Ce cosmetice ne sabotează vitalitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Află cum  îţi poţi păstra aspectul tânăr fără efecte  adverse
Află cum îţi poţi păstra aspectul tânăr fără efecte adverse

Ca să-ţi menţii aspectul plăcut al pielii cât mai mult timp, este cu adevărat necesar să foloseşti cosmetice zi de zi. Dar varietatea de produse de pe piaţă şi cele aproximativ 500 de substanţe chimice din compoziţia lor nu fac decât să grăbească îmbătrânirea cutanată.

Îngrijirea pielii, părului şi unghiilor nu mai este de mult timp apanajul femeii (mai ales al femeii trecute de 30-35 de ani). Nu mai este niciun secret şi nici ceva ieşit din comun că acum această preocupare o au şi bărbaţii, uneori aceştia având trusele cosmetice mai dotate decât cele ale partenerelor lor.

Dar nu numai adulţii au nevoie de cosmetice pentru a dobândi un aspect cât mai plăcut şi pentru a scăpa de anumite probleme specifice ale pielii sau ale părului, ci şi adolescenţii şi chiar copiii şi bebeluşii.

Felul cum îmbătrânim se moşteneşte

Bărbieritul este,  de fapt, o exfoliere zilnică a tenului, ceea ce poate duce la uscarea excesivă a pielii

Bărbieritul este, de fapt, o exfoliere zilnică a tenului, ceea ce poate duce la uscarea excesivă a pielii

Bineînţeles, felul în care înaintarea în vârstă îşi pune amprenta asupra aspectului pielii depinde într-o mare măsură de materialul genetic al fiecăruia dintre noi.

Dar asta nu înseamnă că, dacă părinţii noştri au îmbătrânit frumos, nu trebuie să luăm nicio măsură pentru a ne feri pielea de efectele nocive ale poluării, ale vremii capricioase, ale soarelui şi ale prafului.

Exces: O femeie foloseşte, în medie, 2,2 kg de cosmetice anual.

Loţiunea tonică, doar un moft

Unul dintre produsele care nu sunt necesare în ritualul de îngrijire şi care, mai mult decât atât, ar putea chiar să usuce excesiv tenul este loţiunea tonică (tonerul). Rolul tonerului este de a îndepărta impurităţile de la nivelul tenului, devenind însă inutil atunci când folosim o loţiune de curăţare cu aceleaşi proprietăţi.

Deşi majoritatea cosmeticienilor recomandă folosirea loţiunii tonice, studiile arată că, utilizat frecvent, tonerul determină pierderea elasticităţii pielii. Implicit, acest produs cosmetic poate grăbi îmbătrânirea pielii.

Pielea copilului, foarte sensibilă

Glandele sebacee ale bebeluşului nu sunt dezvoltate. De aceea, pielea lui este mai mult uscată şi, dacă nu este îngrijită corespunzător, capătă un aspect scuamos, devenind chiar dureroasă pentru micuţ. Pentru formarea unei bariere hidro-lipidice la suprafaţa pielii bebeluşului, specialiştii recomandă aplicarea unei creme nutritive şi hidratante dimineaţa şi seara.

De asemenea, înainte de a-l scoate din casă, ar trebui să-i ungem pielea cu o cremă cu consistenţă grasă, de tipul cold cream. Băile micuţului ar trebui să fie scurte, iar el ar trebui spălat cu săpunuri cu o consistenţă uleioasă.

Uleiul din creme asigură transportul celorlalte substanţe nutritive din produsele cosmetice, printre care vitaminele şi mineralele, la toate celulele ţesutului cutanat.

Trei paşi pe care trebuie să-i urmezi

1. Curăţarea

Este prima regulă la începutul unei noi zile şi printre ultimele lucruri pe care trebuie să le facem înainte de culcare. Nu este vorba doar despre duş, ci şi despre curăţarea tenului, care se realizează cu produse speciale. Principalele calităţi pe care trebuie să le îndeplinească produsele de curăţare (atât cele destinate pielii de pe întregul corp, cât şi cele speciale pentru ten) sunt: să îndepărteze cu blândeţe impurităţile care blochează porii, să aibă un pH între 5,5 şi 7, să nu aibă un miros puternic şi să nu facă prea multă spumă.

Gelul de duş se alege, la fel ca produsele pentru ten, în funcţie de tipul de piele: cremos pentru cei cu pielea uscată şi apos pentru cei cu ten seboreic. În zilele călduroase, avem tendinţa să facem duş de mai multe ori pe zi, ceea ce nu este deloc greşit atât timp cât nu folosim de fiecare dată săpun sau gel de duş.

2. Hidratarea

În mod normal, pielea secretă, fără ajutor din exterior, uleiurile care îi asigură aspectul sănătos şi textura flexibilă. Folosirea produselor de curăţare creează un uşor dezechilibru al sebumului la nivelul epidermei. Din această cauză, este absolut necesar ca, imediat după spălare, să urmeze etapa hidratării şi hrănirii pielii. În caz contrar, aceasta se usucă şi îşi pierde elasticitatea, fiind favorizată astfel formarea ridurilor.

De fapt, oricum, după 30 de ani, pielea începe să secrete din ce în ce mai puţin sebum. Aşadar, este cu atât mai necesară această etapă de îngrijire. În mare, există două formule de bază pentru creme şi pentru loţiunile de corp: ulei în apă şi apă în ulei. O cremă ce are la bază apă în ulei este destinată pielii uscate. Iar un produs a cărui bază este ulei în apă are efect benefic asupra tenurilor normale şi grase.

3. Exfolierea

Acesta este un pas ce trebuie urmat doar o dată pe săptămână, altfel există riscul uscării excesive a pielii. Scopul exfolierii este îndepărtarea celulelor moarte care, împreună cu praful şi cu microparticulele poluante, alcătuiesc un strat ce înfundă porii. Bărbaţii au mai puţină nevoie de măşti exfoliante, pentru că ei oricum îşi exfoliază tenul cel puţin o dată pe săptămână, atunci când se bărbieresc.

De aceea, ei au nevoie de hidratare suplimentară. Exfolierea se poate realiza cu ajutorul scruburilor, peelingurilor mecanice sau chimice. Scrubul este o soluţie ce are în componenţă mici granule abrazive. Peelingul mecanic se poate efectua cu ajutorul unor creme care, atunci când se usucă, formează o peliculă ce se desprinde de pe piele ca un scotch. Peelingul chimic realizează o exfoliere mai profundă decât celelalte.

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog

image

Pot fi definite ca periculoase produsele cosmetice al căror termen de garanţie a fost depăşit cu mai mult de şase luni sau care au fost păstrate în condiţii improprii (în bătaia soarelui, în căldură, cele care au fost deschise şi în care a intrat aerul şi cele care au fost încercate în magazin şi deci atinse cu mâna murdară etc.). Un alt pericol este utilizarea greşită a unui produs cu indicaţii speciale.

De exemplu, săpunurile care conţin microparticule abrazive se folosesc cel mult o dată pe săptămână şi niciodată pe faţă, dar foarte multe persoane le folosesc zilnic din dorinţa de a avea pielea şi mai curată sau şi mai fină. Se ajunge astfel la reducerea excesivă a nivelului lipidic, iritaţii şi apariţia eczemelor.

515 chimicale în fiecare zi

Unele dintre aceste produse nocive sunt folosite chiar de mai multe ori pe zi

Unele dintre aceste produse nocive sunt folosite chiar de mai multe ori pe zi

Şamponul

Număr mediu de chimicale: 15
Cele mai nocive: lauril sulfat de sodiu (Sodium Lauryl Sulphate), tetrasodiu şi propilen glicol.
Posibile efecte adverse: iritaţii, afectări ale ochilor.

Fardul de pleoape

Număr mediu de chimicale: 26
Cel mai nociv: polythylene terephthalate
Posibile efecte adverse: tulburări hormonale cu afectarea unor organe interne şi infertilitate. Unele studii arată că expunerea îndelungată la această substanţă ar putea duce la apariţia cancerului.

Rujul

Număr mediu de chimicale: 33
Cel mai nociv: polymethyl methacrylate
Posibile efecte adverse: alergii, dar unele studii asociază această substanţă cu riscul de formare a tumorilor canceroase.

Lacul de unghii şi oja

Număr mediu de chimicale: 31
Cele mai nocive: ftalaţi
Posibile efecte adverse: expunerea îndelungată poate duce la probleme de fertilitate sau, în cazul femeilor însărcinate, la tulburări în dezvoltarea fătului.

Parfumul

Număr mediu de chimicale: 250
Cele mai nocive: benzaldehidă, ftalaţi
Posibile efecte adverse: iritaţii ale căilor respiratorii superioare, ale gurii, ale gâtului şi ale ochilor, dar şi stări de ameţeală şi de greaţă. Benzaldehidele sunt nocive pentru rinichi.

Bronzul artificial

Număr mediu de chimicale: 22
Cele mai nocive: ethylparaben, methylparaben şi propylparaben
Posibile efecte adverse: iritaţii, eczeme şi, în cazul expunerii îndelungate la parabeni (care se găsesc şi în gelul de duş), tulburări ale echilibrului hormonal.

Fixativul

Număr mediu de chimicale: 15
Cele mai nocive: octinoxate şi isoftalaţi
Posibile efecte adverse: alergii, iritaţii ale ochilor, nasului şi gâtului, tulburări hormonale. Coafezele care se expun frecvent la cantităţi mari de fixativ, în combinaţie cu alte substanţe chimice, au un risc crescut de a suferi modificări ale structurii celulelor.

Fardul de obraz (blush-ul)

Număr mediu de chimicale: 16
Cele mai nocive: ethylparaben, methylparaben şi propylparaben
Posibile efecte adverse: eczeme, iritaţii
şi tulburări ale activităţii hormonale.

Fondul de ten

Număr mediu de chimicale: 24
Cel mai nociv: polymethyl methacrylate
Posibile efecte adverse: alergii, slăbirea sistemului imunitar, în unele cazuri, risc de tumori canceroase.

Deodorantul

Număr mediu de chimicale: 15
Cele mai nocive: isopropyl myristate, ftalaţi
Posibile efecte adverse: iritaţii ale pielii, ochilor şi plămânilor, dureri de cap, ameţeli şi probleme respiratorii.

Loţiunea de corp

Număr mediu de chimicale: 32
Cele mai nocive: methylparaben, propylparaben, polyethylene glycol, substanţă care se găseşte, de asemenea, în produsele de curăţat cuptorul
Posibile efecte adverse: eczeme, iritaţii şi tulburări hormonale.

Gelurile de duş

Număr mediu de chimicale: 10
Cele mai nocive: lauril sulfat de sodiu (Sodium Lauryl Sulphate) şi „parfum"
Posibile efecte adverse: iritaţii, agravare a simptomelor astmului şi risc de cancer.

Cum se absorb în piele

Porţiunea exterioară a pielii este alcătuită din aproximativ 15 straturi de celule moarte, care pot fi penetrate de unele uleiuri şi alcooluri din produsele cosmetice. De aceea, aceste substanţe sunt incluse în majoritatea produselor pentru a face posibilă pătrunderea altor ingrediente în straturile mai profunde ale dermului.

Ne expunem doar temporar la substanţele din săpun sau din gelul de duş, pe care le clătim imediat. Însă expunerea este de lungă durată în cazul loţiunilor şi cremelor care rămân pe piele. În cadrul unui experiment s-a observat că, după folosirea timp de 30 de minute a vopselei de păr, femeile au prezentat în urină un nivel crescut de PPD (paraphenylenediamine), o substanţă chimică nocivă.

Parabenii sunt peste tot

Folosiţi drept conservanţi în majoritatea produselor de îngrijire, de la şampon şi gel de duş până la machiaj şi loţiuni de corp, parabenii afectează activitatea hormonilor estrogeni în organismul femeilor.

Deşi nu există încă studii conclusive care să determine legătura dintre expunerea la parabeni şi cancerul mamar, în cadrul unor cercetări, în ţesutul mamar al femeilor voluntare a fost descoperită această substanţă chimică. Unii specialişti susţin că propyl-parabenii afectează funcţiile reproductive ale bărbaţilor.

Pun în pericol fertilitatea

Unele dintre cele mai dăunătoare substanţe din cosmetice sunt ftalaţii. Studiile pe animale de laborator au arătat că aceste substanţe pun în pericol fertilitatea. Două tipuri de ftalaţi sunt interzise în UE (DEHP şi DBP).

Potrivit unui studiu efectuat de asociaţia Women's Environmental Network, Societatea pentru Conservarea Naturii din Suedia şi Coaliţia Internaţională „Îngrijire fără riscuri", multe produse cosmetice de pe piaţă conţin una sau mai multe forme de ftalaţi, unele dintre ele neavând acest ingredient înscris pe ambalaj.

Cosmetice

Alege produsele cele mai bune!

Evită produsele  care au în compoziţie mai multe ingrediente sintetice decât naturale

Evită produsele care au în compoziţie mai multe ingrediente sintetice decât naturale

Pentru că nu poţi renunţa la produsele cosmetice, este bine să ştii care sunt cele cu un impact nociv minim asupra organismului. În primul rând, citeşte eticheta înainte de a cumpăra, iar dacă produsul conţine ftalaţi (phtalate) sau parabeni, mai bine renunţi la el. În plus, încearcă să foloseşti cât mai puţine produse de îngrijire cu lauril sulfat de sodiu.

Limitează şi folosirea cosmeticelor care au în compoziţie nitrosamine, triclosan, parfum (fragrance) şi AHA (alpha-hydroxy-acids), care se găsesc în produsele menite să ne păstreze aspectul tânăr al tenului, dar care, în mod ironic, ar putea distruge bariera protectoare a pielii şi ne expun riscurilor îmbătrânirii premature cauzate de radiaţiile ultraviolete.

Cele mai sănătoase sunt cosmeticele organice, care nu ocupă însă decât un procent modest în industria cosmetică. La noi, aceste produse se găsesc fie în magazine speciale, fie pe Internet, fie în farmacii. Pentru a te asigura că achiziţionezi un produs cu adevărat natural, cau­tă pe etichetă ştampila organismului care a certificat produsul respectiv (de exemplu, ştampila „Certified Organic Ingredients").

Pentru curăţare, evită-le pe cele cu parfum

Alege atât gelurile de duş, cât şi gelurile de curăţare pentru ten şi săpunurile care nu conţin parabeni, ftalaţi şi nici parfumuri artificiale. Pentru ten, optează pentru produse cu uleiuri esenţiale şi, în funcţie de particularităţile pielii, cu ingrediente active naturale. Un exemplu este loţiunea antibacteriană Oy! Organic Young de la Rangali (1), cu scoarţă de salcie, pentru a reduce inflamaţiile, preţ: 55 lei.

De asemenea, poţi folosi loţiuni demachiante cu clătire pentru o curăţare profundă a pielii, cum este cea cu ulei de cocos, cu limba mielului, cu ulei de jojoba şi cu unt de shea, SOS de la Bare­foot Botanicals (2), preţ: 70 lei. Pentru îndepărtarea machiajului, sunt recomandate produse care nu conţin alcool şi care menţin hidratarea pielii, precum laptele demachiant Ismène Olive de la Olivo pentru ten normal şi mixt (3), preţ: 42 lei.

Pentru corp, alege uleiurile de duş care păstrează pelicula hidro-lipidică a pielii, cum este cel cu extract de ulei de migdală dulce de la Florame, Natural Paris (4), preţ: 65,58 lei sau gelurile de duş naturale precum Picături de Citrice, tot de la Florame (5), preţ: 45,98 lei.

Femeile gravide ar trebui să evite folosirea produselor cosmetice, deoarece unele pot afecta dezvoltarea fătului.

Hrăneşte-ţi pielea cu uleiuri naturale

Pentru tenul uscat alege cremele cu o consistenţă cremoasă, de tipul untului de shea pur 100% de la Naturafrica (6), preţ: 79 lei, sau celor care, pe lângă unt de shea, conţin şi extracte de ierburi, vitamine şi nutrienţi, precum SOS Skin Rescue Cream (7), preţ: 49 lei. Pentru tenul normal şi mixt se recomandă cremele hidratante fondante, dar care nu încarcă tenul, cum este 1-ers signes de l'age de la Florame (8), preţ: 110 lei.

Persoanele trecute de 45 de ani pot opta pentru produsele cu ingrediente naturale de stimulare a producţiei de colagen. Un exemplu este Serul Supernatural Rosa Fina (9), cu ulei de măceş, o formă naturală de retinol şi cre­son, cu efect de lifting, preţ: 171 lei. Poţi opta şi pentru crema bio-organică regeneratoare 24 de ore cu ulei de măsline, dictamelia şi extract de crin de la Bioselect (10), preţ: 115 lei.

Tratamente regeneratoare

Exfolierea săptămânală trebuie să fie blândă. De aceea, este recomandat să optezi pentru scruburi cu ulei de măsline, cum este cel bio-organic de la Bioselect, care conţine şi sâmburi sfărâmaţi de măsline (11), preţ: 89 lei. De asemenea, poţi alege măştile de tip peel-off cu argilă şi cu alge, precum Oy! de la Green People (12), preţ: 75 lei.

Îngrijire blândă pentru bărbaţi

Pentru că îşi exfoliază pielea bărbierindu-se aproape zilnic, bărbaţii au tenul mai sensibil decât cel al femeilor. De aceea, au nevoie de produse blânde pentru ras, cum sunt spuma uşoară (13), preţ: 49 lei, şi after-shave-ul de la Bioselect, ambele bio-organice, cu ulei de măsline (14), preţ: 65 lei. Cei care au tenul gras pot folosi geluri purifiante naturale, cum este cel de la Florame (15), preţ: 53 lei.

Atenţie la pielea bebeluşilor!

Sistemul imunitar al bebeluşilor nu este bine dezoltat. De aceea, expunerea lor la substanţe chimice toxice ar trebui să fie redus la minimum. Prin urmare, alege pentru îngrijirea lui produse de curăţare cum sunt şerveţelele umede eco cu muşeţel de la Rangali (16), preţ: 18 lei, şi talc organic lichid cu rodie, precum Na Din (17), preţ: 43 lei.

Specialistul nostru
Mădălina Ulmeanu
Specialist în cosmetică, aromaterapie şi farmacologie BIO

Mădălina Ulmeanu

Multe dintre produsele aşa-zis naturale sunt create din ingrediente care provin din terenuri tratate cu îngrăşăminte chimice, pesticide etc. Or, în această situaţie, produsele cosmetice respective nu pot fi considerate sănătoase. Un produs cosmetic natural, care nu este nociv sănătăţii, poate fi recunoscut prin faptul că este certificat.

Produsele BIO sunt produse 100% naturale, controlate de un organism naţional sau internaţional (în cazul cosmeticelor franţuzeşti, de exemplu, certificarea se face de către ECOCERT). Între ECO şi BIO este o diferenţă de procentaj în ingrediente active. În cazul produselor ECO, procentajul este mult mai mic comparativ cu cel din produsele BIO.

Produse
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite