Ce alimente generează migrene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aliment rece, reflexia luminii pe suprafaţa apei sau un zgomot puternic ne poate declanşa un episod dureros. 20 la sută din persoane suferă de migrene, iar femeile afectate sunt în număr de trei ori mai mare decât bărbaţii.

Studiile ultimilor ani arată că migrena este rezultatul unui dezechilibru biochimic la nivelul creierului, ce provoacă hiperexcitabilitate cerebrală, adică un răspuns anormal al neuronilor la anumiţi stimuli. Printre factorii excitanţi pentru creier se numără orice stimul mai puternic, cum ar fi alimentele reci sau fierbinţi, condimentele, cafeaua, alcoolul, dar şi lumina sau zgomotul puternic.

„Factorii declanşatori ai migrenei sunt de ordin alimentar (vin roşu, lactate, ciocolată, citrice, ulei, sare), anumite medicamente precum antihipertensivele, stările de anxietate, dar şi de euforie, oboseala extremă, mirosurile puternice, lumina fluorescentă sau expunerea la monitorul calculatorului pentru mult timp", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti. Un episod migrenos constă în durere intensă, ce afectează o jumătate a capului şi este deseori însoţită de fotofobie (sensibilitate la lumină), de greaţă şi de vărsături.

Atenţie la conserve!

Studiile americane au arătat că o dietă săracă în tiramină scade cu 25 la sută frecvenţa durerilor de cap. Tiramina este un aminoacid care se găseşte în mod normal în organism, cu rol în reglarea valorilor tensiunii arteriale, dar care poate fi adus în corp şi prin alimentaţie.

Alimente bogate în tiramină sunt cele „învechite", conservate, fermentate, puse la uscat, la sărat sau la afumat. Şi sosurile lăsate în frigider mai mult de 24 de ore vor avea un conţinut mai crescut în acest aminoacid. De aceea, trebuie să evităm, pe cât posibil, conservele, fie că e vorba de carne, peşte, de legume sau de compoturi, de brânzeturi învechite şi de mezeluri, mai ales de cele afumate şi uscate. Măslinele şi produsele fermentate din soia sunt, de asemenea, contraindicate. Din acelaşi motiv, persoanele care suferă de migrene trebuie să consume cu moderaţie fasole, vin roşu, dar şi nuci, stafide şi smochine.

Prea multă tiramină ar putea fi implicată în apariţia migrenelor prin efectul asupra vaselor cerebrale, spun specialiştii.

Creierul „îngheaţă" temporar

Pentru unele persoane, consumul de alimente reci provoacă un alt gen de dureri de cap, adesea confundate cu migrena. Atunci când se grăbesc să mănânce o îngheţată, de exemplu, ele resimt dureri intense la baza nasului. Fenomenul poartă numele „brain freeze" (îngheţare a creierului). Potrivit studiilor, 80 la sută din persoane au resimţit astfel de simptome la un moment dat în viaţă.

Atunci când o substanţă foarte rece intră în contact cu vălul palatin (cerul gurii), terminaţiile nervoase de la acest nivel transmit informaţia de„rece" la nivelul vaselor de sânge. Acestea se contractă, pentru a limita pierderea de căldură, dar aproape imediat se dilată. Fenomenul este similar celui întâlnit în migrenă şi tocmai această alternare a calibrului vascular duce la dureri intense, de scurtă durată.

Dieta antidureri de cap

Alimentele proaspete sunt cele mai indicate pentru prevenirea durerilor de cap în cazul celor predispuşi la astfel de probleme. Vara este momentul ideal pentru a creşte ponderea crudităţilor în meniul zilnic. Studiile arată că acizii graşi Omega 3 din peştele proaspăt previn apariţia migrenelor. Peştele trebuie preparat pe grătar, cu cât mai puţine condimente. De asemenea, dacă gătim, este de preferat să încercăm mâncăruri rapide, în cantităţi mici, pentru a nu le ţine prea mult timp în frigider. În plus, ceaiul verde sau de mentă este o băutură de preferat în locul cafelei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite