Ce analize sunt recomandate după 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depistarea precoce a afecţiunilor legate de înaintarea în vârstă vă scapă de complicaţii. Examenele medicale anuale determină riscul de afecţiuni cardiovasculare, oculare şi chiar de tumori în fază incipientă.

Măsurarea nivelului colesterolului şi valorilor tensiunii arteriale sunt două dintre investigaţiile obligatorii anuale la vârsta a doua.

„Analizele anuale sunt extrem de importante după vârsta de 50 de ani. Este indicată  măsurarea nivelului trigliceridelor, fibrinogenului, proteinei C reactive (ce arată riscul de inflamaţie în organism) şi al transaminazelor Tgo şi Tgp (care arată afectarea ficatului), analiza VSH (risc de infecţie) şi hemoleucograma (numărul şi descrierea globulelor sângelui)“, explică medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.  Sunt importante şi stabilirea valorilor tensiunii arteriale, dar şi efectuarea electrocardiogramei.

Investigaţii în funcţie de sex

„Pentru femei se recomandă mamografia şi o analiză hormonală (estrogen, progesteron). Bărbaţii ar trebui să realizeze o analiză care arată starea prostatei, o ecografie cardiacă şi chiar un test de efort“, mai spune medicul Radu Leon George.  Aceste analize trebuie făcute anual de persoanele sănătoase. Ele trebuie repetate mai des de cele care prezintă diverse afecţiuni, în funcţie de indicaţia medicului.

Aveţi grijă de ochi!

Tot anual este indicat şi controlul oftalmologic pentru depistarea afecţiunilor ce apar odată cu înaintarea în vârstă: degenerescenţa maculară (principala cauză de pierdere a vederii centrale), glaucomul (scăderea ireversibilă a vederii) şi cataracta (scăderea progresivă a acuităţii vizuale în special la distanţă).

Pe lângă examenul oftalmologic este indicat ca, în fiecare an, să mergeţi şi la consultul dermatologic. Examenul se realizează în scopul depistării eventualelor leziuni specifice melanomului, prin observarea aluniţelor de pe corp.

Densitatea osoasă la femei, o dată la doi ani

O analiză care trebuie făcută o dată la doi ani este osteodensitometria (măsurarea densităţii osoase). Aceasta este indicată mai ales în cazul femeilor, deoarece modificările hormonale şi apariţia menopauzei cresc riscul acestora de a suferi de osteoporoză.

Cele mai importante teste

Pentru bărbaţi

Analiza concentraţiei de antigen prostatic specific (care indică activitatea  prostatei) permite depistarea şi chiar tratarea cu succes a 95 la sută din cancerele de la acest nivel, conform Asociaţiei Franceze de Urologie. Analiza constă în prelevarea unor mostre de sânge.

Pentru femei

Testul sau frotiul Babeş-Papanicolau identifică modificările celulare anormale de la nivelul colului uterin şi, astfel, depistează cancerul de col. Analiza constă în prelevarea unei mostre de celule de la nivelul colului uterin şi în expunerea lor la microscop.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite