Cancerul de sân poate fi învins cu terapii blânde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul de sân poate fi învins  cu terapii blânde
Cancerul de sân poate fi învins cu terapii blânde

În România, în fiecare an, se depistează 7.000 de cazuri noi de cancer de sân. Pericolul pe care îl reprezintă această afecţiune este marcat pe întreg continentul  la data de 15 octombrie, Ziua Europeană a Sănătăţii Sânului.

Specialiştii spun că peste 93 la sută din cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes dacă sunt depistate precoce.

Pentru ca acest lucru să fie posibil este indicată autopalparea lunară a sânilor la 5-7 zile de la începutul menstruaţiei.
Acest interval trebuie respectat deoarece, în fiecare lună, sânii trec prin transformări asociate cu menstruaţia, ce pot include formarea de noduli.

În cazul în care depistaţi prezenţa acestora, este indicată examinarea imediată de către medic, fiindcă, inclusiv nodulii benigni cresc riscurile dezvoltării cancerului de sân.

Ecografia mamară, efectuată înainte de 40 de ani şi mamografia realizată o dată la doi ani, după 40 de ani sunt, de asemenea, indicate pentru a depista din vreme apariţia cancerului mamar.

Hormonoterapia, o alternativă neinvazivă

Tabletele cu hormoni antifeminini dau rezultate foarte bune în tratarea tumorilor maligne de la nivelul sânilor dacă sunt administrate pentru perioade lungi de timp.

„Terapia hormonală topeşte tumorile dacă tabletele sunt luate zilnic, timp de 5-6 ani. Acest tratament poate fi stabilit de medic în cazul tumorilor generate de excesul hormonal. 80 la sută din cazurile de cancer mamar apar din cauza excesului de estrogen, iar în toate aceste cazuri poate funcţiona terapia hormonală“, explică oncologul Florin Băcanu.

Laserul distruge cancerul

Cea mai nouă terapie împotriva cancerului, disponibilă de săptămâna trecută, deocamdată doar în Marea Britanie, constă în combinarea tratamentului clasic cu expunerea la lumina laserului. Noul tratament este mult mai blând decât chirurgia, radioterapia şi chimioterapia şi se bazează pe faptul că efectul medicamentelor este declanşat de unda laser doar atunci când aceasta este focalizată asupra tumorilor.

Noua modalitate de tratament are mai puţine efecte adverse fiindcă ţesuturile sănătoase nu sunt afectate de medicamente.

Chirurgia rămâne totuşi prima opţiune

Chiar dacă pare o modalitate agresivă de tratare a cancerului, chirurgia se aplică mai ales în cazul unor tumori mici şi poate însemna îndepărtarea definitivă a cancerului.

„Tumorile care au în jur de doi centimetri se pot trata foarte bine prin chirurgie, pe când cele mari, ca de pildă una de şapte centimetri, se tratează întâi cu citostatice şi după ce se înregistrează regresia acesteia, se recomandă chirurgia“, explică medicul oncolog Florin Băcanu de la Spitalul „Sfânta Maria“ din Bucureşti.

Această abordare a cancerului mamar se impune deoarece îndepărtarea chirurgicală a tumorilor mari presupune îndepărtarea unei cantităţi importante de ţesut de la nivelul sânului.

Renunţarea la vicii poate preveni cancerul

Două gene sunt responsabile pentru apariţia cancerului de sân. Ele se numesc  BRCA1 şi BRCA2 şi o femeie din 200 este purtătoarea lor. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat declanşarea cancerului.

Renunţarea la fumat şi la alcool şi o dietă săracă în grăsimi sunt câteva dintre măsurile pe care orice femeie le poate lua pentru a preveni apariţia cancerului mamar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite