Cât sunt de nocive antiperspirantele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deodorantele pe bază de aluminiu ar trebui folosite cu prudenţă, deoarece pot favoriza cancerul de sân
Deodorantele pe bază de aluminiu ar trebui folosite cu prudenţă, deoarece pot favoriza cancerul de sân

Cele mai multe deodorante din comerţ sunt bogate în săruri de aluminiu şi, de aceea, nu trebuie folosite în exces. Produsele pe bază de aluminiu sunt bănuite că favorizează cancerul de sân, iar cele sub formă de spray favorizează crizele de astm.

În prezent, cele mai folosite antiperspirante sunt cele pe bază de aluminiu, deoarece oferă maximă protecţie împotriva mirosului neplăcut al transpiraţiei. Aluminiul, împreună cu electroliţii eliminaţi prin pori odată cu apa, formează o peliculă ce blochează glandele sudorale. „Antiperspirantele au o acţiune nenaturală asupra organismului, deoarece glandele sudoripare au rolul de a elimina substanţele nocive. Inevitabil apar o serie de inflamaţii şi de infecţii precum foliculita axilară ori colorarea inestetică a axilei în ­gri-negru", explică prof. dr. Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iaşi.

Totodată, prezenţa aluminiului în produsele antiperspirante împiedică eliminarea eficientă a toxinelor din regiunea axilei şi, astfel, ele se depozitează în ganglionii limfatici din această zonă. În timp, cantitatea mare de toxine determină anomalii în structura ADN-ului celulelor ţesutului mamar. Acesta este motivul pentru care antiperspirantele pe bază de aluminiu sunt frecvent incriminate de apariţia cancerului de sân.

De asemenea, o altă idee frecvent vehiculată susţine că sărurile de aluminiu ar creşte nivelul estrogenului (hormon sexual feminin) în corp, aspect asociat tot cu apariţia cancerului de sân. „În ceea ce priveşte legătura dintre cancerul de sân şi antiperspirantele pe bază de aluminiu, nu există încă date solide care să susţină efectul cancerigen al acestui metal. Un lucru este cert însă: în absenţa aluminiului, transpiraţia şi mirosul neplăcut al acesteia nu ar putea fi controlate doar prin folosirea deodorantelor", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Alegeţi produsele naturale!

Pentru a evita efectele negative ale antiperspirantelor, care blochează eliminarea transpiraţiei, specialiştii recomandă utilizarea deodorantelor. Acestea nu afectează activitatea glandelor sudoripare, ci combat doar mirosul neplăcut. Deşi deodorantele prezintă avantajul că nu conţin săruri de aluminiu, unele dintre ele au în compoziţie parabeni (conservanţi cu potenţial nociv), trecuţi pe etichetă sub diverse denumiri: propyl­paraben, butylparaben, methyl­paraben, ethylparaben, isobutylparaben. De aceea, medicii recomandă citirea cu atenţie a etichetei acestui tip de produse şi utilizarea deodorantelor naturale, care nu conţin nici săruri de aluminiu, nici parabeni.

Într-adevăr, deodorantele pe bază de plante nu pun sănătatea în pericol, însă nici nu oferă protecţia dorită în zilele toride de vară. Pentru a le creşte eficienţa, aceste produse trebuie aplicate de mai multe ori pe zi.

Pulverizaţi-le în faţa unei ferestre!

Deodorantele sub formă de spray nu ar trebui folosite în spaţii închise. De exemplu, în cazul astmaticilor, substanţele pulverizate pot favoriza apariţia unei crize. „Astfel de produse conţin substanţe iritante care pot îngreuna respiraţia persoanelor cu astm. De aceea, sprayurile ar trebui folosite în faţa unei ferestre", explică medicul primar alergolog-imunolog Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia" din Bucureşti. În cazul persoanelor sănătoase, deodorantele sub formă de spray pot da reacţii cutanate întârziate, cea mai întâlnită fiind dermatita de contact.

"Antiperspirantele au o acţiune nenaturală asupra organismului, deoarece glandele sudoripare au rolul de a elimina substanţele nocive."
prof. dr. Anca Zbranca
medic dermatolog, Clinica Roderma din Iaşi

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite