Cazuri grave prezentate la Congresul de Psihiatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Congresul National de Psihiatrie, desfasurat recent la Iasi, specialistii au prezentat si cateva cazuri grave de bolnavi cu depresii majore pe care nu i-au mai putut salva in ciuda eforturilor si a

La Congresul National de Psihiatrie, desfasurat recent la Iasi, specialistii au prezentat si cateva cazuri grave de bolnavi cu depresii majore pe care nu i-au mai putut salva in ciuda eforturilor si a tratamentelor. Unul dintre acestia a fost un pacient de 46 de ani, de profesie muncitor, care avea dese accese de violenta in urma consumului de alcool. Acesta provenea dintr-o familie cu multi copii si cu un tata alcoolic care s-a sinucis in fata lui. Imaginea l-a bantuit mult timp, asa ca s-a apucat de baut. A fost internat de doua ori la dezalcoolizare, sotia l-a parasit si, peste toate aceste necazuri, unul dintre copiii lui, o fata, s-a sinucis. Disperat, fara cei dragi, la sase luni dupa moartea fiicei si la a 3-a comemorare a pierderii tatalui si-a pus si el capat zilelor. Un alt caz tragic este al unei femei de 56 de ani, care si-a pierdut unicul fiu de 25 de ani. Acesta s-a sinucis pentru ca l-a parasit logodnica. Mama lui l-a descoperit inecat si a suferit un soc puternic. A fost internata la spitalul de psihiatrie cu depresie severa. Bolnava a urmat tratamentul prescris de medic si apoi a fost externata, starea ei imbunatatindu-se foarte mult. La scurt timp insa, se sinucide, exact asa cum a facut-o fiul ei. La congres au fost prezentate insa si numeroase cazuri in care bolnavii psihic au putut fi recuperati datorita tratamentelor. Spre exemplu, tanarul D.V., 19 ani, aflat la a 3-a internare pentru manifestari delirant-halucinatorii cu tematica mistico-religioasa, a fost tratat cu neuroleptice moderne timp de 8 luni. La controlul efectuat dupa 3 luni de la internare, pacientul nu se mai credea nici sfant, iar halucinatiile au disparut. Practic, el a fost recuperat. In prezent, se apreciaza ca, in Romania, 1 din 4 locuitori sufera de o afectiune psihica. Cele mai frecvente boli sunt: depresiile, schizofreniile si tulburarile bipolare. Psihiatrii considera ca 1 din 5 oameni poate dezvolta o tulburare depresiva de intensitate variabila, in orice perioada a vietii. In ultimii 100 de ani, in tara noastra nu a fost construit nici un spital de psihiatrie. Conform raportului OMS pe anul 2000, in Romania, doar 3 la suta din cheltuielile cu Sanatatea au fost directionate catre psihiatrie. La nivel de UE, prevalenta bolilor psihice este de 25% din populatia generala. Aceasta a facut ca, in ianuarie 2005, prin acordul de la Helsinki, sub egida biroului OMS pentru Europa, s-a semnat o declaratie prin care sanatatea mintala a fost declarata prioritate la nivel european.
Bolnavii, purtati pe drumuri in delir
Bolnavii psihic din Romania sunt purtati pe drumuri: la medic pentru reteta, la viza de la Asigurari Sociale, la farmacii si alergatura de la o farmacie la alta pentru a gasi medicamentele prescrise. "Va imaginati ce inseamna pentru un bolnav de schizofrenie, care - fiind in cri-za, are halucinatii - sa stea la cozi pentru indeplinirea tuturor formalitatilor. In primul rand, el nu constientizeaza ca e bolnav, refuza medicatia, dar sa mai si astepte ore in sir pe la usi! Fara un ajutor din exterior este pierdut!", a spus prof. dr. Tudor Udristoiu, directorul spitalului "Poiana Mare" din Craiova.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite