Cancerul de vezică, greu de depistat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acest tip de cancer poate fi diagnosticat chiar şi printr-o simplă ecografie abdominală
Acest tip de cancer poate fi diagnosticat chiar şi printr-o simplă ecografie abdominală

În ciuda simptomelor, această afecţiune este confundată adesea cu o infecţie urinară. Datele statistice arată că acest tip de cancer este depistat la vârste din ce în ce mai mici. În lume, este a patra afecţiune oncologică manifestată în rândul bărbaţilor şi a noua în rândul femeilor.

Cancerul de vezică urinară (tumoarea vezicală) ar putea fi tratat dacă ar fi depistat în stadii incipiente, susţin medicii urologi. În România însă, acest lucru este greu de realizat, deoarece nu există un program de screening, aşa cum există în străinătate. Depistarea cancerului de vezică se face cu dificultate, din cauză că boala se manifestă doar prin hematurii intermitente (sânge în urină).

Deoarece la debut simptomatologia este diferită, interpretarea diagnostică nu beneficiază de importanţa cuvenită. O problemă este că mulţi medici consideră hematuria un semn care indică prezenţa în corp a unei banale infecţii urinare, fără a face cercetări suplimentare.

„Există cazuri în care, sângele apărut în urină semnalează o infecţie urinară, dar astfel de cazuri sunt rare. În general, pacienţii cu hematurie merg la medicul de familie, iar acesta le prescrie antibiotice şi antispastice, adică medicamente care doar atenuează simptomul pentru perioade mai scurte sau mai lungi", spune conferenţiar doctor Valentin Ambert, medic primar urolog la clinica urologică Vital din Bucureşti. În urma tratamentului, pierderea de sânge prin urină dispare, iar medicul consideră afecţiunea vindecată. Dar, la intervale regulate de timp, aceasta reapare, iar medicul prescrie din nou antibiotice.

Ecografia evidenţiază tumorile

Specialiştii spun că modul cel eficient de a descoperi cancerul de vezică în faze incipiente este realizarea unei ecografii abdominale, la scurt timp după ce apare hematuria.

„Ecografia abdominală este cea mai bună modalitate prin care se pot depista polipii, semne clare de cancer la nivelul vezicii urinare", spune medicul urolog Valentin Ambert.

Dar metoda principală prin care se stabileşte diagnosticul cu certitudine este examenul cistoscopic. Prin intermediul acestuia, urologul are posibilitatea de a identifica tumoarea şi de a o trata prin rezecţie (înlăturarea prin intervenţie chirurgicală).

Fumătorii, cei mai expuşi

Persoanele care fumează câte un pachet de ţigări pe zi prezintă un risc de trei ori mai mare de a face cancer de vezică, atrag atenţia specialiştii.

Explicaţia este că substanţele cu potenţial cancerigen din tutun se concentrează la nivelul vezicii şi sunt eliminate prin urină. Astfel, vezica urinară se află în permanenţă în contact cu aceste substanţe nocive, ceea ce determină o creştere a riscului de cancer de vezică.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

Dosar: Hormonii dau tonul stării tale
Care sunt cele mai importante roluri ale sistemului endocrin
Ce hormoni ne cresc gradul de agresivitate
Cum ne putem îmbunătăţi profilul hormonal prin alimentaţie
5 cauze ale tusei persistente
Negocierea şi concesiile menţin armonia în cuplu
Oţetul de mere „arde" grăsimile
Dieta care combate durerile reumatice
Cu săpun bun se întreţine pielea frumoasă

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite