Cauze ale durerilor de cap: sexul în afara relaţiei şi sandvişurile cu şuncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte mulţi oameni care suferă de dureri de cap se limiteză să ia doar pastile şi nu să înlăture cauza.

Medicul Giles Elrington, neurolog la Barts and London NHS Trust, afirmă că cele mai des afecţiuni invocate de pacienţi la medicul de familie sau la clinicile de neurologie sunt durerile de  cap, potrivit Daily Mail. Însă, mai puţin de 1% dintre cei care merg la medic în legătură cu durerea de cap chiar au ceva grav, spune Elrington.

Potrivit doctorului, în majoritatea cazurilor toate durerile de cap au aceeaşi explicaţie. "Un circuit electric aflat în partea din spate a creierului se declanşează incorect, producând durerea. Gândiţi-vă la o alarmă de incendiu care izbucneşte în absenţa focului", explică ea.

Medicul mai spune că este foarte important să mergeţi la medic dacă durerea se instalează brusc şi sever, dacă este însoţită de febră, senzaţie de oboseală sau orice deficienţă neurologică, precum pierderile de memorie sau slăbiciunea resimţită pe o parte a corpului. "Trebuie să consultaţi un doctor şi dacă remarcaţi o schimbare dramatică în modul obişnuit în care se manifestă această durere", ne sfătuieşte Giles Elrington.

Dincolo de consumul mai multor pahare de vin sau de stres, cotidianul britanic notează câteva cauze neobişnuite care pot provoca dureri de cap:

O şedinţă la coafor

Durerea de cap apare destul de des din cauza faptului că la coafor trebuie să ţii capul dat pe spate în timpul spălării părului. Pentru că gâtul stă alungit în mod nefiresc este stimulat un nerv care activează circuitul din creier ce declanşează la rândul său durerea. Migrena poate apărea chiar la o zi sau două după vizita la coafor, astfel că această cauză este adesea ignorată. Totodată, vorbitul la telefon, ţinând aparatul între umăr şi ureche, şi statul pe un scaun fără suport la spate pot provoca dureri de cap.

Strănutul


Strănutul, tusea, suflatul nasului pot cauza o durere de cap specifică, din cauza presiunii care se acumulează în creier. Această durere este acută, ascuţită, pulsatilă şi durează de obicei câteva secunde sau câteva minute, fiind mai pronunţată în partea din spate a capului.

Alergatul pe bandă

Poate cauza o durere acută, la câteva secunde după începerea exerciţiului. Explicaţia este faptul că vasele de sânge din cap şi gât se umflă şi presiunea creşte. Poate fi combătută prin schimbarea exerciţiului, cu înotul de exemplu, dar şi cu antiinflamatorii luate cu o jumătate de oră înainte de începerea activităţii fizice. De asemenea, dacă resimţi brusc durere la cap în timp ce faci sport, este important să mergi la medic pentru a te asigura că nu există alte cauze pentru aceasta, precum o tumoare pe creier sau un vas de sânge spart.

O personalitate anxioasă


Oamenii care au o părere proastă despre ei sunt mai predispuşi la migrene, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Torino. Se crede că această trăsătură îi face pe oameni mai vulnerabili la stres, responsabil de scăderea nivelului de serotonină (substanţă cu un rol important în crearea stării de fericire sau nefericire). Un nivel scăzut al acestei substanţe declanşează durerea.

Sandvişurile cu şuncă

Din cauză că au în compoziţia lor tiramină şi conservanţi care sporesc afluxul de sânge către creier, consumul de sandvişuri cu şuncă reprezintă o cauză a durerii. Spre deosebire de migrena clasică resimţită în câte o parte a capului, durerea de cap cauzată de aditivii din alimente se simte în ambii lobi. Tiramina se regăseşte cel mai mult în alimentele care au fost conservate (afumate, murate, marinate sau fermentate), cum ar fi brânza, mezelurile, ciocolata, dar şi anumite fructe, precum ananasul şi bananele.

Coada la spate

Strângerea părului într-o coadă la spate, pe modelul Victoriei Beckham, afectează ţesuturile de la suprafaţa scalpului, cauzând durere. Un efect similar îl pot avea pălăriile strâmte sau bentiţele. Durerea apare de obicei după câteva ore şi este una pulsatilă.

Sexul

Durerea de cap este o scuză obişnuită pentru a evita actul sexual, însă acesta poate fi şi o cauză pentru apariţia durerii, scrie Daily Mail. O durere de cap specifică actului sexual se poate declanşa înaintea sau în timpul orgasmului. Potrivit unor cercetări efectuate la Clinica de Neurologie din Riiskov, Danemarca, acest tip de durere de cap afectează aproximativ 1,3% din populaţie

Această durere care afectează mai mult bărbaţii decât femeile apare ca o strângere în spatele capului, probabil din cauza creşterii tensiunii sanguine în creier. Rar, durerea este cauzată de o hemoragie cerebrală, însă dacă pe lângă durere mai resimţiţi şi o diminuare a puterii de concentrare, senzaţie de somn, dificultăţi în a vorbi sau a înghiţi, pierderea echilibrului şi greaţă, trebuie să mergeţi urgent la medic.

"În mod ironic, fenomenul este mai frecvent la cei care fac sex în afara unei relaţii, probabil din cauza gradului de excitare mai mare", afirmă Michael Gross, neurolog la spitalul Clementine Churchill

Duşurile fierbinţi

Duşul cald şi plăcut de dimineaţă poate duce de asemenea la apariţia durerii de cap. Se consideră că schimbările de temperatură afectează tensiunea sanguină, inclusiv în creier, provocând o durere ascuţită în frunte, care atinge punctul culminant la 30 - 60 de secunde de la declanşare. Senzaţia nu durează mai mult de cinci minute. Şi înotul în apă rece sau consumul de îngheţată pot declanşa această durere, mai spune doctorul Michael Gross.

Ţigările


Fumatul calmează nervii, dar poate provoca dureri de cap, afirmă cercetătorii de la Universitatea Salamanca din Spania. Nicotina cauzează îngustarea vaselor de sânge, care declanşează apoi o migrenă.

Tu cum funcţionezi?
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite