Cancerul poate fi depistat în ADN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forma de cancer poate fi identificată cu precizie prin teste genetice
Forma de cancer poate fi identificată cu precizie prin teste genetice

Investigaţiile genetice ajută la identificarea markerilor tumorali şi la stabilirea diagnosticului. Pe lângă individualizarea tratamentului, investigaţiile genetice permit descoperirea de medicamente mult mai eficiente în tratamentul cancerului.

Deşi sunt realizate şi în România de aproximativ 15 ani, investigaţiile genetice nu sunt la fel de cunoscute precum metodele de investigare „tradiţionale", cum sunt cele imagistice sau cele de tip anatomo-patologic (examinează fragmentul de ţesut tumoral prelevat prin biopsie).

Prin metodele genetice se analizează statusul ADN-ului persoanei în cauză, prin intermediul căruia se pot depista factorii de risc în dezvoltarea cancerului şi se poate stabili cu certitudine diagnosticul, spun specialiştii. Primele investigaţii de natură genetică au fost cele cunoscute sub numele de „markeri tumorali", prin care se urmăreşte nivelul unor proteine a căror concentraţie creşte doar în cancer.

Ulterior, au apărut alte metode genetice, mult mai precise, care au permis investigarea mai multor factori de natură genetică cu rol în apariţia bolii canceroase.

„În prezent, statusul genetic al unei persoane suspecte de cancer poate fi investigat în mai multe unităţi medicale din ţară. Aceste investigaţii dau posibilitatea de a depista atât celulele canceroase, cât şi pe cele care, în viitor, se vor transforma în tumori", explică Sabin Cinca, cercetător ştiinţific la Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti.

Identifică genele cu activitate modificată

Pe lângă markerii tumorali, mai există o metodă genetică de diagnostic, numită imunohistochimie, care constă în evidenţierea aspectului unor gene care, cel mai adesea, prezintă o activitate alterată atunci când în corp există celule canceroase.

„Printr-o astfel de analiză se poate face o detaliere a diagnosticului în funcţie de particularităţile individului. Mai exact, prin intermediul ei se poate evidenţia cu precizie care este varianta de cancer. De exemplu, cancerul de sân are zeci de variante, iar alături de alte metode, investigaţiile genetice permit depistarea formei precise de boală", precizează specialistul.

Depistarea formei exacte de cancer este necesară pentru instituirea, încă de la început, a tratamentului potrivit, cu şanse foarte mari de evoluţie pozitivă a pacientului.

În prezent, sunt în curs de dezvoltare şi alte metode prin care se urmăreşte investigarea unui număr şi mai mare de gene decât cele examinate în prezent. Cea mai semnificativă în acest sens este metoda „DNA array" sau „harta genetică". Aceasta este o metodă care permite investigarea modificărilor de expresie produse la nivelul fiecărei gene, fiind responsabile pentru apariţia cancerului.

Atenţie la semnalele date de corp!

În cele mai multe cazuri, semnele care anunţă prezenţa cancerului în corp sunt nespecifice şi, de aceea, nu sunt luate în seamă. Astfel, cancerul se poate manifesta prin anemie, coloraţie pământoasă a tegumentelor şi scădere semnificativă în greutate. Există şi cazuri, puţine însă, în care apar dureri ale organului unde este localizată tumoarea.

Testele genetice aduc informaţii suplimentare

Investigaţiile de natură genetică reprezintă una dintre metodele de detaliere şi de particularizare a bolii canceroase şi vine în completarea setului de determinări clasice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite