Ce afecţiuni pot fi prevenite prin vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imunizarea este recomandată mai ales bebeluşilor, personalului medical şi bolnavilor cronic. Vaccinarea protejează de boli care pot da complicaţii severe. Printre astfel de complicaţii se numără cancerul hepatic în cazul infectării cu virusul hepatitei B.

Prin vaccinare, organismul luptă mai uşor cu agenţii patogeni care produc diverse boli. Dacă, în cazul copiilor, medicii susţin că beneficiile vaccinării sunt mai mari în comparaţie cu efectele adverse pe care aceasta le produce, în alte cazuri (cancer de col uterin, gripa nouă), imunizarea a stârnit păreri pro şi contra.

Mai citeşte şi:

Nou născuţii vor primi gratuit vaccinul împotriva TBC-ului de la vecinii maghiari

În general, vaccinurile sunt bine suportate, însă unele dintre ele pot da reacţii precum erupţii, dureri de cap sau, în cazuri severe, şoc anafilactic.

„Principalele boli care pot fi prevenite prin vaccinare sunt difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, rujeola, rubeola, oreionul, hepatita virală de tip A şi B, tuberculoza la copil, varicela, gripa, meningita meningococică, infecţia cu Haemophilus influenzae tip B (pneumonii, meningite, otite), infecţia pneumococică, infecţii cu rotavirus (diaree) şi infecţii cu HPV", afirmă medicul primar epidemiolog Adriana Pistol de la Centrul de Prevenire şi de Control al Bolilor Transmisibile.

Imunizarea antiTBC, necesară

Vaccinarea nou-născuţilor împotriva tuberculozei (BCG) se impune din cauză că în ţara noastră incidenţa bolii este mai mare în comparaţie cu alte state membre ale Uniunii Europene. Din cauza imunităţii scăzute, bebeluşii pot face forme severe de boală, precum meningoencefalita. Deocamdată, în multe centre din ţară, nou-născuţii nu au fost imunizaţi, situaţie apărută după ce Institutului Cantacuzino, unde se producea vaccinul BCG, i-a fost retrasă autorizaţia ca urmare a unor deficienţe pe linia de producţie.

În ţara noastră, vaccinarea împotriva tuberculozei este gratuită şi obligatorie, conform Programului Naţional de Imunizare. Acesta mai include vaccinurile pentru hepatita B, difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, rujeolă, rubeolă şi pentru oreion. Opţional, copiii mai pot fi vaccinaţi contra infecţiei cu pneumococ, meningococ, Haemophilus influenzae, varicelă, rotavirus, hepatita A şi gripă.

Personalul medical,mai expus

Există grupe de risc pentru care vaccinarea reduce riscul unor boli infecto-contagioase. Astfel, personalului medical şi persoanelor care fac dializă li se recomandă vaccinarea împotriva hepatitei B. De asemenea, vârstnicilor şi celor cu boli cronice le este indicată imunizarea antigripală sezonieră, iar vaccinul ROR poate fi făcut de persoanele care nu au făcut rujeolă, oreion şi rubeolă.

Indivizii cu vârste de peste 65 de ani, cu boli pulmonare sau cardiovasculare sunt expuşi riscului de a face infecţii pneumococice, care pot da complicaţii severe, în acest caz fiind recomandată vaccinarea antipneumococică.
Atenţie la zonele cu risc!

Persoanele care călătoresc în Africa, în Asia şi în America de Sud pot contracta boli infecţioase, unele putând da complicaţii care pun viaţa în pericol. Astfel de boli sunt febra tifoidă, hepatita A, poliomielita, hepatita B, tetanosul, rabia, difteria, meningita meningococică şi febra galbenă, toate putând fi prevenite prin imunizare.

Scop: eradicarea rujeolei

În perioada 24 aprilie - 1 mai este marcată Săptămâna Europeană a Vaccinării. Autorităţile medicale din ţara noastră se alătură obiectivului Regiunii Europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a elimina rujeola şi rubeola până la sfârşitul anului 2010. În ţara noastră, imunizările pentru aceste două boli sunt integrate vaccinului combinat ROR (rujeolă-oreion-rubeolă).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite