Cât vor costa consultaţiile de la 1 septembrie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cât vor costa consultaţiile de la 1 septembrie?
Cât vor costa consultaţiile de la 1 septembrie?

Dacă peste 50 la sută din populaţie este de acord, din toamnă vor intra în vigoare tichetele pentru sănătate. Majoritatea serviciilor medicale vor fi suportate de pacienţi. Excepţie vor face doar operaţiile şi analizele în spitale, care vor fi acoperite integral de asigurarea de sănătate.

În sistemul medical există, în prezent, sistemul coplăţii din partea asiguratului, însă este limitat doar la cinci servicii. În primul rând, persoanele asigurate la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) scot bani din buzunar atunci când cumpără medicamente, acestea fiind compensate doar în proporţie de maximum 90 la sută.

De asemenea, în cazul serviciilor stomatologice, 40 la sută din lucrare se plăteşte de asigurat, iar restul este asigurat de CNAS. Internarea în spital este gratuită pentru toţi pacienţii, însă serviciile hoteliere cu grad ridicat de confort se plătesc.

Şi în ceea ce priveşte recuperarea în sanatoriu, contribuţia personală a asiguraţilor este de până la 35 la sută din tariful pentru o zi de spitalizare. Totodată, asiguraţii mai suportă şi costul unor dispozitive medicale (de exemplu, proteze), mai ales atunci când preţul de vânzare este mai mare decât preţul de referinţă.

Din toamnă însă este posibil ca sistemul de coplată să se extindă la aproape toate serviciile medicale, cu mici excepţii: urgenţele, intervenţiile chirurgicale şi ecografiile făcute în spital.

Mai puţină aglomeraţie la Urgenţe

În ceea ce priveşte serviciul de urgenţe, nici acesta nu va fi gratuit pentru toată lumea, ci doar pentru pacienţii care au, într-adevăr, nevoie de intervenţia rapidă a medicului. Iar persoanele care şi-au făcut un obicei din a apela la urgenţă pentru orice problemă medicală, din toamnă, vor fi nevoite să scoată din buzunar câte 20 de lei pentru fiecare consultaţie.

„În prezent, serviciile de urgenţă sunt suprasolicitate din cauza abuzurilor. Multe persoane merg la urgenţă, deşi problema medicală nu ţine de competenţa medicilor de acolo. Iar astfel de cazuri consumă şi timpul medicilor, şi banii sistemului. Mai grav este că persoanele care, într-adevăr, au o urgenţă sunt nevoite să-şi aştepte rândul“, spune medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti (AMF-B).

5 lei pentru fiecare consultaţie la medic

În prezent, serviciile pe care le oferă medicul de familie sunt gratuite. Din toamnă însă, medicul de familie ne va acorda consultaţii doar în schimbul a 5 lei, dacă mergem la cabinet, sau a 15 lei, dacă i se va cere să se deplaseze la domiciliu.

Pacientul va putea chema la domiciliu şi medicul specialist, însă doar în schimbul a 20 de lei. Nici serviciile Salvării nu vor mai fi gratuite în toate situaţiile, cum se întâmplă acum. Excepţie vor face doar urgenţele reale şi persoanele care trebuie transportate la spital.

Restul pacienţilor vor scoate din buzunar 25 de lei pentru fiecare consultaţie. De asemenea, pentru o analiză de laborator se va plăti un leu, iar pentru explorările imagistice 5 lei.

Contribuţie de 600 de lei pe an

Contribuţia personală a cetăţenilor se face în schimbul unor tichete pentru sănătate şi este în valoare de 600 de lei pe an. În cazul în care o persoană are nevoie de servicii medicale ce depăşesc această sumă, restul este acoperit de CNAS. Se estimează că un pacient mediu va scoate din buzunar doar 350 de lei.

Suma include două spitalizări mai mari de cinci zile, două de o zi, opt vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu şi zece analize de laborator, o investigaţie radiologică şi o investigaţie de înaltă performanţă (RMN).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite