Ce complicaţii dau tulburările de somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sforăitul ne împiedică să avem un somn odihnitor
Sforăitul ne împiedică să avem un somn odihnitor

80 la sută din populaţia de peste 45 de ani sforăie, iar 40 la sută suferă de apnee. Astăzi,  în cadrul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor,  a fost anunţată înfiinţarea Asociaţiei Naţionale de Somnologie, pentru a veni în ajutorul celor care au tulburări de somn.

Apneea în somn este o afecţiune a aparatului respirator care duce la întreruperea temporară a respiraţiei pe o durată de cel puţin zece secunde. În decursul unei ore pot avea loc mai mult de cinci astfel de episoade.

„Aproximativ 70-80 la sută din populaţia de peste 45 de ani din ţara noastră sforăie, dar acest lucru nu înseamnă că suferă de apnee în somn. Doar când sforăitul este asociat cu pauze respiratorii se poate vorbi despre apnee", a declarat profesorul doctor Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Dă somnolenţă ziua

Sforăitul intens, somnul agitat, tresăririle în timpul somnului, trezirile repetate, aritmiile cardiace, incontinenţa nocturnă sunt simptomele prin care se manifestă apneea. Pe timpul zilei însă, din cauza apneei, apar somnolenţa excesivă, cefalee şi pot fi afectate capacităţile intelectuale.

Afectează inima

Deşi este o afecţiune aparent banală, apneea, depistată târziu sau netratată, poate duce la o serie de complicaţii, cum sunt hipertensiunea arterială, afecţiunile cardiace, atacurile ischemice cerebrale, scăderea libidoului, chiar moarte subită în somn.

La noi în ţară, doar zece la sută din pacienţi beneficiază de tratament. Una dintre metodele de tratament este conectarea la un aparat care, prin intermediul unei proteze respiratorii, împinge aerul şi ţine deschise căile respiratorii superioare, corectându-se sforăitul, cea mai frecventă tulburare a somnului. Alte tulburări ale somnului sunt sindromul de rezistenţă a căilor aeriene superioare (afecţiune în care fluxul de aer inspirat întâmpină un grad de rezistenţă la trecerea prin căile aeriene superioare), insomnia, hipersomnia şi somnambulismul.

Diagnosticarea precoce, esenţială

Pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care suferă de astfel de tulburări, dar şi pentru conştientizarea riscurilor la care acestea se expun în lipsa unui tratament adecvat, Asociaţia Naţională de Somnologie are ca obiective informarea şi consilierea persoanelor afectate, precum şi mediatizarea problemelor cauzate de tulburările de somn, în scopul diagnosticării precoce a afecţiunii şi prevenirii unor complicaţii grave.

În funcţie de afecţiunile pe care le determină, în cazul tulburărilor de somn sunt necesare şi examinări din sfera cardiologiei, neurologiei, ORL, endocrinologiei, chirurgiei şi medicinei interne.

Somnologia nu este atestată medical

Somnologia (medicina somnului) studiază aspectele normale şi patologice ale somnului uman, intervenind în diagnosticarea şi în tratamentul afecţiunilor care duc la tulburări ale somnului. Somnologia nu este deocamdată atestată de Ministerul Sănătăţii.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

Dosar: 40 de indicaţii terapeutice ale uleiurilor esenţiale
Sfaturi utile pentru a beneficia la maximum de calităţile lor
Care sunt principalele contraindicaţii şi măsuri de precauţie în administrarea acestora
De ce apar hemoroizii
Circulaţie periferică proastă? Aşa o stimulezi!
Ce se poate trata prin radiofrecvenţă
Rădăcinoasele îţi întăresc imunitatea
Cum poţi să atenuezi vergeturile
Banii, mărul discordiei în cuplu

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite