VIDEO Ce complicaţii poate da infecţia cu salmonela

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest tip de bacterie cu care intrăm în contact mai mult vara poate provoca meningită sau septicemie pe fondul unei imunităţi slăbite. Salmoneloza apare după consumul de alimente contaminate cu  salmonela. În majoritatea cazurilor, infecţia dispare de la sine, dar uneori poate ajunge în sângeşi la creier.

În peste 90% din cazuri, salmonela ajunge în organism prin consumul de alimente contaminate. Există însă şi cazuri în care infectarea se face prin contactul direct cu animalele de companie, care sunt deseori purtătoare ale bacteriei. Alimentele se pot contamina cu salmonela dacă nu ne spălăm pe mâini înainte de a prepara sau de a servi mâncarea. O sursă de infecţie poate fi şi apa.

Există mai multe subspecii ale acestei bacterii, dar, de regulă, cea care provoacă infecţii la oameni este salmonela Enteritidis. Ea poate supravieţui mediului acid din stomac şi formează colonii în intestine, provocând enterocolite. Acestea se manifestă prin diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale, balonare şi chiar febră. Simptomele pot să apară în numai câteva ore de la ingestia alimentului contaminat sau chiar trei zile mai târziu.

Deshidratarea, cea mai frecventă complicaţie

Majoritatea oamenilor scapă de infecţie fără tratament şi fără a dezvolta complicaţii. Există însă şi cazuri în care infecţia persistă, iar scaunele apoase ajung să provoace deshidratare dacă bolnavul nu înlocuieşte pierderile de lichide crescând consumul de apă. „Deshidratarea este cea mai comună complicaţie a salmonelozei. O mare parte dintre decesele cauzate de ea sunt urmarea deshidratării, şi nu a infecţiei în sine. Senzaţia permanentă de sete şi excreţia unei cantităţi reduse de urină, adică mai puţin de un litru şi jumătate pe zi, sunt indicii că aţi putea fi deshidratat", spune prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic primar boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş" din Bucureşti. Cu această problemă se pot confrunta persoanele de orice vârstă, inclusiv cele fără probleme de sănătate asociate.

Starea sistemului nostru imunitar influenţează riscul de a contracta infecţia. O persoană cu o imunitate precară este mult mai susceptibilă la salmoneloză, iar în această categorie intră bebeluşii şi copiii mici (al căror sistem imunitar nu este pe deplin dezvoltat), vâstnicii, persoanele cu boli cronice (hepatice, renale, cancer) şi cele care urmează un tratament chimioterapic. În cel mai mare pericol sunt bebeluşii, pentru că aciditatea lor gastrică nu este la fel de mare precum cea a adulţilor, prin urmare, bacteria are şanse mai mari să supravieţuiască.



Frisoanele, semn de afectare gravă

De imunitate depinde şi riscul de a dezvolta complicaţii după ce ne-am infectat. La aceleaşi categorii de persoane, bacteria poate trece de tubul digestiv, ajungând în sânge şi provocând septicemie. „Frisoanele sunt un semn că salmonela a trecut bariera digestivă şi a ajuns în circulaţia sangvină. Febra şi alterarea stării generale sunt alte simptome care trebuie să trimită bolnavul de urgenţă la medic, pentru că septicemia pune viaţa în pericol", atrage atenţia specialistul în boli infecţioase.

Rigiditatea cefei poate indica meningită

Bacteria care provoacă salmoneloză poate ajunge la nivelul creierului, unde provoacă meningită. Aceasta este o inflamaţie a meningelui, membrana care înveleşte creierul şi măduva spinării, şi se manifestă prin durere de cap, de regulă severă, sensibilitate la lumină şi prin redoare de ceafă (ceafă rigidă). Ca şi septicemia, meningita poate duce la deces. „Persoanele care au un sistem imunitar slăbit trebuie să trateze enterocolitele cauzate de salmonela chiar dacă par forme uşoare. Ele trebuie să meargă la medicul de familie, care le va administra antibiotice", precizează prof. dr. Emanoil Ceauşu.

Afectează şi articulaţiile

O mică parte dintre persoanele care se infectează cu salmonela dezvoltă artrită reactivă, o inflamaţie a articulaţiilor cunoscută şi sub numele de sindrom Reiter. Genunchii, gleznele, articulaţiile degetelor de la picioare şi cele ale pumnului sunt afectate de regulă de această formă de artrită.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite