Căştile de la mp3 player ne iau auzul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii recomandă ascultarea muzicii la dispozitivele portabile la mai puţin de 60 la sută din volumul maxim, şi nu mai mult de 60 de minute pe zi

Zgomotul de orice fel, fie el cauzat şi de muzică ascultată la maxim, dăunează grav auzului. "Una din bolile profesionale care câştigă teren este chiar pierderea auzului şi trebuie să încercăm să o prevenim prin orice mijloace, pentru că pierderea auzului este ireversibilă", a declarat dr. Adriana Todea, şef de secţie Medicina Muncii în Institutul de Sănătate Publică Bucureşti.
Nu numai zgomotul de la serviciu este dăunător. Noua tehnologie aduce şi pericole asupra sănătăţii: un studiu american arată că volumul sunetelor emise de dispozitivele care reproduc muzică în format mp3 şi noua tehnologie audio din sălile de cinema sau de distracţii îi pot lăsa pe tineri surzi în jurul vârstei de 30 de ani. Dacă ascultăm muzică timp de peste 90 de minute la un volum de peste 80 la sută la mp3 playerul nostru în fiecare zi, în câţiva ani, auzul nostru va avea de suferit. "Procesul de pierdere a auzului se poate instala fără a ne da seama şi poate întârzia până la 10 ani înainte să se manifeste. Tânărul de 24-25 de ani va pierde auzul din cauza zgomotului şi tot restul vieţii acest proces nu va da înapoi, pentru că nu există niciun tratament, nici măcar chirurgical", a mai adăugat dr. Adriana Todea. Nici cei care aleg sălile de cinematograf nu o duc mai bine. Un sunet puternic, cum ar fi cel al unui motor, care măsoară peste 140 de decibeli, poate periclita capacitatea de a înţelege o conversaţie în şoaptă sau suntele cu frecvenţă înaltă distingerea între litera s şi f poate deveni o reală problemă.
IPod, la tribunal
Un client a dat în judecată firma care produce dispozitivul iPod, pentru că acesta poate reproduce muzică la un volum de peste 115 decibeli, de cinci ori mai puternic decât zgomotul unui avion care decolează, ceea ce provoacă pierderea auzului la cei care ascultă mai mult de 28 de secunde pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite