Ce consecinţe poate avea abuzul de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai ales vara evitaţi excesul de cafea, deoarece favorizează deshidratarea
Mai ales vara evitaţi excesul de cafea, deoarece favorizează deshidratarea

Mai mult de două-trei cafele pe zi pot duce la apariţia bolilor de stomac, de inimă şi a osteoporozei. Nu doar numărul ceştilor de cafea băute contează, ci şi modul de preparare al acesteia, cafeaua la ibric fiind cel mai puţin indicată, deoarece zaţul este un iritant al sistemului digestiv.

Citeşte şi:

Românii, printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa

Cafeina, principalul ingredient activ conţinut de cafea, este recunoscută pentru efectul ei stimulant asupra sistemului nervos central. Astfel, specialiştii spun că un consum moderat de cafea (una-două ceşti pe zi) este sigur şi poate avea chiar efecte pozitive asupra sănătăţii. Însă dacă este consumată în exces, cafeaua creşte nivelul de anxietate şi de iritabilitate poate duce la insomnii şi la agravarea unor tulburări precum depresia. În plus, abuzul poate duce la creşterea tensiunii arteriale, la accelerarea ritmului cardiac şi, uneori, chiar la aritmii.

„Întotdeauna au existat controverse: este bun consumul de cafea pentru sănătate sau nu? Ideea este că nu consumul de cafea are efecte negative, ci abuzul de cafea. Totuşi, deoarece cafeaua conţine substanţe excitante, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, inclusiv cele care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să evite această băutură sau să o consume ocazional", spune Livia Nena, biolog nutriţionist la centrul Bio Nutriliv din Bucureşti.

Poate cauza dureri de stomac

Pentru o persoană din 10, cafeaua declanşează dureri de stomac dacă este consumată în exces, arată o serie de date statistice publicate de Societatea Americană de Chimie. Responsabile pentru acest efect sunt anumite substanţe conţinute de boabele de cafea, mai exact cafeina şi catecholul. De aceea, potrivit nutriţionistului Livia Nena, persoanele cu ulcer, cu gastrită sau cele cu afecţiuni hepatice sau biliare severe ar trebui să limiteze consumul de cafea, chiar şi a celei decafeinizate. În plus, chiar şi persoanele fără probleme de sănătate ar trebui să evite cafeaua preparată la ibric deoarece zaţul poate avea efecte nocive.

„Cafeaua turcească (la ibiric) este cel mai puţin indicată, deoarece zaţul poate fi un iritant al sistemului digestiv. De asemenea, există cercetări care arată că anumiţi compuşi din zaţul cafelei au efecte negative asupra sistemului cardiovascular, favorizând creşterea colesterolului rău (LDL). Cea mai benefică este cafeaua preparată la filtru sau cea tip expresso, fără adaos de zahăr, lapte sau frişcă", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Risc de osteoporoză şi de infertilitate

Specialiştii avertizează că femeile care fac abuz de cafea pierd mai mult calciu decât cele care o consumă cu moderaţie. Acest lucru este pus pe seama proprietăţilor diuretice ale cafelei, ce favorizează eliminarea calciului prin urină, ceea ce duce la scăderea densităţii osoase şi, implicit, la creşterea riscului de apariţie a osteoporozei. În plus, un studiu realizat la Universitatea „Radbout" din Olanda  arată că persoanele care consumă mai mult de 500 mg de cafea pe zi (4 ceşti de cafea) au cu 25% mai puţine şanse de a concepe un copil decât cele care se limitează la cantitatea zilnică recomandată.

"Persoanele cu probleme cardiovasculare, cele cu hiperaciditate gastrică sau cu afecţiuni hepatice şi biliare severe trebuie să evite cafeaua."
Livia Nena
biolog nutriţionist

Citiţi mâine în „Adevărul Sănătate"

Dosar:
- Trucuri pentru un concediu fără necazuri medicale
- Care medicamente nu trebuie să-ţi lipsească din trusa de prim ajutor
- Ce caracteristici trebuie să aibă produsele de protecţie solară şi cum le foloseşti
- În ce condiţii ai nevoie de asigurare medicală de călătorie

Reportaj:
- De ce nu-şi mai alăptează româncele copiii
- Insuficienţa cardiacă «se citeşte» de timpuriu în sânge
- Măsuri corecte în cuperoză pe timpul verii
- Abcesele trebuie tratate de la primele simptome
- Biofeedback-ul, arta de a-ţi înţelege organismul
- Cele mai bune băuturi răcoritoare

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite