Când este necesară remodelarea vaginală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chirurgia genitală poate ajuta la îmbunătăţirea vieţii sexuale. Operaţia de remodelare vaginală se efectuează cu anestezie locală sau generală şi nu durează mai mult de două ore. Intervenţia este benefică în caz de incontinenţă urinară.

Naşterile şi înaintarea în vârstă afectează elasticitatea vaginului şi tonusul muscular de la nivelul acestei zone, problemă ce poate afecta viaţa sexuală. În această situaţie, se poate recurge la operaţia de reconstrucţie vaginală, numită vaginoplastie, procedură care ajută la întărirea muşchilor vaginului şi la strâmtorarea lui.

„Vaginoplastia este o intervenţie de refacere a tonusului vaginal şi este indicată tuturor femeilor la care creşte laxitatea vaginală, mai ales în cazul celor care au născut pe cale naturală.

Se poate efctua în mai multe feluri, fie prin excizia unei porţiuni a vaginului şi prin sutura zonei restante, fie prin introducerea în interiorul pereţilor vaginali a unor substanţe de umplere care, prin ocuparea volumului, scad circumferinţa vaginului", spune medicul primar chirurgie plastică Adina Alberts de la clinica „Care Zone" din Bucureşti.

Vaginoplastia este indicată şi în caz de incontinenţă urinară, care constă în pierderea involuntară de urină, problemă care survine mai ales în urma efortului fizic intens, dar şi în timpul tusei sau strănutului.
Operaţia de reconstrucţie vaginală se poate face în clinicile de obstetrică-ginecologie sau în cele de chirurgie plastică private, costurile variind între câteva sute şi câteva mii de euro. 

Internare de 24 de ore

Este bine ca, înainte de a recurge la vaginoplastie, să se efectueze unele analize de sânge care să excludă probleme precum cele de coagulare a sângelui. Intervenţia se efectuează sub anestezie locală (peridurală) sau generală şi poate dura cel mult două ore.

Operaţia presupune strâmtorarea muşchilor vaginului prin legături dizolvabile şi excizia unor porţiuni de mucoasă. Este nevoie de internare postoperatorie timp de 24 de ore, pentru monitorizarea stării pacientei. Pentru reducerea disconfortului local se pot administra medicamente antalgice.

Poate da complicaţii

Ca orice intervenţie chirurgicală, şi cea de remodelare vaginală poate fi însoţită de complicaţii. Astfel, pot apărea infecţii, o uşoară sângerare sau hemoragie, umflături, durere locală în timpul contactului sexual, lezarea nervilor sau cistită.

Este foarte important ca pacienta să respecte indicaţiile medicului după o astfel de intervenţie. În prima săptămână, este interzis efortul fizic sau statul prea mult pe scaun, iar în prima lună se evită ridicarea greutăţilor mai mari de cinci kilograme şi mersul pe bicicletă. După trei săptămâni, cicatricea lăsată de intervenţie se vindecă, pacienta putând să-şi continue activităţile normale, iar după o lună, îşi poate relua şi viaţa sexuală.

Pentru îmbunătăţirea vieţii sexuale, femeile din România au la dispoziţie şi o altă procedură, numită augmentarea punctului G. Zonă erogenă situată pe porţiunea anterioară a vaginului, la 5-6 cm de orificiul extern, acest punct este, de fapt, un ţesut bine vascularizat şi are un diametru de cel mult 3 cm.

Pentru obţinerea unei expuneri crescute a acestuia, medicii pot injecta produse de genul acidului hialuronic. Această procedură se face cu anestezie locală şi durează în jur de 30 de minute, femeia putând pleca acasă imediat. Rezultatele se observă în cel mult cinci zile, injecţia putându-se repeta anual. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite