Când devin periculoase tratamentele hormonale?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hormonii secretaţi în exces sau în deficit duc la apariţia disfuncţiilor la nivelul organismului. În lipsa administrării corecte şi pe fondul antecedentelor familiale, tratamentele hormonale pot duce la apariţia bolilor cardiovasculare şi a cancerului. 

Hormonii sunt secretaţi în funcţie de necesităţile organismului. „Există situaţii când activitatea lor este perturbată. În aceste cazuri, tratamentele vizează substituţia hormonală sau blocarea secreţiei hormonale la nivelul hipofiziei, tiroidei, glandelor parotide, gonadelor, pancreasului, ţesutului adipos sau hipotalamusului", explică medicul specialist endocrinolog Adrian Comănici, directorul medical în cadrul Spitalului CF2 din Bucureşti.

Excesul sau deficitul hormonal se stabileşte numai după efectuarea profilului hormonal şi în context clinic. Întotdeauna se ţine cont de antecedentele familiale atunci când se administrează hormoni sintetici. Medicul Adrian Comănici afirmă că respectarea indicaţiilor medicale în ceea ce priveşte tratamentele hormonale este esenţială pentru reducerea riscurilor acestor terapii.

Nu se fac mai mult de 5 ani

Terapia de substituţie hormonală este una dintre metodele incriminate pentru favorizarea apariţiei bolilor cardiace, dar şi pentru problemele circulatorii apărute pe fondul formării cheagurilor de sânge. „Pe de altă parte, femeile care au avut în familie cazuri de cancer de sân sau de endometru (mucoasa care căptuşeşte uterul) nu trebuie să urmeze un asemenea tip de terapie, întrucât prezintă un risc crescut de îmbolnăvire.

De asemenea, persoanele care au varice, hipertensiune sau boli hepatice au contraindicaţie", spune medicul ginecolog Alexandra Crişan de la Spitalul Clinic „Filantropia". Însă, pentru acele persoane care nu au un istoric care contraindică substituţia hormonală, dezavantajele date de eventualele efecte secundare ale terapiilor hormonale sunt mai mici decât beneficiile, dacă terapia se face pe o perioadă scurtă de timp.

În cazul femeilor, terapia de substituţie hormonală ameliorează bufeurile, combat tulburările de dispoziţie, previn instalarea bolii Alzheimer şi demineralizarea osoasă. În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, această terapie creşte forţa musculară, reduce rezistenţa la insulină, problemă cu care se confruntă frecvent bărbaţii de peste 50 de ani, normalizează tensiunea arterială şi ameliorează abilităţile cognitive.

Terapia de substituţie se administrează în cazul femeilor sub formă de capsule, de injecţii sau de plasturi cu hormoni sexuali feminini. „Însă trebuie monitorizată îndeaproape de medicul curant", precizează Alexandra Crişan. La bărbaţi se administrează pastile cu testosteron.

"Tratamentele hormonale trebuie monitorizate îndeaproape de medicul curant."
Alexandra Crişan
medic ginecolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite