Cancerul de prostată dă târcoale după 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul de prostată dă târcoale după 40 de ani
Cancerul de prostată dă târcoale după 40 de ani

La bărbaţi, această afecţiune este a doua formă de cancer, ca frecvenţă, după cel pulmonar. După 40 de ani, orice bărbat ar trebui să facă anual testul pentru depistarea cancerului de prostată. Maladia afectează un bărbat din 11 şi nu se manifestă decât în stadii avansate.

Prostata îmbătrâneşte odată cu bărbatul. Primele semne ale îmbătrânirii îşi fac apariţia începând cu vârsta de 40 de ani, când creşte riscul apariţiei tumorilor benigne (adenom) sau maligne (cancer) de prostată.

„Cancerul de prostată este, ca frecvenţă, a două formă de cancer la bărbaţi după cel pulmonar. Alarmant este faptul că se află pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea şi aceasta pentru că dă simptome abia atunci când se află în stadiu avansat şi tratamentele se dovedesc ineficiente”, atrage atenţia prof. dr. Dan Mischianu, şeful clinicii de urologie a Spitalului Militar Central Bucureşti.

Diagnosticul precoce este important

Diagnosticul precoce al cancerului de prostată creşte eficienţa tratamentului şi şansele de supravieţuire ale băbatului. Acesta este motivul pentru care medicii insistă ca toţi bărbaţii să efectueze anual un test de sânge pentru diagnosticul cancerului de prostată după vârsta de 40 de ani.

Testul se numeşte PSA (Prostate Specific Antigen - antigenul specific prostatei), de la numele substanţei pe care prostata o fabrică în mod natural şi care se găseşte în sângele tuturor bărbaţilor în cantităţi care nu ar trebui să depăşească 4 nanograme/ml.

El nu este decontat de casele de asigurări de sănătate, dar nu costă mai mult de 40 de lei în clinicile private. Bărbaţii ai căror taţi au avut cancer de prostată ar trebui cu atât mai mult să facă acest test, pentru că au un risc de două ori mai mare de a suferi, la rândul lor, de aceeaşi boală. Cu atât mai mult, ei trebuie să fie consecvenţi în efectuarea acestui test.

Se efectuează puncţie pentru certitudine

Orice creştere a PSA semnalează o anomalie care trebuie investigată. O valoare situată între 4 şi 10 nanograme/ml încadrează bărbatul în aşa-numita „zonă gri”. „30% din pacienţii care se încadrează între aceste valori pot avea cancer. Pentru a stabili un diagnostic cert se efectuează o puncţie prostatică”, explică prof. dr. Dan Mischianu. 

image

Testul PSA este cel mai bun instrument disponibil pentru detectarea cancerului de prostată în stadii precoce, când se poate trata eficient.

image


prof. dr. Dan Mischianu
Şeful clinicii de urologie
a Spitalului Militar Central Bucureşti


Identificaţi simptomele

Consultaţi medicul dacă nevoia de urinare este frecventă, în special noaptea, dacă aveţi dificultate la începerea şi la terminarea urinatului, dacă aveţi senzaţia de golire incompletă a vezicii, jet urinar slab sau întrerupt, dureri lombare, sânge în urină sau spermă.

Acestea sunt simptomele cancerului de prostată, dar ele pot avea totuşi şi alte cauze, precum infecţia sau adenomul de prostată (afecţiune benignă).

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite