Când se corectează chirurgical vederea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care vor să scape de ochelari şi de lentilele de contact pot recurge la operaţiile de reducere a dioptriilor. În unele situaţii, după o astfel de intervenţie, pacientul nu-şi recapătă complet vederea, atrag atenţia specialiştii.

Datorită tehnicilor din ce în ce mai avansate şi experienţei medicale, perspectiva de a nu mai depinde de ochelari sau de lentilele de contact devine nu doar tentată, ci şi accesibilă.Măsurătorile oculare sunt cele care vor indica, însă, dacă viciul poate fi corectat total sau doar parţial.

Indicaţii pentru operaţie

Deşi de cele mai multe ori chirurgia oculară de reducere a dioptriilor nu este chiar de strictă necesitate, ea poate aduce beneficii semnificative în anumite cazuri. „Există situaţii în care dioptriile devin o povară, cum ar fi cazul dioptriilor foarte mari, situaţie în care ochelarii devin inestetici şi grei, din cauza lentilelor groase. Mai există şi cazurile, mai rare, ale celor care suferă de deviaţie de sept nazal şi care nu se simt bine purtând ochelari", spune medicul chirurg oftalmolog Cristian Moraru de la clinica Oculus.

Acestea sunt cazurile în care operaţiile sunt cu adevărat indicate pentru a oferi confort pacientului, chiar dacă nu întotdeauna este posibilă o corecţie totală a vederii.

Operaţia de corecţie a dioptriilor se poate impune şi din motive sportive, în cazurile în care corecţia cu ochelari sau cu lentile de contact ar restricţiona persoana respectivă de la efectuarea anumitor sporturi. De asemenea, profesii cum sunt cea de pilot, de poliţist sau de militar cer realizarea unei astfel de intervenţii.

Există diferite metode chirurgicale de corecţie a dioptriilor, iar decizia pentru una dintre ele se ia în funcţie de vârsta şi de starea de sănătate a pacientului, de numărul de dioptrii şi de grosimea corneei.

Laser pentru cornee subţire

Intervenţiile cu laser excimer pot corecta, total sau parţial, miopii de cel mult -7 dioptrii, hipermetropii sub +5 şi astigmatisme de maximum 4-5 dioptrii. La această metodă pot apela persoanele de peste 18-20 de ani, ale căror dioptrii nu s-au modificat în ultimii 2 ani.

Intervenţia durează cel mult cinci minute şi constă în subţierea corneei, prima lentilă a ochiului, aflată în contact cu mediul exterior. Ochiul este menţinut deschis cu ajutorul unui dispozitiv, sub anestezie locală, timp în care un fascicul de lumină ultravioletă bombardează doar corneea. În funcţie de dioptrii şi de grosimea corneei, chirurgul oftalmolog optează pentru procedeele Lasik, Lasek sau PRK, diferenţa dintre ele ţinând de tehnica de subţiere. Preţul unei astfel de intervenţii este de aproximativ 5.000 de lei.

Pentru dioptriile mari, lentile refractive

Întrucât există o limită până la care se poate subţia corneea, dioptriile cu valori foarte mari se corectează prin implantarea unor lentile refractive. În cazul persoanelor cu vârste de până la 40-45 de ani, lentila se introduce în camera anterioară a ochiului, adică între cristalin şi iris, cu păstrarea cristalinului (lentila ochiului). Persoanele cu vârste mai mari vor primi un cristalin nou, artificial, care va lua locul celui natural.

În majoritatea cazurilor, aceste lentile sunt pliabile, moi, astfel că implantarea lor necesită o incizie foarte mică. Lentilele refractive intraoculare pot fi o soluţie şi pentru cei care au dioptrii mici, dar care prezintă contraindicaţii pentru intervenţia cu laser.

Laserul are contraindicaţii

Nu se poate interveni cu laser în cazul în care măsurătorile indică o grosime a corneei mai mică de 500 de microni sau în cazul în care cel operat are anumite boli.

„Unele afecţiuni sistemice (diabet zaharat necontrolat, boli autoimune ale ţesutului conjunctiv) sau oculare (keratoconus, glaucom, cicatrici sau afecţiuni corneene, sindrom de ochi uscat, operaţii în antecedente) constituie contraindicaţii pentru intervenţia laser", menţionează medicul oftalmolog Adina Grigorescu de la clinica Endocenter.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite