VIDEO Ce neplăceri creează deformările coloanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curburile exagerate ale coloanei vertebrale, cauzate de postura incorectă, se manifestă, în special, prin durere. Dacă nu sunt tratate corespunzător, defectele coloanei pot duce, în timp, la probleme de respiraţie şi la dureri toracice.

Majoritatea deformărilor coloanei vertebrale sunt cauzate de anumite tulburări de creştere care, din cauza posturii vicioase, se agravează în timp, spun specialiştii. Studiile au arătat că un nivel scăzut al vitaminei D în corp determină creşterea insuficientă sau anormală a oaselor, inclusiv a coloanei vertebrale.

Apar „noduri" la nivelul cefei

Una dintre cele mai frecvente curburi exagerate ale coloanei este cifoza, o deformare apărută în zona superioară a spatelui, ca o cocoaşă. „Cifoza apare, de regulă, încă din copilărie, dar se accentuează dacă nu se iau măsuri la timp şi dacă persoana în cauză adoptă o postură vicioasă. De asemenea, dacă părinţii prezintă astfel de probleme ale coloanei, este foarte posibil ca şi copiii să facă cifoză", explică medicul primar ortoped Gheorghe Popescu de la Spitalul de Urgenţă „Floreasca" din Bucureşti. Şi înaintarea în vârstă agravează cifoza, din cauza pierderilor de masă osoasă asociate osteoporozei. Aşa se explică de ce curbura coloanei în zona cefei este mai evidentă în cazul vârstnicilor.

Curbarea nefirească a coloanei pune presiune pe muşchii care o susţin. De aceea, apar contracturile şi durerile musculare, care se manifestă ca nişte „noduri" la nivelul cefei. Aceste dureri apar cu precădere atunci când ne petrecem mult timp aplecaţi asupra calculatorului, dar şi atunci când dormim cu capul într-o poziţie inconfortabilă sau pe o pernă nepotrivită, adică prea înaltă. De fapt, specialişii spun că persoanele cu cifoză ar trebui să folosească doar o pernă sub formă de sul pe care să o pună sub ceafă.

Cifoza dă dureri de cap

Curbarea exagerată a coloanei pune presiune şi pe vasele de sânge care irigă măduva spinării şi vertebrele. „Acesta este motivul pentru care persoanele cu cifoză suferă frecvent de dureri de cap", precizează medicul Gheorghe Popescu. Irigarea deficitară a creierului poate duce, de asemenea, la apariţia stărilor de ameţeală atunci când adoptăm posturi vicioase la calculator.

Spondiloza poate duce la depresie

Tot în zona superioară a spatelui poate apărea şi spondiloza cervicală, mai ales la persoanele de peste 40 de ani, pe fondul deteriorării articulaţiilor coloanei. Stresul grăbeşte apariţia acestei afecţiuni, manifestate prin acumularea unor „ciocuri" de calciu la nivelul coloanei, spun specialiştii.

„Stresul psihic poate produce contracturi musculare dureroase, pericolul fiind destul de mare, deoarece se pot croniciza. De obicei, este afectat muşchiul trapez, care face parte din musculatura umărului, mai precis leagă coloana vertebrală cervicală de omoplat. Un stres prelungit în această zonă poate duce la temuta spondiloză cervicală, acompaniată de ameţeli, durere şi chiar de depresie", spune medicul fiziokinetoterapeut Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Statul în picioare, suprasolicitant

În multe situaţii, curbura ca o cocoaşă a coloanei în zona cervicală accentuează şi curbura din partea de jos a spatelui (în sens invers), adică determină şi instalarea lordozei. Atunci când lordoza evoluează, persoana care suferă de această problemă are abdomenul „adus în faţă", iar bazinul mult în spate. Lordoza poate fi accentuată şi de o musculatură abdominală netonifiată, arată unele studii. Persoanele cu lordoză prezintă dureri puternice de spate în zona inferioară mai ales atunci când sunt nevoite să stea mult în picioare.

Scolioza poate da probleme respiratorii

Curbura coloanei în formă de „S" sau de „C" apare, cel mai adesea, în copilărie, iar în 80% din cazuri afectează fetele. Scolioza avansează lent, astfel că, în multe cazuri, mai ales atunci când curbura nu este foarte mare, rămâne nediagnosticată. Iar dacă se accentuează la vârsta adultă, sunt puţine măsurile ce pot fi luate pentru a atenua simptomele.  Dacă scolioza este severă, cutia toracică se modifică, ceea ce face ca inima şi plămânii să nu mai poată funcţiona normal. De aceea, formele avansate de scolioză determină probleme de respiraţie şi chiar dureri toracice.

Kinetoterapia, de ajutor

Toate deformările coloanei se pot trata cu ajutorul kinetoterapiei, însă efectele cele mai bune se obţin în copilărie. „Kinetoterapia poate merge până la a stopa evoluţia patologiei, dacă tratamentul este corect condus şi efectuat", explică medicul fiziokinetoterapeut Radu Leon George.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite