Cancerul „înfloreşte“ sub soare, în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, sunt depistate peste trei milioane de noi cazuri de cancer de piele la nivel mondial, iar incidenţa bolii este în creştere, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Melanomul, cea mai agresivă formă a cancerului cutanat, face anual peste 37.000 de victime în întreaga lume, iar la fiecare 10 ani, numărul bolnavilor practic se dublează.

Expunerea necorespunzătoare la soare este principala cauză de apariţie a cancerului de piele, acesta fiind cel mai frecvent tip de cancer din lume. Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu pielea deschisă la culoare, care au aluniţe şi care fac cu uşurinţă arsuri solare. Astfel, specialiştii estimează că între 40% şi 50% din persoanele cu pielea deschisă la culoare ar putea dezvolta o formă de cancer cutanat în cursul vieţii. Alarmant este faptul că, în ultimii ani, incidenţa bolii este în creştere, începând cu anul 1992, numărul cazurilor noi de cancer non-melanom (carcinom cu celule bazale sau carcinom cu celule scuamoase) crescând cu 4,2% pe an.

Nici în ceea ce priveşte melanomul situaţia nu este mai încurajatoare. Deşi reprezintă sub 5% la sută din totalul cazurilor de cancer cutanat, potrivit OMS, în fiecare an sunt depistate circa 130.000 de noi cazuri de melanom. Această formă de cancer este mai greu de tratat şi există risc mai mare de deznodământ nefericit în cazul lui.

Plaja, interzisă celor cu multe aluniţe

„În ultimul timp, ne confruntăm cu o creştere alarmantă a numărului de cazuri de cancer de piele, inclusiv a numărului de cazuri de melanom. De aceea, dacă aveţi multe aluniţe, expunerea la soare este contraindicată. În plus, mergeţi la medicul dermatolog mai ales dacă aţi observat că unele aluniţe şi-au modificat aspectul", spune medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Cancerul de piele este rezultatul expunerilor la soare prelungite şi fără protecţie pe termen lung, cu atât mai mult dacă au existat episoade de arsuri solare în copilărie.

„Expunerea frecventă la soare în copilărie este asociată cu creşterea riscului de a dezvolta cancer de piele în viaţa adultă. Se estimează că, până la vârsta de 21 de ani, un tânăr vine în contact cu 80% din cantitatea medie de radiaţii solare la care este expusă o persoană în cursul vieţii", explică medicul Oana Clătici.

Moştenirea genetică, un posibil vinovat

Şi totuşi, expunerea la soare nu este singurul factor incriminat pentru apariţia melanomului, ci şi sistemul imunitar slăbit şi moştenirea genetică. „Persoanele cu antecedente de melanom la o rudă de gradul întâi au un risc de aproximativ două ori mai mare de a face boala, comparativ cu persoanele fără un istoric familial de melanom", spune medicul primar oncolog Dana Lucia Stănculeanu de la Institutul Oncologic Bucureşti.

30% din români, fără protecţie solară

În urma unui studiu realizat anul trecut de laboratoarele La Roche-Posay România, a reieşit că aproape 30% din români nu folosesc deloc produse cu factor de protecţie solară. Pe de altă parte, 60% din cei care utilizează astfel de produse le aleg pe cele cu factor de protecţie prea mic, ineficient (SPF 10 sau 15). Potrivit aceluiaşi studiu, doar 10% din români folosesc produse cu protecţie solară ridicată pe toată durata verii, aşa cum recomandă specialiştii.

„Majoritatea timpului de expunere la soare se realizează în afara expunerii în scopul bronzării, astfel încât utilizarea zilnică a fotoprotecţiei trebuie încurajată. Persoanele la care arsurile solare se produc cu uşurinţă sau care prezintă afecţiuni fotosensibilizante ar trebui să utilizeze zilnic creme fotoprotectoare cu SPF ridicat. La plajă, aplicarea cremei se face cu 20 de minute înaintea expunerii la soare şi se reaplică la fiecare trei ore sau imediat după intrarea în apă", mai spune medicul Oana Clătici.

Dermatologul trebuie consultat anual

Statisticile arată că aproximativ 20 la sută din persoanele care au făcut un tip de cancer de piele se confruntă cu o recidivă în decurs de doi ani de la diagnosticare. De aceea, mai ales în cazul lor, se recomandă să facă un consult dermatologic măcar o dată pe an. În plus, controlul medical se impune şi în cazul în care apar aluniţe noi pe corp sau dacă o aluniţă şi-a modificat aspectul ori dimensiunile.

„Riscul de a dezvolta un melanom a fost corelat în mod direct cu numărul total de aluniţe pe care o persoană le are pe corp. Astfel, riscul de apariţie a bolii este de aproximativ 1,5 ori mai mare la persoanele cu 11-25 aluniţe, comparativ cu cele care au mai puţin de 10 nevi. În plus, predispoziţia se dublează la fiecare creştere cu 25 a numărului de aluniţe. De asemenea, este bine de ştiut că persoanele care au suferit de melanom prezintă un risc mai mare decât populaţia generală de a dezvolta un nou melanom", precizează medicul Dana Lucia Stănculeanu.

Riscul de cancer creşte şi în urma traumatismelor, chiar şi a celor minore, în timpul cărora este favorizată dezvoltarea şi înmulţirea anormală a celulelor. Traumatisme minore, dar repetate se pot exercita îndeosebi asupra aluniţelor localizate la nivelul bretelei sutienului, curelei, pe pielea capului sau pe spate.

"Dacă aveţi multe aluniţe, expunerea la soare este contraindicată. Mergeţi la medicul dermatolog mai ales dacă aţi observat că unele aluniţe şi-au modificat aspectul.''
dr. Oana Clătici medic primar dermatolog

"Persoanele cu antecedente de melanom la o rudă de gradul întâi au un risc de aproximativ două ori mai mare de a face boala.''
dr. Dana Stănculeanu medic primar oncolog

50% din persoanele cu pielea deschisă la culoare ar putea dezvolta o formă de cancer cutanat în cursul vieţii.

Dermatoscopul detectează aluniţele suspecte

Potrivit dermatologilor, cancerul de piele este vindecabil în proporţie de 99 la sută, însă cu condiţia să fie descoperit şi tratat la timp. În acest sens, prezenţa oricărei leziuni suspecte în locurile expuse frecvent la soare, precum: faţa, gâtul, spatele, pieptul şi umerii trebuie semnalată medicului în cel mai scurt timp.

De asemenea, medicul trebuie informat şi atunci când o aluniţă îşi modifică forma, structura sau culoarea, deoarece sunt semnale de alarmă pentru melanom. Examinarea pielii se face cu ajutorul dermatoscopiei, o tehnică nedureroasă prin care se depistează aluniţele suspecte. Dermatoscopul prezintă un sistem de lupe care măresc de zece ori imaginea unei aluniţe.

„Dermatoscopul ajută la diferenţierea mai multor tipuri de leziuni. De exemplu, există formaţiuni, precum nevii albaştri, care, atunci când sunt traumatizate, iau aspectul unei leziuni maligne. Ce-i drept, ele se pot transforma în melanom, dar la fel de bine pot reveni la normal", explică medicul dermato-venerolog Alin Nicolescu de la Centrul Medical Roma din Bucureşti. Specialistul mai atrage atenţia că, în unele situaţii, dermatoscopul poate arăta un scor greşit. De exemplu, atunci când pielea este uscată, dermatoscopul dă erori.

Tehnica Mohs, rată de succes de 99%

Una dintre cele mai revoluţionare metode de tratare a cancerului de piele, cu o rată de succes de 99%, este tehnica Mohs, prin care tumoarea este îndepărtată fără ca ţesutul sănătos din jurul ei să fie afectat. „Tehnica Mohs constă în îndepărtarea, rând pe rând, a straturilor cutanate ale leziunii canceroase. Spre deosebire de celelalte terapii, tehnica Mohs se diferenţiază prin faptul că foloseşte un microscop care permite supravegherea cu atenţie a gradului de eradicare a ţesutului afectat", explică medicul dermatolog Mihaela Leventer de la Clinica DermaStyle din Bucureşti. Operaţia se realizează sub anestezie locală şi se aplică numai în cazul bolnavilor cu carcinoame cutanate bazocelulare sau spinocelulare care se localizează îndeosebi în zonele expuse frecvent la soare, precum nas, pleoape, buze şi urechi.

Melanomul cere intervenţie chirurgicală

Deoarece afectează straturile profunde ale pielii, melanomul se poate extinde şi la alte ţesuturi. Prin urmare, pentru a preveni îmbolnăvirea ţesuturilor sănătoase, aluniţa „bolnavă" se îndepărtează complet. „Există o vorbă în popor care spune că nu e bine să umbli la aluniţe, deoarece poţi face cancer. Adevărul este că, în cazul în care aluniţa ruptă este malignă, celulele bolnave le pot infecta şi pe cele din jur", explică medicul dermato-venerolog Alin Nicolescu. Singura cale prin care aluniţa poate fi extirpată total este cea chirurgicală. Ulterior, aluniţa „bolnavă" este trimisă la laborator pentru biopsie, o procedură prin care se confirmă diagnosticul de melanom.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite