Care sunt inamicii părului frumos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul, poluarea şi afecţiuni precum anemia sau dermatitele afectează podoaba capilară. Alimentaţia dezechilibrată, produsele pentru coafat, dar şi uscătorul de păr, placa şi ondulatorul degradează structura firelor şi le scurtează durata de viaţă.

Firul de păr este alcătuit, în principal, din cheratină, o proteină care se deteriorează la contactul repetat cu substanţe nocive precum chimicalele din produsele de coafat şi din vopselele pentru păr.

La acest tip de agresiune se adaugă şi temperaturile înalte pe care firul de păr le suportă atunci când folosim aparatele pentru uscat, ondulat şi îndreptat părul. Mai exact, aceste proceduri chimice şi termice „ard" cheratina, fiindcă alterează legăturile chimice dintre celulele care formează structura părului şi conduc la deteriorări permanente de structură şi de aspect.

Reparaţiile care se pot face sunt superficiale şi constau în folosirea serumurilor cu cheratină, a balsamurilor şi a măştilor de păr. Acestea umplu fisurile şi netezesc suprafaţa firelor de păr, dar nu pot însănătoşi părul, ci doar îi îmbunătăţesc aspectul şi textura.

Produsele de coafat îi „fură" strălucirea

Firele deshidratate şi lipsite de strălucire pot fi o consecinţă a poluării. Nu este vorba doar despre poluarea din atmosferă, ci şi despre poluarea la care îl supunem zilnic, folosind produse de coafat. Soluţiile fixatoare conţin, în medie, 15 substanţe chimice. Dintre acestea, cele mai nocive sunt octinoxaţii şi isoftalaţii, care pot da alergii, iritaţii şi care, în timp, pot inhiba creşterea firelor de păr. Explicaţia este aceea că substanţele nocive sunt absorbite uşor de pielea capului şi metabolismul firelor de păr se dezechilibrează.

Stresul îi scurtează viaţa

Şi stilul de viaţă poate fi nociv pentru podoaba capilară. Stresul şi alimentaţia dezechilibrată conduc adesea la căderea masivă a părului. În mod normal, avem în jur de 120.000 de fire.

Acestea trăiesc aproximativ cinci ani, dar nu toate ating maturitatea în acelaşi timp, de aceea, zilnic, ne cad aproximativ 50 de fire de păr, care sunt mereu înlocuite de altele. Însă carenţele nutriţionale se resimt inclusiv la nivelul rădăcinii părului.

Lipsa unor nutrienţi esenţiali, precum proteinele care ajută la sinteza cheratinei, vitaminelor din complexul B şi a mineralelor (fierul şi zincul), accelerează procesul de cădere a părului şi inhibă creşterea unor fire noi. Din acest motiv, este esenţial ca din dietă să nu lipsească proteine din surse diferite: carne, în special peşte, lactate, ouă, dar şi legume.

Pe de altă parte, toate alimentele care au un conţinut ridicat de fier îmbunătăţesc transportul oxigenului către celule şi, implicit, asigură hrănirea adecvată a rădăcinii părului. În plus, un consum optim de fier ţine anemia la distanţă, o boală care determină căderea masivă a părului. Surse importante de fier sunt peştele, carnea de pui, lintea, fasolea, pătrunjelul şi pâinea din făină integrală. Specialiştii spun că fierul provenit din carne este mai bine asimilat decât cel din cereale sau din legume uscate.

Igiena inadecvată afectează scalpul

Părul trebuie spălat de câte ori este necesar, adică ori de câte ori este murdar, transpirat sau gras. „Trebuie folosit un şampon pentru spălări frecvente sau, eventual, un şampon pentru bebeluşi şi este bine de ştiut că părul normal nu necesită balsam după spălare, nici produse speciale de îngrijire", spune prof. dr. Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iaşi.

Potrivit specialistului, dacă părul se îngraşă repede, este necesar un diagnostic al cauzei, făcut prin consult endocrinologic. Şampoanele pentru păr gras se folosesc numai pe durata prescrisă de dermatolog, deoarece, în timp, ele pot usca, irita şi produce eczeme la nivelul scalpului. „Cel mai greu se tratează firul de păr uscat şi friabil pe fond de eczemă sau de scalp iritat", precizează prof. dr. Anca Zbranca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite