Ce tratamente nu ai voie să faci vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce tratamente nu ai voie să faci vara
Ce tratamente nu ai voie să faci vara

Medicii vă sfătuiesc să amânaţi până la toamnă operaţiile de extirpare a polipilor nazali. Riscul de apariţie a petelor pe piele în urma exfolierii chimice sau tratamentelor cu laser este foarte mare în timpul verii.

Dacă nu sunt urgente, operaţiile în zona nasului, gurii şi gâtului sunt de regulă amânate pentru lunile mai reci, spun specialiştii. În timpul verii, riscul de hemoragie în această zonă este foarte mare din cauza temperaturilor ridicate.

„Astfel, va fi destul de dificil pentru medic să opereze. Oricum, în timpul anesteziei generale, vasele de sânge sunt mai relaxate, iar sângerarea este mai mare. Dacă la toate acestea se adaugă şi o temperatură ridicată, cantitatea de sânge pierdută în timpul unei operaţii poate fi foarte mare şi, prin urmare, este mai greu de controlat“, explică Elena Lăţcan, medic primar ORL la Centrul Medical Prain din Bucureşti.

Dacă totuşi insistaţi să vă operaţi în sezonul cald, medicii vă avertizează că riscaţi să faceţi o anemie puternică în urma hemoragiei şi să deveniţi mai vulnerabil la infecţii. De asemenea, vă veţi recupera mult mai greu decât dacă aţi face intervenţia în timpul sezonului rece.

Operaţia, necesară când pacientul are febră

Operaţiile care se pot amâna până la toamnă sunt cele de îndepărtare a polipilor nazali şi a amigdalelor, deviaţiile de sept şi cele estetice (cum sunt cele de remodelare a nasului).

„Nu putem amâna operaţia dacă pacientul are febră, nu poate deschide gura sau se sufocă (în cazul polipilor pe coardele vocale)“, mai spune medicul. Intervenţia nu va fi amânată nici în cazul în care medicul a depistat o tumoare.

Pot apărea pete după peelingul chimic

În sezonul cald, medicii interzic şi tratamentele dermatocosmetice. „Este vorba despre tratamentele de îngrijire şi de reparare a pielii după agresiuni. Deci, nu se vor efectua tratamente de tip IPL (lumină intens pulsată) pentru epilare, reîntinerirea pielii sau tratarea leziunilor pigmentare şi vasculare“, spune Oana Clătici, medic specialist dermatolog la Clinica Anais din Bucureşti.

Cel mai mare risc în cazul acestor proceduri este de apariţie a petelor pe piele (hiperpigmentare). De asemenea, medicii interzic în timpul verii peelingurile chimice şi dermabraziunea, care pot avea acelaşi efect: de hiperpigmentare.

În sezonul estival nu se recomandă nici îndepărtarea dilataţiilor vasculare cu ajutorul laserului şi nici îndepărtarea papiloamelor (excrescenţe cutanate la nivelul feţei ori decolteului) cu laser CO2.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite