Ce riscăm prin machiaj permanent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce riscăm prin machiaj permanent
Ce riscăm prin machiaj permanent

Infecţiile şi reacţiile alergice pot fi consecinţele acestei proceduri de tatuare a feţei. Pentru a evita complicaţiile, medicii recomandă efectuarea testelor alergice la colorantul ce va fi folosit pentru machiaj şi o igienă riguroasă după intervenţie.

Micropigmentarea pielii, aşa cum mai este numit machiajul permanent, presupune introducerea unor pigmenţi în piele cu ajutorul unor ace de diferite grosimi şi lungimi.

Procedura se realizează sub anestezie locală, fiindcă machiajul permanent vizează zone sensibile la durere precum ochii, sprâncenele şi buzele. Prin această intervenţie se urmăreşte fie accentuarea trăsăturilor, la fel ca în cazul machiajului cosmetic, fie corectarea sau mascarea unor defecte precum cicatricile.

Testul alergic, obligatoriu

Persoanele care au un fond alergic ar trebui să evite machiajul permanent, sunt de părere specialiştii.

„Testul alergic trebuie efectuat întotdeauna, dar nu este infailibil, în sensul că îi identifică pe cei ce reacţionează imediat la substanţa colorantă, dar nu şi pe cei care dezvoltă alergia în timp“, explică medicul specialist dermatolog Cătălin Popescu de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti. Potrivit medicilor, simptomele care ar trebui să vă trimită la medic, fiindcă indică o posibilă alergie, constau în inflamarea excesivă a zonei, mâncărimi, arsuri, precum şi în apariţia febrei.

Atenţie la igiena zonei!

Recuperarea pielii după un machiaj permanent poate dura, în funcţie de zona tatuată, de la trei la şapte zile. În toată această perioadă este necesară îngrijirea specială a pielii pentru a evita infecţiile.

Specialiştii de la saloanele de machiaj permanent recomandă clienţilor creme şi soluţii speciale antibiotice pentru uz dermatologic. Acestea trebuie aplicate conform instrucţiunilor pentru a preveni eventualele complicaţii. De asemenea, trebuie
să evitaţi machiajul şi produsele cosmetice de îngrijire, precum cremele şi gelurile, până la vindecarea completă a pielii.

Contraindicat în diabet

Realizarea machiajului permanent poate agrava starea de sănătate a persoanelor care suferă de anumite afecţiuni cronice. De aceea, există o serie de boli în care machiajul permanent este contraindicat. Printre aceste afecţiuni se numără bolile care determină o vindecare dificilă a ţesuturilor, precum diabetul zaharat, hemofilia (care provoacă sângerări prelungite) şi epilepsia (tulburare neurologică).

De asemenea, se recomandă precauţie în cazul persoanelor cu o sensibilitate a pielii la săpunuri şi la dezinfectanţi şi celor cu stări lipotimice (leşin). Aceste proceduri sunt contraindicate în perioada de sarcină şi de alăptare.

Consecinţe grave: HIV şi virusul hepatitic B

Când măsurile de igienă din cabinetele de machiaj permanent nu sunt respectate, iar sterilizarea instrumentarului nu se face corespunzător, consecinţele asupra sănătăţii pot fi grave. Astfel de exemple sunt infecţiile cu virusurile HIV şi hepatitic B, transmisibile prin intermediul acelor cu sânge infectat. În cabinetele de înfrumuseţare în care se face machiaj permanent, personalul este în mod obligatoriu vaccinat împotriva virusului hepatitic B, fiind cunoscute riscurile la care aceste persoane se expun intrând în contact cu sângele clienţilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite