Cauzele migrenelor de dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile de cap  din timpul dimineţii pot fi un simptom  nespecific al depresiei
Durerile de cap din timpul dimineţii pot fi un simptom nespecific al depresiei

Creşterea tensiunii, depresia, dezechilibrele hormonale şi apneea se numără printre factorii declanşatori. Durerile de cap matinale se manifestă îndeosebi între orele 4.00 şi 8.00. În general, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii, din cauza încărcăturii hormonale diferite.

În ultimii ani, durerile de cap au devenit o constantă în viaţa celor mai multe persoane, iar principala cauză o constituie stilul de viaţă stresant.

Cele mai întâlnite forme de dureri de cap care se pot manifesta îndeosebi în timpul dimineţii sunt cefaleea de tensiune (reprezintă 95 la sută din durerile de cap şi este cauzată de încordarea muşchilor de la nivelul feţei, gâtului şi umerilor) şi migrena cu aură care, în general, este provocată de probleme neurologice.

Printre simptomele care însoţesc acest tip de migrenă se numără senzaţia de ameţeală, sensibilitatea la zgomot şi la lumină şi vărsăturile. În primă instanţă, cele mai multe persoane au tendinţa de a se trata singure prin administrarea de analgezice. Totuşi, atunci când durerile de cap survin frecvent mai ales în cursul dimineţii, se recomandă identificarea cauzelor care le determină. Aceasta deoarece, în multe situaţii, ele pot fi manifestări nespecifice ale unor afecţiuni.

Poate fi de vină creşterea tensiunii

Potrivit medicilor, puseele de tensiune arterială ocupă prima poziţie într-un top al principalelor cauze ale durerilor de cap din timpul dimineţii.

„În mod normal, în timpul dimineţii, tensiunea arterială atinge cel mai înalt nivel la orice persoană, indiferent dacă aceasta are sau nu probleme cu presiunea sangvină. Iar pe fondul creşterii tensiunii arteriale, durerea se localizează, de obicei, în zona occipitală (la nivelul cefei)", explică medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă, de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu" din Bucureşti.

Apneea şi bruxismul, factori nocturni

Datele statistice arată că 74 la sută din persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn se confruntă cu dureri de cap în cursul dimineţii. Apneea este o întrerupere temporară a respiraţiei (circa zece secunde sau chiar un minut) în timpul somnului. În astfel de situaţii, durerile de cap pot fi combătute doar prin respectarea ca la carte a tratamentului prescris de medicul pneumolog.

Acesta constă în folosirea de către persoana în cauză a aparatului CPAP (presiune pozitivă continuă în căile aeriene). Presiunea transmisă de acest aparat menţine căile respiratorii deschise, asigurând o respiraţie normală în timpul nopţii. „Pe lângă aparatul CPAP, apneea poate fi controlată eficient şi prin administrarea de medicamente antialergice ori prin reducerea greutăţii corporale", explică medicul Jeanetta C. Rains de la Centrul de Evaluare a Somnului din cadrul Spitalului „Elliot" din Manchester, SUA. De asemenea, studiile au arătat că o altă cauză nocturnă a durerilor de cap din timpul dimineţii poate fi bruxismul (scrâşnitul din dinţi în timpul nopţii) care, în multe cazuri, se asociază cu sindromul de apnee în somn.

Hormonii, frecvent incriminaţi

Potrivit reprezentanţilor americani de la Fundaţia Naţională a Durerilor de Cap, între orele 4.00 şi 8.00 dimineaţa, corpul produce o cantitate mai mică de serotonină şi de dopamină decât în restul zilei. În general, aceşti neurotransmiţători sunt responsabili de starea de bine, însă acţionează şi ca analgezice naturale. Prin urmare, un nivel scăzut de dopamină şi de serotonină poate favoriza atât apariţia cefaleei de tensiune, cât şi a migrenei.

De asemenea, studiile au arătat că, şi în cantităţi mai mari decât cele normale, hormonii pot cauza dureri de cap. Este cazul adrenalinei, care influenţează circulaţia sângelui, deoarece are un rol esenţial în procesul de dilatare şi de contractare a vaselor de sânge.

Pot indica prezenţa depresiei

Durerile de cap din timpul dimineţii ar putea  fi un simptom care trimite la diagnosticul de depresie sau de anxietate. Cel puţin aşa reise dintr-un studiu publicat în urmă cu şapte ani în „Archives of Internal Medicine". Cercetarea, desfăşurată pe un eşantion de peste 18.000 de voluntari, a evidenţiat faptul că durerile de cap din timpul dimineţii pot fi manifestări ale unei depresii sau ale anxietăţii cronice. 29 la sută din participanţii la studiu depistaţi cu depresie se confruntau cu dureri mari de cap atunci când se trezeau dimineaţa.

"Creşterea normală a tensiunii din timpul dimineţii este principala cauză a apariţiei durerilor de cap."
Luminiţa Iliuţă
medic cardiolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite