Ce influenţă au culorile asupra noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roşul atenuează durerile musculare, albastrul reglează tensiunea arterială, iar portocaliul stimulează digestia. Cea mai simplă metodă prin care putem beneficia de efectele cromoterapiei este alegerea hainelor în funcţie de anumite afecţiuni sau de starea pe care o avem. 

Culorile cu care venim zilnic în contact ne influenţează starea de spirit fără să conştientizăm. Prin urmare, un prim pas pentru a ne bucura de cromoterapie este cunoşterea efectelor pe care le produc culorile asupra psihicului.

Prin aplicarea anumitor culori se poate obţine controlul asupra emoţiilor şi asupra diverselor probleme de sănătate. În prezent, peste 300 de afecţiuni se
pot trata cu ajutorul cromoterapiei.

„Culoarea este definită ca reflexie a luminii pe diferite obiecte, iar noi, de fapt, percepem această reflexie. Din punct de vedere fizic, fiecare culoare are o anumită lungime de undă. Din punct de vedere al psihicului, aceste lungimi de undă reprezintă energii la care fiecare persoană reacţionează diferit", explică medicul primar Cristina Bălănescu, specialist în medicină naturistă în cadrul Centrului de Sănătate „Clarmed" din Bucureşti.

Una dintre culorile cu cel mai mare impact asupra stării fizice şi psihice este roşul. Datorită puterii mari de penetrare, culoarea roşie se foloseşte pentru atenuarea durerilor musculare, pentru tratarea disfuncţiilor sistemului circulator şi pentru tratarea anemiei.

De asemenea, s-au obţinut rezultate foarte bune în tratarea timidităţii şi în creşterea capacităţii de concentrare. Un alt efect benefic al acestei culori este cel de afrodiziac. În primă instanţă, cuplurile care au probleme de natură sexuală pot decora dormitorul cu diferite obiecte de culoare roşie (de exemplu, feţele de pernă, lumânările pentru crearea atmosferei şi lenjeria pot fi de culoare roşie). Cu toate acestea, terapia cu ajutorul acestei culori are şi contraindicaţii şi
trebuie evitată de persoanele care suferă de insomnie şi de cele cu hipertensiune arterială.

Însă nu doar culoarea roşie aduce beneficii. Astfel, portocaliul favorizează încrederea în sine, galbenul redă buna-dispoziţie, maronul alungă tristeţea, iar verdele relaxează. Albastrul calmează, iar violetul alungă insomnia. Rozul ne face mai afectuoşi, iar albul, care este o nonculoare, ne stimulează capacităţile intelectuale.

Legumele colorate, rol terapeutic

Avantajul unei nutriţii echilibrate constă în folosirea produselor cât mai colorate, spun specialiştii în cromoterapie. Bazându-se pe această teorie, unii nutriţionişti interzic alimentele care nu sunt colorate, precum pastele făinoase, orezul, pâinea, cartofii şi brânza.

Acestea pot fi înlocuite cu fructe şi cu legume. Fructele şi legumele trebuie să fie consumate cât mai coapte, deci cât mai intens colorate. În general, în scop terapeutic, cromoterapeuţii recomandă mai ales folosirea legumelor, dar nu înainte de realizarea unei cromograme. Aceasta se întocmeşte în funcţie de numele persoanei, de data şi de locul naşterii.

„Cromograma ne arată care sunt culorile pe care o persoană trebuie să le folosească în alimentaţie şi pe care trebuie să le evite", explică medicul Cristina
Bălănescu. Rolul terapeutic al legumelor de culoare roşie este dat de bioflavone, antocianine, betacianină şi de licopen, efectele benefice ale celor verzi, de clorofilă şi ale celor galben-portocalii, de betacaroten şi de luteină.

Cum putem apela la cromoterapie

În mod normal, persoanele care doresc să se trateze de anumite afecţiuni trebuie să apeleze la ajutorul unui specialist în medicină naturistă. Acesta va folosi lampa de cromoterapie închisă ermetic căreia i se adaugă filtre de culori în funcţie de boală. De asemenea, de ajutor pot fi şi culorile hainelor pe care le îmbrăcăm zilnic sau decorarea locuinţei ori a biroului cu obiecte colorate.

Specialiştii spun că o altă modalitate prin care putem face cromoterapie este colorarea pereţilor din casă. Aceştia ne recomandă folosirea celor trei culori primare: roşu, galben şi albastru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite