Căpşunile ne dau energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceste fructe au acţiune tonică şi energizantă asupra organismului, datorită vitaminelor (A, B1, B2, B6, C) şi sărurilor minerale (calciu, sodiu, siliciu, potasiu, fier) din compoziţie. În plus, aceste fructe au doar 40 de calorii la 100 g.

Există peste 70 de soiuri de căpşuni şi toate conţin pectină, o substanţă care ţine sub control colesterolul „rău”. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi în nutriţie, recomandă căpşunile şi în alimentaţia persoanelor cu diabet, datorită conţinutului redus de zaharuri.

Aceşti bolnavi trebuie să  consume însă fructele înainte de a se coace complet. Cura cu căpşuni are efect laxativ, contribuie la detoxifierea organismului şi, de aceea, terapia este utilă în boli de ficat, litiază renală, sevraj alcoolic, tuberculoză, ulcer gastric, varice şi în hipertensiune arterială.

Atenţie, însă: căpşunile conţin şi histamină, o substanţă responsabilă de apariţia unor reacţii alergice.

Reţeta săptămânii
Îngheţată cu iaurt şi cu căpşuni


Timp de preparare: 20 de minute
Calorii: 120/ porţie
Ingrediente: 350 g de căpşuni, 80 g de zahăr, 250 g de iaurt, 2 linguri de suc de lămâie, 4 linguri de nucă de cocos, 100 g de frişcă.

Preparare. Se amestecă iaurtul cu frişca, zahărul, căpşunile zdrobite şi cu sucul de lămâie. Îngheţata se amestecă într-un castron cu nuca de cocos şi cu câteva căpşuni. Se pune la rece cel puţin 30 de minute.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite