Cazurile de apendicită se înmulţesc vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cea mai întâlnită urgenţă chirurgicală abdominală în categoria de vârstă 10-30 ani. Apare din cauza inflamării apendicelui, ca urmare a acumulării de reziduuri la acest nivel şi este mai frecventă vara, când infecţiile gastrointestinale proliferează.

Pentru foarte mult timp, nu s-a ştiut care este rolul funcţional al apendicelui în organism. Abia de câţiva ani, în urma rezultatelor unui studiu desfăşurat la Universitatea „Duke" din SUA, s-a ajuns la concluzia că apendicele este o „pungă de rezervă" cu bacterii „bune", identice cu cele din sistemul digestiv. „După naştere, în peretele apendicelui apare un ţesut limfoid, ţesut ce are rol în maturarea limfocitelor şi în producţia de imunoglobuline", explică medicul primar chirurg Bogdan Sandolache de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Constipaţia, una dintre cauze

Inflamaţia apendicelui apare atunci când comunicarea sa cu intestinul gros este blocată. Acest blocaj poate fi cauzat de acumularea de mucus în interior sau din cauza fecalelor care pot pătrunde spre apendice, blocând deschiderea acestuia. Ca urmare, bacteriile ce au ajuns în apendice se înmulţesc şi produc inflamare. Procesul inflamator nu se mai poate opri nici cu antibiotice, iar metoda de prevenţie recomandată pentru a evita astfel de probleme constă într-o dietă care să prevină constipaţia şi, atunci când este cazul, în tratarea constipaţiei cronice.

Alt pericol, infecţiile abdominale

Infecţiile gastrointestinale sunt afecţiuni produse de bacterii, virusuri, fungi sau de paraziţi şi în cele mai multe dintre cazuri dispar în câteva zile, uneori chiar fără tratament. Destul de uşor de contractat prin consumul de apă contaminată, de legume sau de fructe nespălate ori de la unele alimente insuficient preparate, infecţiile gastrointestinale pot conduce la inflamarea apendicelui.

Prevenţia constă într-o igienă corectă înainte de masă şi în prepararea corectă a alimentelor. Apendicita apare mai des la adolescenţi şi la tineri tocmai pentru că aceştia sunt, în general, mai neglijenţi în privinţa igienei alimentaţiei. În plus, cazurile sunt mai frecente vara, fiindcă atunci se produc mai multe infecţii gastrointestinale.

Se complică prin peritonită

În caz de apendicită apare o durere surdă în apropierea ombilicului, iar aceasta devine tot mai ascuţită şi se deplasează în partea dreaptă inferioară a abdomenului. De asemenea, pot apărea simptome precum pierderea poftei de mâncare, greţuri şi vărsături, febră de până la 38,8 grade Celsius, constipaţie sau diaree.

„Apendicele nu este un organ indispensabil şi, în cazul inflamării lui, se recomandă îndepărtarea deoarece, în caz contrar, se poate ajunge până la peritonită, complicaţie care ameninţă viaţa", mai spune medicul Bogdan Sandolache. Îndepărtarea apendicelui se poate face prin chirugie clasică sau laparoscopică (care necesită doar câteva mici incizii în peretele abdomenului).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite