Carnea si nivelul colesterolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nivel ridicat al colesterolului in sange este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Aparitia placilor de aterom, la nivelul arterelor, datorita colesterolului, poate determina oprirea

Un nivel ridicat al colesterolului in sange este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Aparitia placilor de aterom, la nivelul arterelor, datorita colesterolului, poate determina oprirea fluxului sanguin si producerea unui atac de cord. D-na prof. Rodica Segal, de la Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa, ne-a prezentat cele mai noi date despre colesterol: Se cunosc doua surse de colesterol: colesterolul exogen, povenit din dieta si cel endogen, produs de catre organism. Nivelul colesterolului in organism este partial determinat ereditar. Astfel, unii oameni pot avea un nivel ridicat al colesterolului datorita genelor proprii. Carnea, in special carnea rosie, este obisnuit identificata ca o sursa majora de colesterol din dieta. Reprezinta adesea primul aliment pe care medicii il reduc in dieta pacientilor cu un nivel ridicat al colesterolului. Totusi, cantitatea de colesterol din carnea slaba este mica, daca o comparam cu cea produsa in fiecare zi de organismul uman. Colesterolul este o importanta "piatra de constructie", mai ales pentru membranele celulare. Fiecare celula a organismului contine colesterol, fara de care celula nu ar putea functiona. Alt aspect la fel de important este acela ca colesterolul este un component important al sarurilor biliare, produse in organism pentru facilitarea digestiei grasimilor. Cresterea cantitatii de grasimi din dieta reprezinta un "semnal" pentru organism in vederea producerii unei cantitati mai mari de saruri biliare si, pentru aceasta, se sintetizeaza o cantitate mai mare de colesterol. In organism se produc pe zi in jur de 1.000 mg colesterol. Modificarile din dieta pot influenta producerea colesterolului in organism. O dieta saraca in grasimi si in colesterol si bogata in fibre reprezinta o modalitate de a scadea nivelul colesterolului sanguin. Carnea la care este indepartata grasimea si apoi este prelucrata, in asa fel incat picaturile (de grasime) care se scurg la prelucrare sa poata fi indepartate, ar putea fi o componenta a unei diete echilibrate. Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului in sange ar trebui sa dovedeasca precautie la dieta in ansamblu, si nu doar la marimea portiei de carne. Reducerea grasimilor alimentare din dieta ar putea fi la fel de eficienta ca eliminarea consumului de carne rosie.
Continutul in colesterol al carnii (mg/100 g)
Carne slaba de vita, prajita in tigaie 84
File de vita, fara grasime, la gratar 84
File de porc, la gratar 94
Cotlet de porc cu os, la gratar 86
Pulpa de miel, fara grasime 89

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite