VIDEO Care sunt cele mai bizare alergii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Telefoanele mobile, exerciţiile fizice şi chiar apa declanşează la unele persoane reacţii care pot merge de la o simplă urticarie până la şoc anafilactic. Alergiile au devenit tot mai frecvente în lumea modernă şi apar la substanţe la care nu ne-am aştepta. De vină pentru aceasta ar fi, potrivit unei teorii, igiena excesivă.

Alergia reprezintă un răspuns dezechilibrat, excesiv al sistemului imunitar, faţă de anumite substanţe cu care intrăm în contact şi pe care, în mod obişnuit, majoritatea persoanelor din jur le tolerează. Frecvenţa alergiilor a crescut foarte mult în ultimele decenii, după cum semnalează statisticile. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii apreciază că peste 200 de milioane de europeni suferă de o formă de alergie, ceea ce înseamnă peste un sfert din populaţia continentului.

„În ultimii aproximativ 15 ani, s-a discutat despre o aşa-numită ipoteză a igienei ca posibilă explicaţie a creşterii frecvenţei alergiilor, ipoteză ce susţine că preocuparea excesivă pentru curăţenie ar favoriza dezvoltarea alergiilor", explică medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia" din Bucureşti. Bolile alergice sunt întâlnite mai rar la copiii care cresc la ţară, în familii numeroase, pentru că aceştia intră în contact cu mai multe microorganisme decât copiii din mediul urban.

Urticarie la contactul cu apa

Teoretic, orice substanţă din jurul nostru poate declanşa o alergie, dar substanţele care provoacă, de regulă, un răspuns exagerat al organismului sunt numai câteva: polenurile, praful, mucegaiurile, medicamentele şi veninurile unor insecte. Însă în ultimii ani, s-au înregistrat cazuri de alergii tot mai bizare, care au uimit chiar şi lumea medicală şi al căror mecanism de apariţie nu a fost încă pe deplin desluşit. Unul dintre aceste cazuri este al australiencei Ashleigh Morris, care nu poate înota şi nu se poate spăla pentru că are alergie la apă.

Boala de care suferă se numeşte urticaria aquagenica şi se manifestă printr-o erupţie care provoacă mâncărime şi senzaţie de arsură. Aceasta apare, de regulă, la 15 minute de la contactul cu apa şi dispare într-un interval ce variază de la zece minute la două ore. Specialiştii bănuiesc că această alergie bizară ar putea fi declanşată de clorul sau de fluorul adăugat în apă ori de mineralele din compoziţie.

Berea poate da şoc anafilactic

Dacă unele persoane nu se pot bucura de apă, altele nu pot bea bere. „De vină pentru această alergie rar întâlnită sunt anumite enzime folosite în timpul procesului de fermentare a berii. Un asemenea caz s-a înregistrat în România anul trecut la Iaşi. Tânărul care consumase bere a dezvoltat alergie la papaina din bere, o enzimă extrasă din fructul de papaya", spune dr. Camelia Berghea. Reacţia alergică se poate limita la o erupţie pe piele sau poate produce şoc anafilactic. Există însă şi cazuri când alcoolul declanşează alergii, iar uneori acestea pot fi letale. Potrivit specialistului, alcoolul determină în aceste cazuri eliberarea unor substanţe implicate în dezvoltarea reacţiei alergice. Persoanele care au această problemă nu pot consuma niciun tip de băutură alcoolică.

Simptome de gripă de la tehnologia modernă

În jur de jumătate din telefoanele mobile de pe piaţă conţin piese care au în compoziţie nichel. Acest metal poate da iritaţii dacă intră în contact cu pielea şi s-a observat că mai ales femeile fac asemenea alergii. Iar dacă în aceste cazuri, telefonul mobil poate fi utilizat luând măsuri de precauţie (folosirea unui handsfree sau a unei huse), unele persoane nu pot sta deloc în preajma tehnologiilor moderne.Undele electromagnetice pe care le emit telefoanele, calculatoarele, televizoarele şi cuptoarele cu microunde le produc urticarie sau simptome similare gripei.

Unele femei nu tolerează sperma

Unele femei dezvoltă o reacţie alergică la lichidul seminal al partenerului, cel care „transportă" spermatozoizii. Ea este cunoscută sub numele de alergie la spermă şi se manifestă prin mâncărimi, usturimi, senzaţie de arsură, înroşire şi tumefiere a zonei vaginale. O alergie bizară este şi cea survenită în timpul efortului fizic, care poate provoca şoc anafilactic. Ea survine când persoana în cauză a mâncat cu puţin timp înainte de a depune efort fizic sau în timpul acestora. Alimentele destabilizează sistemul imunitar, iar exerciţiile fizice declanşează un răspuns exagerat din partea acestuia.

Iritaţii de la presiunea degetelor

Nu întotdeauna alergiile sunt provocate de o substanţă cu care intrăm în contact. Uneori, responsabil de reacţia alergică poate fi un factor fizic, precum apăsarea pielii cu degetul. Unele persoane dezvoltă pe zona respectivă o urticarie numită presională.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite