Ce trebuie să conţină dieta pentru sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de iaurturi probiotice reduce severitatea simptomelor răcelii cu 20 la sută. Kiwi este una dintre cele mai importante surse de vitamina C. Pentru a scăpa de afecţiunile sezoniere, specialiştii recomandă un consum mărit de citrice, condimentarea preparatelor cu piper şi creşterea consumului de usturoi.

Cunoscută pentru abilitatea de a lupta contra virusurilor şi bacteriilor, vitamina C stimulează celulele albe să lupte împotriva radicalilor liberi şi contribuie activ la stoparea proceselor degenerative din organism.

Necesarul de vitamina C pentru un adult sănătos, în timpul sezonului rece, este de aproximativ 70 mg pe zi. Femeile însărcinate au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina C, aproximativ 100 mg pe zi. Printre sursele naturale importante de vitamina C se evidenţiază: pătrunjelul, kiwi, citricele, legumele verzi şi chiar murăturile.

Necesarul de vitamina C poate fi acoperit zilnic cu un pahar de suc proaspăt de grepfrut sau de portocale şi cu o salată de varză şi de broccoli. Şi vitamina E ajută sistemul imunitar prin faptul că favorizează răspunsul la stările inflamatorii şi joacă un rol important în crearea şi în menţinerea stării de sănătate a celulelor. Această vitamină o găsim în cereale integrale, în ulei vegetal şi în nuci.

Grăsimile „bune“ ne feresc de infarct

Specialiştii recomandă un aport mărit de calorii iarna, pentru că organismul consumă mai multă energie ca să se protejeze de frig.

Putem creşte numărul de calorii prin consumul de grăsimi de calitate, deoarece acestea ajută corpul să se adapteze la temperaturile scăzute. Cele mai recomandate grăsimi sunt cele din peşte, deoarece contribuie la o mai bună circulaţie a sângelui şi reduc semnificativ riscul de a face infarct.

De asemenea, cantitatea însemnată de Omega 3 din peşte poate ajuta la eliminarea definitivă a stărilor depresive cauzate de  schimbările bruşte de temperatură.

Deficienţa de seleniu ne face mai vulnerabili

Seleniul reprezintă un nutrient-cheie în lupta împotriva infecţiilor virale. „Dacă vă luaţi doza necesară de seleniu, organismul va produce citokine, proteine reglatoare care ajută la distrugerea virusurilor răcelii”, explică medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţă în apifitoterapie.

Specialiştii afirmă că simptomele răcelii şi gripei sunt mai accentuate în cazul persoanelor care au deficienţă de seleniu. Pentru a obţine doza zilnică recomandată de seleniu este suficient să mâncaţi la una dintre mesele principale o porţie de stridii, de raci sau de scoici. De asemenea, acest mineral poate fi asigurat prin adăugarea usturoiului în mâncare.

Şi consumul adecvat de iaurturi cu probiotice sau de kefir vă poate ajuta în lupta împotriva răcelilor. Probioticele reduc perioada răcelilor cu două zile, atenuând totodată şi severitatea simptomelor cu până la 20%.

Piperul îmbunătăţeşte circulaţia

Un consum moderat de piper stimulează circulaţia periferică şi ne ajută în procesul de termoreglare. În primul rând, piperul acţionează prin creşterea temperaturii corporale şi printr-o mai bună oxigenare a vaselor de sânge.

Tinctura de piper este recomandată pentru masarea zonelor amorţite de frig, pentru calmarea durerilor şi pentru refacerea fluxului sangvin la nivelul membrelor. Masajul se realizează cu un amestec din 20 g de piper negru măcinat şi 250 ml de oţet alimentar sau de spirt.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite