Ce cosmetice şi ce machiaj putem folosi vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cremele şi loţiunile hidratante, dar şi produsele de make-up uşoare, precum pudrele minerale şi balsamurile de buze, trebuie să conţină filtru UV. În schimb, sunt de evitat cosmeticele care conţin parfum, întrucât cresc sensibilitatea pielii la soare şi pot da alergii. La plajă, trebuie îndepărtat machiajul.

Pielea este mai expusă în timpul verii şi, de aceea, sunt necesare măsuri suplimentare de îngrijire pentru a-i menţine sănătatea. De exemplu, din cauza căldurii şi transpiraţiei, riscul de infecţii cutanate creşte, iar deshidratarea poate produce mici fisuri pe suprafaţa tegumentului, care se pot infecta.

Citiţi şi:

Pericolele din trusa de machiaj

Prin urmare, pentru o piele sănătoasă, primul pas constă în curăţarea adecvată înainte de îngrijirea cosmetică. După curăţare se aplică local creme hidratante adecvate fiecărui tip de piele pentru a reface echilibrul hidric al tegumentului. „Se pot folosi orice creme hidratante cu condiţia să nu fie fotosensibilizante, iar pentru a evita orice risc este indicat să se aplice seara", spune prof. dr Anca Zbranca, medic specialist dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi. Potrivit medicului, pentru zi, ar trebui să alegem creme hidratante care au inclus factor de protecţie solară de minimum 20. 

Filtrele solare minerale, cele mai eficiente

Îmbătrânirea prematură a tenului şi, în cazurile grave, cancerul de piele pot apărea din cauza lipsei de protecţie împotriva razelor ultraviolete (UV) la care ne expunem zilnic pielea. De aceea, în cazul în care nu folosim creme cu filtru de protecţie inclus, este necesar să aplicăm peste crema hidratantă produse cu filtru solar adaptat nevoilor noastre.

„Cremele cu SPF 15 absorb 94 % din radiaţii, cele cu SPF 25 absorb 96% din radiaţii, cele cu SPF 30 absorb 97% din radiaţii, iar cele cu SPF 50 absorb 98 % din radiaţii", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Potrivit specialistei, diferenţa în privinţa filtrelor de protecţie solară, de la SPF 15 la SPF 50 este de doar 4%. Totuşi, persoanelor cu tenul foarte alb şi copiilor li se recomandă produse cu SPF 50+.

„În cazul adulţilor, crema de protecţie solară se alege şi în funcţie de tipul de piele: uscată, sensibilă sau acneică", mai spune medicul dermatolog Oana Clătici. De asemenea, trebuie să ţinem cont şi de tipul de filtru solar. „Cel  mai îngust spectru de absorbţie îl au filtrele chimice, iar cele mai eficiente sunt cele minerale, organice şi organo-minerale", mai spune specialistul.

Cosmeticele parfumate pătează pielea

Produsele cosmetice parfumate precum şi cele cremoase (fond de ten sau ruj) pot fi sursa unor probleme de sănătatea a pielii dacă sunt folosite pe caniculă şi dacă se utilizează în timpul expunerii la soare. „În general, parfumurile sunt fotosensibilizante în contact cu pielea şi, în prezenţa razelor ultraviolet, pot determina o reacţie chimică prin care melanocitele descarcă mai mult pigment, iar zona de aplicare se poate păta maron-cafeniu, sau pot provoca reacţii alergice şi inflamaţii locale în urma cărora, în contact cu soarele, pielea să rămână pătată", explică prof. dr. Anca Zbranca. În egală măsură, pigmenţii şi conservanţii din produsele de make-up  pot determina reacţii alergice sau de fotosensibilizare şi de pigmentare.

Soarele şi Căldura le degradează

Produsele cosmetice purtate zilnic în geantă sau cele uitate în maşină se pot degrada din cauza temperaturilor mari din timpul verii. De asemenea, şi expunerea la soare deteriorează orice tip de produs cosmetic. „Se modifică formula chimică, se poate evapora apa din compoziţie şi se pot separa uleiurile conţinute de restul ingredientelor", explică profesorul doctor Anca Zbranca. Potrivit specialistului, efectul acestor modificări este nociv pentru piele, fiindcă produsul nu-şi mai îndeplineşte în mod optim rolul şi, mai mult decât atât, căldura favorizează apariţia unui mediu de cultură pentru bacterii.

"Cremele cu SPF 15 absorb 94% din radiaţii, cele cu SPF 25 absorb 96% din radiaţii, cele cu SPF 30 absorb 97% din radiaţii, iar cele cu SPF 50 absorb 98% din radiaţii.''
Oana Clătici medic dermatolog

"În general, parfumurile sunt fotosensibilizante în contact cu pielea.''
prof. dr Anca Zbranca medic dermatolog

Demachierea este obligatorie înainte de plajă

Riscul de infecţii ale pielii creşte în cazul în care purtăm machiaj pe plajă fiindcă, îmbibate de transpiraţie, cosmeticele favorizează dezvoltarea unor bacterii nocive. De asemenea, creşte riscul blocării porilor şi, implicit, al inflamaţiilor. Indiferent de calitatea produselor de make-up, sub acţiunea razelor solare, acestea pot da alergii şi iritaţii. De aceea, demachierea este obligatorie înainte de plajă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite