Care acizi graşi Omega sunt mai buni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două-trei porţii de peşte săptămânal asigură un aport optim de acizi graşi esenţiali. Dieta modernă conţine cantităţi prea mari de acizi graşi Omega 6 şi prea puţine de Omega 3, ce au beneficii mai mari pentru sănătate.

Este un lucru ştiut că grăsimile de origine vegetală şi cele din peşte sunt mai bune decât cele din carne. Dar chiar şi în rândul lor, există unele excelente, iar altele pe care trebuie să le consumăm cu moderaţie. Regula este valabilă şi în ceea ce priveşte acizii graşi de tip Omega. Aceştia nu pot fi produşi de organism, de aceea, este important să ştim ce tip de alimente îi conţin. 

Cea mai bună sursă, peştele oceanic

Cea mai bună sursă de acizi graşi Omega este peştele oceanic. Este vorba de acizi graşi de tip Omega 3 cu lanţ lung, numiţi eicosanoide (EPA şi DHA), importanţi mai ales pentru prevenirea bolilor cardiovasculare şi a proceselor inflamatorii. Două mese de peşte oceanic săptămânal scad riscul de deces prin infarct miocardic cu 30%. Surse de astfel de substanţe sunt macroul, sardina, heringul şi tonul. „Sardina la conservă este o sursă excelentă şi accesibilă de acizi graşi Omega 3, ceea ce o recomandă persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, care au suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral", menţionează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Alţi acizi graşi Omega 3 sunt cei cu lanţ scurt, proveniţi din oleaginoase şi din alimentele cu frunze verzi. „Aceştia sunt reprezentaţi de acidul alfa linolenic şi se găsesc în surse vegetale, cum ar fi nucile, alunele, uleiul de soia, de in sau de cânepă", explică prof. dr. Mencinicopschi. Acizii graşi Omega 3 intră în constituţia membranelor celulare şi astfel au roluri importante în procesele de creştere, în reglarea răspunsului de apărare a organismului şi pentru buna funcţionare a sistemului nervos. În plus, reduc nivelul trigliceridelor şi al colesterolului „rău" din sânge.

Fără exces de ulei de floarea-soarelui!

Acizii graşi Omega 6 provin din uleiul de floarea soarelui şi de porumb. Doar o mică fracţiune din ei este benefică pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus, „spre deosebire de acizii graşi Omega 3, care au rol antiinflamator, excesul de Omega 6 induce un status proinflamator în organism, care deci favorizează inflamaţia", completează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Tocmai de aceea, alimentaţia zilnică trebuie să asigure un raport echilibrat între aceste categorii de acizi. 

Mai mult 3, mai puţin 6

La modul ideal, raportul dintre Omega 6 şi Omega 3 în organism trebuie să fie de 1 la 1. Potrivit ghidurilor terapeutice, persoanele care suferă de boli cardiovasculare trebuie să consume cantităţi mai mari de acizi graşi Omega 3, care produc mai multe beneficii decât cei Omega 6.

Însă alimentaţia noastră conţine, în general, mai mult Omega 6 decât Omega 3, astfel că medicii permit ca acest raport să ajungă la cel mult doi sau trei, iar în cazul persoanelor sănătoase, la patru. Întrucât aceste proporţii sunt dificil de calculat zi de zi, este nevoie ca fiecare persoană să fie atentă la grăsimile pe care le consumă.Şi suplimentele alimentare trebuie să conţină un raport optim între acizii graşi de tip Omega 3 şi Omega 6 şi trebuie să provină din peşte, tocmai pentru a furniza necesarul de eicosanoizi. Cantitatea zilnică se stabileşte împreună cu medicul cardiolog sau de familie, pentru că, în cantităţi prea mari, aceste suplimente cresc riscul de tulburări de coagulare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite