Ce ne îmbolnăveşte la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce ne îmbolnăveşte la locul de muncă
Ce ne îmbolnăveşte la locul de muncă

Poziţia incorectă pe scaun şi privitul excesiv în monitor sunt greşelile cele mai frecvente la serviciu. Medicii spun că am putea preveni multe dintre problemele de sănătate dacă ne-am lua la fiecare una-două ore de muncă scurte pauze de relaxare.

Privitul îndelung la monitor aduce în timp probleme cu vederea. Potrivit specialiştilor, peste 80 la sută din persoanele care utilizează în mod regulat calculatorul suferă de aşa-numitul sindrom al privitului la calculator. Boala se manifestă prin vedere neclară sau dublă, ochi iritaţi sau uscaţi, dureri de cap frecvente şi sensibilitate la lumină.

Pentru a preveni apariţia acestui sindrom, specialiştii ne recomandă să facem pauze la fiecare jumătate de oră, mai exact să ridicăm ochii din monitor şi să privim în depărtare, într-un punct fix. De asemenea, este recomandat ca monitorul să fie aşezat la o distanţă de aproximativ 50 de centimetri de scaun.

Picioarele şi spatele, afectate pe termen lung

Majoritatea celor care desfăşoară o muncă de birou se confruntă zilnic cu dureri de spate fie în zona lombară, fie în zona cefei. Acestea apar în primul rând din cauza poziţiei incorecte în faţa calculatorului.

Majoritatea persoanelor au tendinţa de a sta cu spatele încovoiat, cu umerii relaxaţi în faţă şi cu privirea aţintită în monitor. Potrivit specialiştilor, din cauza tensiunii, gâtul amorţeşte, iar ligamentele care susţin coloana vertebrală se încordează. Inevitabil, apar durerile de spate.

De asemenea, poziţia incorectă a corpului în timp ce lucrăm la calculator determină probleme şi la nivelul picioarelor. Varicele apar din cauza refulării sângelui în partea inferioară a corpului. Astfel, sângele stagnează în vene şi provoacă dilatarea acestora, urmată la scurt timp de umflarea gleznelor.

„Pentru a preveni apariţia varicelor este recomandat ca, la fiecare două ore, să ne ridicăm de pe scaun şi să facem mişcare. Sunt suficienţi doar câţiva paşi pe care îi putem face fie până la toaletă, fie până la biroul unui coleg. Iar atunci când ne aşezăm pe scaun, trebuie să avem grijă să ţinem coloana dreaptă, iar genunchii la acelaşi nivel cu şoldurile”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

Sedentarismul poate îmbolnăvi plămânii

Persoanele care stau aşezate perioade îndelungate prezintă un risc mai mare de a face tromboză venoasă profundă, au constatat medicii de la Spitalul Wellington din Noua Zeelandă. Boala constă în formarea unui cheag de sânge în venele profunde ale membrelor inferioare, în cele superioare sau în pelvis. Primele semne de boală apar la nivelul gambei şi se manifestă prin dureri spontane şi ascuţite, senzaţie de usturime şi umflături.

Specialiştii ne atenţionează că trebuie să acţionăm din timp, deoarece cheagurile de sânge pot migra către plămâni. Astfel, în scurt timp, se produce blocarea unei artere de la nivelul plămânilor, afecţiune ce poartă numele de embolie pulmonară. În situaţia în care medicul pune diagnosticul de tromboză venoasă, pe lângă tratamentul medicamentos, se impune şi repaus până la terminarea tratamentului.

Fără căşti în timp ce muncim

Persoanele care obişnuiesc să asculte muzică la căşti în timp ce lucrează îşi pot pierde auzul, avertizează specialiştii. De aceea, se recomandă utilizarea căştilor doar atunci când este absolut necesar, iar volumul să fie mai mic de 100 de decibeli.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite