Ce-i atrage pe turiştii medicali în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitolul medical la care ţara noastră stă bine sunt condiţiile balneo-climaterice, care-i tentează cel mai mult pe străini. Dar şi operaţiile simple sunt avantajoase pentru ei, fiind mult mai ieftine la noi. Când vine vorba de investigaţii şi de tratamente complexe, tot mai mulţi români se orientează către serviciile medicale ale altor ţări, prin intermediul agenţiilor de turism medical.

În momentul de faţă, atractive pentru străini sunt preţurile mici practicate de clinicile de oftalmologie, de stomatologie şi de medicină estetică din România, dar şi resursele terapeutice naturale ale ţării noastre. Astfel că, potrivit estimărilor agenţiilor de turism medical, aproximativ 3% din turiştii străini ne vizitează şi din motive medicale. Estimările ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, sunt şi mai încurajatoare. „Acum, unul din zece pacienţi trataţi (n.r. în România) este din altă ţară", spunea ministrul într-un comunicat zilele trecute.

Preţurile sunt cu 40-70% mai mici

Cu toate adaosurile practicate de agenţiile care intermediază legătura dintre turist şi clinica de interes pentru acesta, preţurile serviciilor medicale româneşti rămân mai mici decât cele din statele vestice. Aşa se explică de ce numărul persoanelor de cetăţenie străină care vin să se trateze în România creşte de la an la an. Mai exact, potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism, preţurile pe care străinii le plătesc pentru servicii medicale în România sunt cu aproximativ 40% mai mici decât în ţările lor de provenienţă.

„Aceleaşi tratamente, realizate la acelaşi standard, care în străinătate costă peste 20.000 de euro, la noi se găsesc la preţuri între 4.000 şi 10.000 de euro. Străinii pot ajunge chiar şi la economii de 70%. Diferenţa este semnificativă, mai ales în contexul economic actual", precizează medicul Oana Taban, CEO Dent Estet.

Pe lângă nenumăratele clinici private de stomatologie şi de oftalmologie care oferă servicii la standarde înalte şi în acelaşi timp ieftine pentru străini, în Bucureşti s-a deschis de curând cel mai mare spital privat de oftalmologie din sud-estul Europei, Europe Eye Hospital. Aici pot fi realizate anual aproximativ 30.000 de operaţii oftalmologice.

Potenţialul este mare

„România are cel mai variat spectru de factori naturali terapeutici din Europa. Din potenţialul balnear european, un sfert, după unii autori chiar o treime se află pe teritoriul României", preciza Attila Cseke în comunicatul de presă privind iniţierea proiectului de colaborare între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în vederea dezvoltării turismului medical românesc.

De fapt, resursele terapeutice naturale ale ţării noastre reprezintă unul dintre principalele motive pentru care ne vizitează tot mai mulţi străini, mai ales în sezonul cald. Astfel, pachetele de SPA, relaxare şi tratament oferite de centrele din România sunt pe unul dintre primele locuri în topul preferinţelor străinilor.

Preferă nămolul şi terapiile antiîmbătrânire

În cele mai multe cazuri, ofertele la munte cuprind, pe lângă trasee pentru admirarea peisajelor şi inhalarea aerului curat bogat în aerosoli, şi pachete de masaj de relaxare sau terapeutic, de reflexoterapie şi de tratamente faciale.  „Cei mai mulţi turişti străini care vin la SPA în Sibiu sunt, în ordine descrescătoare, nemţi, englezi, francezi, arabi, turci, italieni, unguri şi norvegieni", precizează Diana Cotoros, PR-ul Eden Spa Sibiu.

Străinii ne vizitează şi pentru serviciile stomatologice ieftine şi de calitate

image

În ceea ce priveşte litoralul românesc, numărul turiştilor este mai mare de la an la an. De exemplu, la Ana Aslan Health SPA de la Eforie Nord, vin între 1.500 şi 2.000 de turişti străini în cele aproximativ 10 luni şi jumătate cât este deschis centrul. „Cele mai solicitate de turiştii din afara ţării sunt împachetările cu nămol de Techirghiol şi tratamentele antiaging cu produsele Gerovital. Însă le oferim clienţilor un tratament balnear complet: consultaţie medicală prealabilă, terapii individualizate şi raport medical la sfârşit", precizează medicul primar recuperare medicală şi balneo-fizioterapie Iulia Belc, directorul medical al Ana Aslan SPA. Turiştii care vizitează litoralul românesc şi în scopuri medicale sunt, în principal, din Franţa, Belgia, Luxemburg, Germania, Israel, dar vin şi de pe alte continente, cu precădere din Japonia, din ţările arabe şi din SUA.

Staţiunile balneare, în dezvoltare

Potrivit protocolului semnat de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, până în 2013 vor fi evaluate zece localităţi cu resurse terapeutice, în vederea dezvoltării lor pentru turism medical. Acestea sunt Băile Olăneşti, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata şi Ocna Sibiului.

Românii vor tratamente în afara ţării

În timp ce străinii vin la noi în ţară pentru tratamente balneare şi pentru intervenţii simple, românii se orientează tot mai mult către serviciile medicale din afara ţării pentru investigaţii şi pentru operaţii complexe. Prin intermediul unor firme specializate de turism medical, persoanele interesate pot beneficia de tratamente inovatoare în ţări precum Austria, Ungaria, Israel şi Turcia, care sunt de altfel şi cele mai vizitate de români în acest scop.

Agenţiile de turism medical se ocupă de tot. De exemplu, agenţia Seytour oferă, în cadrul pachetului „all inclusive medical tourism", consultanţă medicală, asistenţă turistică pentru documente, obţinerea vizei (în cazul în care este necesară), biletele de avion, transfer de la aeroport la hotel, asistent vorbitor de limbă română pe toată perioada şederii, ghid turistic, tratamente de SPA şi relaxare şi transport la şi de la hotel la centrul medical pentru fiecare sesiune de tratament.

În Turcia, preţuri acceptabile

În centrele medicale din Turcia, românii pot beneficia, la preţuri acceptabile, de tratamente oftalmologice, ginecologice, de cardiologie, dar şi oncologice. „Nivelul calităţii serviciilor oferite de spitalele turceşti este foarte ridicat, iar preţurile sunt comparabile cu cele din România, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, şi de câteva ori mai mici decât cele practicate în ţările vestice", precizează Adriana Sîrbu, managing partner healthtravel.ro. În cazul intervenţiilor chirurgicale cardiovasculare, preţurile din sistemul medical privat sunt mai mici în Turcia comparativ cu sistemul privat românesc. În ceea ce priveşte numărul românilor care aleg să se trateze în Turcia, agenţiile de turism medical spun că, de exemplu, în spitalul Anadolu sunt trataţi zilnic aproximativ 30 de pacienţi români.

Se poate plăti în rate

Tratamentele în străinătate sunt accesibile românilor cu venituri peste medie. Însă şi cei cu venituri mai mici pot beneficia de astfel de tratamente, fie în rate, unele agenţii turistice având şi astfel de oferte, fie cu credit bancar. Unele bănci oferă pachete speciale de credite pentru tratamente medicale. O altă posibilitate de a beneficia cu uşurinţă de tratamente opţionale în străinătate (adică tratamente care se pot realiza şi în România) o reprezintă încheierea unei poliţe de asigurare internaţională de sănătate.

Un plan de asigurare internaţională poate oferi libertatea de a alege un spital din afara ţării, acoperire completă pentru afecţiunile cronice diagnosticate după încheierea poliţei şi servicii medicale de urgenţă, contra unei sume lunare. Pentru mai multe informaţii în legătură cu pachetele medicale şi pentru a afla la ce trebuie să fii atent înainte de a pleca la tratament în străinătate, accesează portalul www.healthtravel.ro.

Pastila  de sănătate: Nu e moft, nu e cochetărie

Trăim în era vitezei, dar nu ne mai ajung cele 24 de ore ale zilei. Suntem tot mai competitivi, ne propunem tot mai multe roluri, vrem să experimentăm cât mai mult şi, în general, parcă ne agităm mai abitir. Urmarea cursei contra cronometru:  dormim mai puţin şi mai prost.  Urmările urmării pe termen lung: ne îngrăşăm aparent fără motiv, facem diabet, ne îmbolnăvim de inimă, devenim depresivi şi irascibili, iar seria relelor nu se opreşte aici. Aparent frivolul obicei, care părea a avea mai multe în comun cu frumuseţea decât cu sănătatea, îşi spune cuvântul cu toată seriozitatea dacă este neglijat în mod repetat. O dovadă în plus că somnul „nu acceptă" superficialitatea este faptul că nu poate fi recuperat în weekend. Că dormim pe săturate în weekend nu ne anulează din păcatul de a ne fi zgârcit cu somnul tot restul săptămânii.  Nu e ca şi cum am putea face cure intensive de somn, aşa cum se întâmplă când luăm vitamine după ce am mâncat prost o vreme şi avem carenţe.

Aşadar, încearcă să te bucuri de zilele libere odihnindu-te activ. Ieşi din casă, fă mişcare, găteşte şi mănâncă sănătos, petrece mai mult timp cu cei dragi. Toate acestea te vor ajuta mai mult decât să-ţi pierzi majoritatea timpului dormind sau lenevind în faţa televizorului. Iar atunci când amâni să mergi la culcare pentru alte lucruri „importante" şi care nu suferă amânare, caută în interiorul tău răspuns la întrebarea: „Ce este mai important decât să ai grijă de sănătatea ta?". Poate asta te va ajuta să-ţi faci ordine şi în programul tău de somn.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite