Cancerul pulmonar loveşte fără milă şi nefumătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 10 şi 15 la sută din bolnavii de cancer la plămâni nu sunt fumători, arată studiile. Un studiu american publicat în jurnalul „PloS Medicine” oferă noi informaţii despre factorii de risc ai cancerului pulmonar. Cercetarea a cuprins 2,4 milioane de nefumători.

Deşi cauzele apariţiei cancerului la plămâni la nefumători nu sunt complet elucidate, cercetătorii de la Societatea Americană de Cancer suspectează că responsabil ar fi un factor genetic asociat cu expunerea la fumatul pasiv şi la substanţe nocive precum azbestul, radonul şi anumiţi solvenţi care există în casă. În lume se înregistrează anual 1,4 milioane de cazuri noi. Între 10 şi 15 la sută din bolnavi sunt nefumători.

Nicotina, cel mai puţin nocivă

Nicotina, substanţa care dă dependenţa de ţigări, este cel mai puţin nociv factor cancerigen dintre toate substanţele din ţigări, subliniază specia­liştii. “Nu nicotina, ci, în primul rând, cele peste 4.000 de substanţe toxice din ţigări, dintre care 64 de substanţe care induc cancerul (benzen, formaldehidă, cianuri, DDT, poloniu, cadmiu etc.), permit generarea de modificări la nivel celular, dar şi de mutaţii genetice. Acest lucru favorizează înmulţirea necontrolată a acestor celule modificate, apărând astfel tumori la nivelul plămânului”, explică medicul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Deşi nefumătorii au un anumit grad de risc, în cazul fumătorilor, acesta este semnificativ mai crescut: o persoană care nu a fumat niciodată prezintă un risc de 1,1 la 100 de a se îmbolnăvi de cancer la plămâni. La un fumător, riscul creşte la 1 din 5. La femei, riscul se încadrează între 0,8 la 100, în cazul nefumătoarelor, şi 1 din 8, la fumătoare. Datele pot varia în funcţie de cât de mult fumează persoana respectivă.

„Diagnosticarea se face prea târziu“

„Peste 80 la sută din cazurile de cancer bronhopulmonar se depistează tardiv. Acest lucru este cu atât mai mai grav, cu cât tratamentele actuale nu reuşesc în aceste situaţii decât să prelungească viaţa“, spune doctorul Florin Mihălţan. Pentru a depista în stadii incipiente cancerul pulmonar, ar trebui ca fiecare persoană să facă măcar o dată pe an investigaţii, precum radiografii pulmonare, analize de spută sau examen CT (tomografie computerizată).

Şanse mici de supravieţuire

Mai puţin de cinci la sută din pacienţii diagnosticaţi cu cancer pulmonar supravieţuiesc cinci ani, iar restul de 95 la sută îşi pierd viaţa în 12 luni. Un nou studiu arată că o substanţă activă denumită erlotinib, administrată după chimioterapie, extinde semnificativ perioada de supravieţuire în cazul bolnavilor aflaţi în stadii avansate. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 889 de pacienţi din 160 de centre de tratament.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite