Cancerul la copii se poate vindeca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astenia, paloarea şi febra persistentă pot fi simptomele leucemiei
Astenia, paloarea şi febra persistentă pot fi simptomele leucemiei

Leucemia şi limfoamele, urmate de tumorile cerebrale, sunt cele mai frecvente tipuri de boli maligne la cei mici. Dacă este tratat în primele stadii, cancerul are peste 90 la sută şanse de a fi vindecat. Printre semnalele de alarmă în cazul bolii se numără mărirea în volum a ganglionilor.

În România, incidenţa cancerului la copii este scăzută în comparaţie cu formele care apar mai ales la adulţi. Anual, în ţara noastră sunt depistate 10-15 cazuri de cancer la 100.000 de copii.

Şansele de supravieţuire depind foarte mult de momentul în care este pus ­diagnosticul. „Procentele de supravieţuire diferă în funcţie de tipul de cancer, de localizare şi mai ales de stadiul bolii la diagnostic.

Un cancer în stadiu incipient poate fi vindecat în proporţie de peste 90 la sută, pronostic mai rezervat având tumorile cerebrale (50-60 la sută)", afirmă conf. dr Monica Dragomir, şef secţie oncopediatrie la Institutul Oncologic din Bucureşti. În schimb, în stadiile avansate ale cancerului, şansa de vindecare este de 25 la sută, chiar dacă sunt folosite metode moderne de tratament.

Ganglionii măriţi, posibil semn de limfom

Leucemiile şi limfoamele (Hodgkin şi non-Hodgkin) reprezintă 35 la sută din totalul cancerelor la copii, urmate de tumorile cerebrale (22 la sută), de tumorile renale, neuroblastom (tumoare situată la nivelul glandei medulo-suprarenale sau ganglionilor simpatici ai sistemului nervos autonom), retinoblastom (tumoare la nivelul retinei) şi de cancerul osos.

Conf. dr Monica Dragomir atrage atenţia asupra simptomelor care pot anunţa prezenţa cancerului la copii: creşterea persistentă în volum a unui ganglion (limfom), paloarea, astenia, febra persistentă, vânătăi şi pete mici hemoragice (leucemie acută), tumori vizibile sau palpabile, creşterea în volum a abdomenului (tumoare renală), cefaleea sau durerea de cap, mai ales însoţită de vărsături şi de tulburări de mers (tumori cerebrale), pete albicioase la nivelul pupilei (tumoare retiniană), dureri osoase la nivelul articulaţiilor, ce revin după administrarea antalgicelor (tumori osoase).

Nu toate aceste simptome sunt neapărat semn de cancer, însă este foarte important ca părinţii să-şi ducă devreme copiii la medic, imediat după apariţia lor, pentru o diagnosticare corectă.

Tratamentul citostatic, necesar

Modalitatea de tratare a cancerului la copii diferă în funcţie de tipul acestuia. „Intervenţiile chirurgicale au un rol crucial în tratamentul complex al tumorilor solide (cerebrale, osoase şi de ţesuturi moi, renale, abdominale, oculare etc.).

În toate cazurile este necesar un tratament citostatic postoperator şi/sau radioterapie postoperatorie (de exemplu, în tumorile cerebrale). În cazul limfoamelor, intervenţia chirurgicală se face doar în scop de diagnostic, iar leucemiile nu necesită intervenţii chirurgicale", menţionează conf. dr Monica Dragomir. O opţiune importantă de tratament în cazul leucemiilor este transplantul de celule stem.

Din ce în ce mai puţini specialişti

În România, supra­specializarea de oncologie pediatrică a fost desfiinţată acum şase ani, atrage atenţia conf. dr Monica Dragomir. În momentul de faţă, la nivel naţional sunt mai puţin de 50 de doctori cu astfel de specializare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite