Cât de periculoşi sunt hormonii din alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din hrana pe care o consumăm conţine substanţe ce pot produce tulburări hormonale. Efectele negative pot consta în instalarea precoce a pubertăţii şi în scăderea fertilităţii, avertizează specialiştii.

Cele mai noi studii realizate în Marea Britanie arată că, în ultimul secol, fetele se maturizează sexual cu 18 luni mai devreme decât mamele lor şi cu doi ani mai devreme decât bunicile lor. Acelaşi studiu arată că vârsta medie de apariţie a menstruaţiei este de aproximativ 10 ani. Potrivit psihologului Aric Sigman, membru al Societăţii Britanice de Psihologie, coordonator al studiului, explicaţiile ţin de stres şi de alimentaţia modernă. Alte studii recente oferă o explicaţie diferită pentru această problemă: obezitatea din cauza unor substanţe chimice care contaminează hrana, grăsimea comportându-se în corpul nostru similar hormonilor.

Riscăm să devenim supraponderali

Disruptorii hormonali, acele substanţe care sunt interpretate de corpul nostru drept hormoni, deşi sunt chimicale, dezechilibrează sistemul endocrin şi sunt periculoase, mai ales în cazul gravidelor şi al copiilor. Studii realizate în Statele Unite arată că gravidele care au consumat hrană ambalată în caserole de plastic riscă să aibă copii obezi. Substanţele chimice de tipul bisfenolului A, prezente în plastic, contaminează hrana şi, odată ajunse în corp  strică echilibrul leptinei, un hormon produs în mod natural de organismul uman. Leptina influenţează mai multe procese, printre care apetitul erotic, fertilitatea, densitatea osoasă la femei şi scăderea în greutate. În cazul gravidelor, substanţa trece din sistemul circulator al mamei în sistemul circulator al fătului şi îl predispune pe copil la obezitate.

Pot determina anomalii genitale

Hormonii de creştere sunt utilizaţi în ţări precum Statele Unite pentru a grăbi dezvoltarea şi maturizarea animalelor. Reziduuri ale acestor hormoni rămân în carnea şi în laptele pentru consum şi pot afecta organismul uman. Un studiu realizat la Universitatea „Tufts" din Boston demonstrează că folosirea acestor hormoni sporeşte riscul de cancer de sân la femei, determină sexualizarea precoce şi sporeşte riscul de anomalii genitale în cazul băieţilor.

În acest moment, în Uniunea Europeană, este interzis importul de carne din America şi folosirea hormonilor de creştere în industria veterinară. „Ne afectează în măsura în care mergem în America şi consumăm produse de pe piaţa respectivă, dar în Europa nu se importă şi nici nu se produc astfel de alimente", explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi de la Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Fitohormonii dau infertilitate

Unii specialişti spun că fitohormonii din plante nu sunt periculoşi, dar există şi studii care arată că, de exemplu, consumul de soia scade fertilitatea masculină, inhibă secreţia de hormoni tiroidieni şi conduce în acest fel la tiroidita autoimună şi la guşă. „Fitohormonii din plante nu sunt periculoşi pentru o persoană sănătoasă, doar reziduurile de hormoni proveniţi de la animale crescute cu hormoni de creştere sau de la cele sacrificate violent pot afecta sănătatea", mai spune profesorul Mencinicopschi.

"Fitohormonii din plante nu sunt periculoşi pentru o persoană sănătoasă."
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite