Ce ascunde o slăbire bruscă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile care pierd în greutate într-un timp scurt, de câteva săptămâni, pot avea probleme cu tiroida
Femeile care pierd în greutate într-un timp scurt, de câteva săptămâni, pot avea probleme cu tiroida

Scăderile mari în greutate pot fi un simptom al depresiei, al hipertiroidismului sau al cancerului. Consultaţi medicul de familie dacă aţi slăbit patru-cinci kilograme într-un interval de o lună, fără să fi ţinut o cură de slăbire şi fără să fi făcut exerciţii fizice intense.

Fluctuaţiile de greutate de unu-două kilograme într-un interval de o lună sunt normale, spun specialiştii. Aceste variaţii sunt cauzate de aportul variabil de lichide şi de alimente dintr-o anumită perioadă, dar şi de efortul fizic depus.

Însă nu acelaşi lucru se poate spune despre o scădere în greutate care se produce brusc şi care nu este justificată de schimbarea stilului de viaţă. Mai exact, dacă nu aţi ţinut nicio cură de slăbire şi dacă nu aţi făcut sport sau alte eforturi fizice prelungite, dar aţi slăbit patru-cinci kilograme în numai o lună, ar trebui să mergeţi la medic pentru a afla cauza.

Depresiile taie pofta de mâncare

Depresiile şi toate celelalte tulburări psihice scad pofta de mâncare şi duc, în general, la o scădere semnificativă în greutate, într-un interval scurt de timp.

Acelaşi efect îl au asupra organismului oboseala cronică şi stresul, care influenţează nivelul leptinei, hormonul ce controlează apetitul. Însă alte persoane cresc în greutate atunci când sunt stresate, mâncarea devenind în cazul lor o formă de compensaţie sau un refugiu care îi face să se simtă mai bine.

Tuberculoza poate fi o altă cauză

O afecţiune care poate debuta cu o scădere importantă în greutate, într-un timp scurt, în ciuda unui apetit crescut, este hipertiroidia. Pierderea kilogramelor poate fi însoţită sau urmată de alte simptome, precum bătăi rapide sau neregulate ale inimii, transpiraţii, piele caldă şi umedă, tranzit accelerat sau sensibilitate crescută la căldură.

O altă cauză a slăbirii bruşte poate fi şi tuberculoza. În general, ea are şi alte simptome asociate, greu de ignorat, cum sunt tusea cronică, astenia, slăbiciunea fizică şi transpiraţiile nocturne.

Cancerul are puţine simptome la debut

Multe persoane asociază o slăbire bruscă, nemotivată, cu cancerul. „Într-adevăr, cancerele sunt păcătoase, pentru că dau puţine semne la debut. Abia în stadii avansate au simptome sugestive.

Scăderea în greutate, anemia, oboseala permanentă sunt printre primele manifestări ale acestora, însă pot fi ignorate de bolnav sau tratate empiric, ceea ce întârzie diagnosticul. De aceea, cel mai indicat ar fi ca el să meargă la medicul de familie dacă a slăbit brusc, fiindcă acesta poate depista şi alte manifestări ale unei boli sau poate recomanda investigaţii amănunţite", recomandă medicul de familie Călin Ciubotaru.

Toate tipurile de cancer, dar în special cel gastrointestinal, leucemia şi limfomul produc o scădere rapidă în greutate. Slăbirea bruscă nu înseamnă însă neapărat cancer şi ar fi bine să nu ne panicăm, dar ar trebui să mergem totuşi la medic pentru eventuale analize, recomandă specialiştii.

Copiii pot avea boli parazitare

În cazul copiilor, cea mai comună cauză de scădere rapidă în greutate sunt parazitozele, infecţiile cu paraziţi. Giardioza (infecţia cu Giardia lamblia), oxiuriaza (cu oxiuri) şi ascaridioza (cu Ascaris lumbricoides) provoacă dureri abdominale şi greaţă, iar copilul îşi pierde pofta de mâncare, ceea ce explică pierderea kilogramelor. Este important ca boala parazitară să fie diagnosticată şi tratată cât mai rapid. În caz contrar, ea va afecta creşterea copilului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite