Ce boli se agravează în acest sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura şi deshidratarea sunt factori ce accentuează dezechilibrele din organism, iar efectele pot fi grave dacă nu se iau măsuri de protecţie. Statisticile arată că afecţiuni precum migrenele, leşinurile, crizele cardiace şi pietrele la rinichi sunt mai frecvente în timpul verii decât în restul anului.

Riscul de deshidratare este mare pentru orice persoană în anotimpul cald, iar efectele negative apar şi la persoanele perfect sănătoase, nu doar la bolnavii cronic. Corpul pierde apă prin transpiraţie, iar împreună cu apa se elimină din corp şi minerale importante pentru buna funcţionare a organismului, precum săruri de sodiu şi de potasiu. De aceea, pentru a suplini pierderea mineralelor prin transpiraţie este recomandat consumul de apă minerală sau de apă îmbogăţită cu săruri. În farmacii se găsesc produse cu magneziu şi cu potasiu care se pot dizolva în apa de băut.

Citiţi şi:

Vara, sezon de vârf la meningitele virale

Ce boli periculoase poți să iei când mergi la ștrand

Cardiacii pot suferi accidente vasculare

Pentru persoanele cu probleme cardiace, căldura din timpul verii se transformă într-un factor de risc. „ Problema o reprezintă deshidratarea care duce la hiperconcentrarea sângelui şi la formarea de cheaguri. De aceea, cazurile de AVC (atac vascular cerebral) şi cele de infarct sunt mai frecvente la cardiacii care nu se hidratează corect", precizează prof. dr. Dragoş Vinereanu, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. În plus, odată cu transpiraţia se pierde şi potasiul, un mineral implicat în reglarea activităţii inimii şi, din acest motiv, la cardiaci pot apărea crizele de angină pectorală (dureri acute în capul pieptului).

„În cazul în care apare o carenţă accentuată de potasiu, se pot produce artimii", mai spune prof. dr Vinereanu. Prin urmare, specialiştii cardiologi le recomandă suferinzilor cardiaci să evite pe cât posibil expunerea la soare, să consume cu regularitate lichide la temperatura camerei şi să evite cafeaua şi alcoolul, care deshidratează.

Şi formarea de pietre la rinichi este favorizată de deshidratare, fenomen mai întâlnit vara, arată un studiu recent realizat la Universitatea Northern California. Potrivit oamenilor de ştiinţă americani, cel mai afectat segment de vârstă este cel al populaţiei tinere şi active. Fiindcă persoanele cu vârste între 20 şi 40 de ani au mai multe activităţi desfăşurate afară, în soare, prezintă un risc mai mare de deshidratare şi, implicit, de a face pietre la rinichi. „Consumul crescut de apă şi de limonadă, care conţine acid citric, ce inhibă formarea pietrelor la rinichi sunt măsuri simple şi la îndemână de a preveni formarea calculilor", arată dr Judson Brandeis, coordonatorul studiului.

Acneea devine virulentă de la căldură

Soarele are o acţiune antiinflamatoare asupra pielii, de aceea, într-o primă etapă, în urma expunerii, manifestările acneei pot fi atenuate. Dar expunerea îndelungată şi căldura conduce la îngroşarea epidermei şi la închiderea porilor. De aceea, la două-trei săptămâni de la expunerea la soare, apar episoade noi de acnee, mai virulente decât formele iniţiale. Prin urmare, medicii dermatologi recomandă persoanelor cu acnee folosirea unei creme de protecţie solară cu FPS de minimum 30, adaptată tipului de ten, care să nu conţină uleiuri, să fie hipoalergenică şi noncomedogenică. Aceasta trebuie aplicată cu o jumătate de oră înainte de expunerea la soare, precum şi după fiecare baie în mare sau în piscină. De asemenea, ea trebuie folosită şi în oraş.

"Cazurile de AVC (atac vascular cerebral) şi cele de infarct sunt mai frecvente la cardiacii care nu se hidratează corect."
dr Dragoş Vinereanu
şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Şi diabeticii, şi obezii pot avea probleme

Căldura este un pericol şi pentru persoanele cu obezitate şi pentru diabetici. "Temperaturile ridicate duc la depăşirea indicelui de confort termic, de aceea putând apărea probleme de sănătate în cazul copiilor, al persoanelor în vârstă şi, în mod special, al persoanelor cu afecţiuni cronice precum cardiacii, cei cu afecţiuni renale, cu obezitate, boală varicoasă sau cu diabet", spune medicul de familie Elena Surugiu de la Clinica MedLife din Capitală. Şi persoanele sănătoase pot avea de suferit, lipotimia (leşinul) fiind mai frecventă vara, tot pe fondul deshidratării.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite