Cardul de sănătate va ţine evidenţa bolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul de familie va avea acces la toate datele medicale ale pacientului
Medicul de familie va avea acces la toate datele medicale ale pacientului

Începând din anul 2011, fiecare asigurat va avea un card electronic care va cuprinde istoricul său medical. În România există 16,8 milioane de persoane care beneficiază de servicii medicale, iar dintre acestea doar şase milioane plătesc asigurare.

Cardul naţional informatizat va fi dovada statutului de asigurat al oricărei persoane care plăteşte contribuţia la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În prezent, orice asigurat poate face dovada faptului că plăteşte la CNAS doar după ce stă ore în şir la rând pentru a obţine o adeverinţă în acest sens.

„Acest card de sănătate va juca rolul unei fişe electronice portabile şi va trebui prezentat, în mod obligatoriu, în toate instituţiile cu profil medical", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

De pe card vor putea fi accesate datele de identitate şi codul numeric personal ale asiguratului, numărul solicitărilor serviciilor medicale, analizele realizate, istoricul bolilor şi tratamentelor şi dovada achitării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate.

Cardul naţional informatizat de sănătate va înlocui carnetul de sănătate şi va fi valabil doar pe teritoriul României. În afara ţării, românii pot beneficia de servicii medicale cu ajutorul cardului european de sănătate.

Nu se vor mai repeta analizele inutil

Prin intermediul acestui card, fiecare cadru medical va cunoaşte cu exactitate situaţia medicală a pacienţilor fără a mai pierde timpul cu repetarea analizelor medicale. Mai exact, un pacient care se internează este nevoit să repete analizele pe care le-a făcut cu puţin timp înainte să ajungă în spital. În acest fel se irosesc inutil resurse medicale, iar administrarea tratamentului este întârziată.

„Un pacient este externat doar cu o simplă fişă medicală în care se explică evoluţia stării sale de sănătate pe parcursul internării şi tratamentul pe care l-a urmat. În rest, toate analizele pe care le-a făcut în spital rămân acolo. Prin urmare, dacă merge la un alt medic, va trebui să repete analizele", mai spune medicul Călin Ciubotaru.

Orice modificare trebuie anunţată

Potrivit legii, acest card îi va obliga pe asiguraţi să anunţe în termen de maximum 15 zile medicul de familie şi CNAS asupra modificării datelor de identitate sau celor referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asiguraţi. În caz contrar, asiguratul riscă să nu
poată beneficia de servicii medicale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite