Cât de indicat este bronzul artificial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosite necorespunzător, cremele autobronzante usucă pielea, iar solarul ridează tegumentul şi poate provoca arsuri. Deşi sunt o soluţie rapidă de a da o tentă ciocolatie pielii, metodele de bronzare artificială au efect de scurtă durată şi pot avea reacţii adverse, avertizează specialiştii.

Din dorinţa de a obţine rezultate cât mai rapid, multe persoane apelează la solar şi, de cele mai multe ori, exagerează cu timpul de expunere, fără să ţină cont de indicaţiile specialiştilor. Iar, pentru că şi în acest caz este vorba de ultraviolete, pe termen lung, consecinţele sunt aceleaşi ca şi în cazul radiaţiilor provenite de la soare.

Citiţi şi:

Ploieşti: Ce bronz se poartă anul acesta
De ce nu putem renunţa la vicii
Viitoarele mirese se pregătesc la solar

Marele avantaj al cremelor de bronzare este că exclud riscurile pe care le presupune expunerea la radiaţiile solare, cum ar fi îmbătrânirea prematură a pielii sau cancerul cutanat. Pe de altă parte, deşi par o soluţie mai sigură, dacă nu sunt folosite corect, autobronzantele pot avea şi ele efecte nedorite.

Cremele autobronzante conţin un derivat al zahărului, care devine maro în contact cu aerul şi cu stratul superficial al pielii. Nuanţa se păstrează câteva zile, apoi se decolorează uşor, până când dispare. De aceea, este indicată menţinerea nuanţei prin aplicări succesive.

Autobronzantele pot irita pielea

Unul dintre avantaje este acela că bronzul devine evident în doar câteva ore de la aplicare. „Bronzul dat de autobronzante colorează pielea o perioadă limitată de timp şi se duce prin frecare şi prin spălare. Nuanţa este obţinută prin oxidarea unei substanţe (dihidroxi acetona) şi colorarea keratinocitelor de la suprafaţa pielii.

Substanţa deshidratează stratul superficial al pielii, o usucă, o poate irita sau poate produce alergii de contact. Dacă este aplicat incorect şi neuniform, autobronzantul poate da aspect inestetic, de piele murdară şi nu se curăţă decât după câteva zile", spune medicul primar dermatolog Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iaşi.

Persoanele care folosesc autobronzante trebuie să ţină seama de faptul că acesta nu protejează de razele ultraviolete. Atât înainte, cât şi după aplicare trebuie să se folosească produse hidratante de îngrijire a pielii, iar persoanele care vor să facă plajă trebuie să aplice loţiuni cu factor de protecţie solară peste crema autobronzantă.

Bronzarea la solar trebuie să se facă progresiv, începând cu un minut-două până la maximum 30 de minute, să se respecte timpul de bronzare recomandat fiecărui tip de ten şi să se facă o bună hidratare a pielii. De asemenea, trebuie să se folosească întotdeauna creme şi ochelari cu factor de protecţie solară, deoarece pot apărea leziuni oculare.

La solar, doar cu protecţie UV

Potrivit specialiştilor, nu este indicat să se facă mai mult de 50 de şedinţe de bronzare la solar pe an. „Bronzul dat de stimularea melanocitelor la solar distruge colagenul şi elastina din ţesutul cutanat, îmbătrâneşte pielea, produce coloraţii neuniforme (melanoze şi melasme) şi poate duce la displazii şi cancere de piele.

Expunerea la solar pe durate lungi, după ce au fost aplicate produse sensibilizante, după administrarea unor medicamente sau după consumul de alimente fotosensibilizante poate duce la arsuri grave şi la tulburări de pigmentare pe termen lung", mai spune Anca Zbranca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite