Ce boli tratează alimentele funcţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele produse alimentare stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor grave. Un aliment funcţional poate fi 100% natural sau i se pot introduce compuşi biologic activi. Au rol de optimizare a proceselor metabolice şi de apărare împotriva stresului oxidativ.

Orice aliment sau component alimentar care poate avea beneficii pentru sănătate, pe lângă conţinutul în nutrienţi tradiţionali, este un aliment funcţional.

„Aceste alimente sunt atât de importante încât interesul pentru promovarea lor a determinat apariţia Comisiei Europene pentru Ştiinţa Alimentelor Funcţionale, un organism specializat cu rol consultativ menit să stabilească bazele ştiinţifice ale conceptului de alimente pentru sănătate. Dintre alimentele funcţionale cele mai uzuale amintesc: cerealele, laptele şi produsele derivate, diverse categorii de alimente în care s-au adăugat componente benefice pentru sănătate, cum ar fi pre- şi probioticele", afirmă medicul Ciprian Constantin, secretar executiv la Fundaţia Pentru Alimentaţie Sănătoasă.

Soia previne ateroscleroza

Experimentele au demonstrat că izoflavonele din soia pot împiedica asimilarea colesterolului „rău", reduc nivelul acestuia şi stopează formarea cheagurilor de sânge, ducând astfel la reducerea riscului de ateroscleroză, boală care stă la baza majorităţii bolilor cardiovasculare, cum ar fi angina pectorală şi ischemia cardiacă.

Persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului „rău" trebuie să consume mai multe proteine derivate din soia (aproximativ 25-50 g pe zi), în locul celor asimilate din produsele animale, atrage atenţia Asociaţia Americană pentru Prevenirea Bolilor de Inimă.

probioticele stimulează sistemul imunitar

„Bacteriile probiotice din iaurt normalizează flora intestinală. Ele au efecte de revitalizare a imunităţii, reduc riscul de alergii, cresc rezistenţa la diverse virusuri şi sunt utile inclusiv în cazul bolnavilor care au afecţiuni imunitare (HIV, hepatite cronice).

Pentru a conferi aceste beneficii, iaurtul trebuie să conţină culturi active, iar pe majoritatea cutiilor de iaurt se indică eventuala prezenţă a acestora. Dacă ele lipsesc, atunci iaurtul nu dă randament", explică medicul nutriţionist Oana Băncescu de la Institutul de Nutriţie, Diabet şi Boli Metabolice „N. Paulescu".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite