel mult o săptămână, iar dacă simptomele nu dispar, este posibil să fie vorba despre ceva mai grav. „Aceste medicamente se administrează în general pentru perioade scurte de timp, de câteva zile până la o săptămână. Dacă simptomatologia nu dispare în câteva zile sau dacă apar reacţii adverse, se recomandă întreruperea administrării medicamentului şi prezentarea la medic".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite