Caritas cu banii Asigurărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu datorii de 46 miliarde de lei, clădiri care stau să cadă şi un viitor sumbru, Spitalul Caritas are, de două săptămâni de zile, o nouă conducere. Foştii directori ai unităţii medicale au

Cu datorii de 46 miliarde de lei, clădiri care stau să cadă şi un viitor sumbru, Spitalul Caritas are, de două săptămâni de zile, o nouă conducere. Foştii directori ai unităţii medicale au fost demişi de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după ce comisiile de anchetă au descoperit nereguli în administrarea spitalului.
Statul nu poate repara un spital în care stă cu chirie
Majoritatea clădirilor spitalului nu sunt în proprietate de stat, ci a comunităţii evreieşti, care le-a revendicat şi i s-au retrocedat. Statul este doar chiriaş şi plăteşte o chirie modică, de 2.000 de euro pe lună.
Contractul de închiriere prevede că cel care este chiriaş trebuie să facă investiţii. Dar legea nu dă voie statului să facă investiţii într-un spaţiu în care nu este proprietar. Aşa a ajuns spitalul să arate ca după bombardament. "Nu am ce să vă arăt frumos în acest spital", ne spune noul director, dr. Bogdan Jansen, medic specialist în chirurgie maxilo-facială şi absolvent al unor masterate de management sanitar şi administraţie publică. Doar o scurtă vizită scoate la iveală dezastrul de la Caritas. Pereţi cojiţi, ţevi care curg, găuri în podea.
Condiţiile de cazare a bolnavilor sunt jalnice, paturile sunt rupte şi îndoite, iar saltelele, găurite. Singura sursă de finanţare reală a spitalului este Casa de Asigurări de Sănătate, care alocă bani pe "caz rezolvat". Caritasul mai primeşte şi chirie pe unele spaţii. Din cauza stării jalnice a spitalului, bolnavii îl ocolesc, iar banii veniţi sunt tot mai puţini. Mai multe clădiri ale spitalului au fost câştigate în instanţă şi retrocedate. Acum, spitalul trebuie să se restrângă şi să-şi mute chiar şi poarta.
Buc?t?ria înghite mai multe fonduri ca sala de operaţii
Fosta conducere numai de amenajarea spitalului nu s-a ocupat. În schimb, licitaţiile în care banii s-au scurs din Caritas au mers ca pe bandă rulantă.
"Se cumpărau la spital 100 de kilograme de zahăr pe săptămână, deşi norma este de 20 de kilograme pe zi, la mia de pacienţi. Spitalul Caritas are 468 de paturi; la capacitate maximă ar avea nevoie doar de 9 kilograme. Produsul era cumpărat de la o firmă cu 24.000 lei kilogramul, deşi el se găseşte pe piaţă chiar şi cu 18.000 de lei.
Uleiul era furnizat, de aceeaşi firmă, cu 38.000 de lei litrul. Cutiile pentru materialele sanitare rezultate din actul medical se cumpărau cu 159.000 de lei, deşi ele costă maxim 60.000 de lei", a descoperit dr. Jansen, după analizarea contractelor încheiate de fosta conducere.
O soluţie pentru reducerea costurilor este externalizarea serviciilor: bucătărie, spălătorie, pază, transport. Alocaţia pentru hrana bolnavilor este de 47.000 de lei/zi, dar masa ajunge să coste 100.000 de lei, după ce se adaugă salariile, transportul, consumul de gaze, apă şi energie electrică.

Toate spitalele vor fi verificate
Comisii ale Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor verifica şi analiza, de săptămâna viitoare, activitatea tuturor spitalelor din România. "După analiza serioasă pe care o vom face asupra datelor ce vor rezulta din aceste verificări, vom putea hotărî, în cunoştinţă de cauză, asupra sistemului spitalicesc din România", susţine Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii. Ministrul a cerut, în şedinţa de Colegiu, ca respectivele comisii să facă în teritoriu o amplă analiză a activităţii spitalelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite