Ce beneficii aduce postul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salatele trebuie să predomine în alimentaţia de post
Salatele trebuie să predomine în alimentaţia de post

Refacerea rezervei de nutrienţi se realizează mai uşor în perioadele când nu mâncăm carne. Dieta persoanelor care ţin post trebuie să fie bogată în fructe, legume, peşte, paste şi în tofu, recomandă nutriţioniştii.

Unele persoane pot avea dificultăţi în a ţine post, deoarece trebuie să renunţe complet la carne şi la produsele lactate. „Din punct de vedere nutriţional, a ţine post este mai dificil decât a mânca normal.

În lipsa cărnii şi lactatelor, există tendinţa de a mânca dezechilibrat, deoarece se pune accentul pe alimente cu un conţinut caloric ridicat şi nu se ţine cont de cantitate. De aceea, unele persoane acumulează două-trei kilograme în plus în timpul postului", explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Potrivit specialistului, în post se face exces de produse industriale, cum sunt uleiul de floarea-soarelui şi margarina, şi de alimente care conţin făină albă, cu foarte mult amidon, precum pastele făinoase.

Reface rezerva de nutrienţi naturali

Nutriţioniştii ne sfătuiesc ca în timpul postului să mâncăm foarte multe salate, deoarece reprezintă o modalitate sigură de refacere a rezervei de vitamine şi de minerale. Putem opta pentru salate mixte, care să cuprindă fasole, mazăre sau ciuperci.

Deşi suntem în anotimpul rece nu trebuie să renunţăm nici la roşii, deoarece conţin licopen, o substanţă care joacă rol de antioxidant, necesar în combaterea radicalilor liberi. Aceşti radicali sunt produşi de corp în urma proceselor metabolice, dar pot veni şi din afara organismului, prin noxe şi prin fum de ţigară.

De asemenea, în zilele cu dezlegare se poate consuma peşte, una dintre cele mai importante surse de acizi graşi Omega 3, care ajută la scăderea nivelului colesterolului. Alte surse de Omega 3 mai sunt nucile, fasolea, tofu şi alunele de pădure.

Atenţie la coloranţii de origine animală

Nutriţioniştii ne recomandă să citim cu atenţie eticheta produselor aşa-numite de post, deoarece, multe dintre ele, conţin coloranţi de origine animală.

De exemplu, culoarea roşie a unor produse este dată de aditivul alimentar numit roşu-carmin, care este extras dintr-o insectă. De asemenea, o altă categorie de produse conţin praf de zer (din lapte).

Murăturile, sursă de vitamina C

O sursă de vitamine în anotimpul rece şi, îndeosebi, în timpul postului o constituie murăturile de casă. Acestea conţin mai multă vitamina C decât lămâile şi sunt obţinute prin procesul de fermentaţie. Spre deosebire de acestea, murăturile din comerţ sunt conservate în acid acetic, un aditiv chimic, şi sterilizate la temperaturi de 120 de grade Celsius, proces ce distruge vitaminele şi mineralele.

"Murăturile sunt alimente vii, la fel ca şi iaurtul, şi joacă un rol asemănător probioticelor", spune Gheorghe Mencinicopschi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite